lördag 16 maj 2015

Hoppfullt

Sverige och dess delar är fantastiska
Politiskt är Sverige och många av dess delar vilse. Det är beklagligt. Samtidigt är vår del av världen med sina fyra tydliga årstider, gott om vatten, ingen instabil grund, mycket få farliga djur, relativt välutbildad befolkning och en mångårig tradition av konsensusbeslut fantastisk. Om ett generellt välstånd försvaras är helt i våra egna händer. Om vi bara slipper politikens naivitet och om vi bara kan föra en öppen, bred och respektfull debatt om våra stora utmaningar och möjligheter. Då blir det bra.

Enskilda individer, inte generellt del av grupp
Alice Teodorescu är en allt mer lysande stjärna inom grenen tyckande i Sverige. Hon är ledarskribent i Göteborgs-Posten. Hon är befriande klarsynt och frispråkig och bygger ofta sina resonemang på en härlig mix av fakta, ideologi och sunt förnuft. I den bifogade artikeln av henne uttrycker hon sitt missnöje med att enskilda människor, som är just enskilda och unika, grupperas in i generella grupper som det är mer eller mindre synd om. Möjligen är det bara den vita medelålders mannen som kan dras över en kam....
http://www.gp.se/nyheter/ledare/kronika/1.2715860-alice-teodorescu-mangfaldsdebatten-ar-enfaldig

Äntligen
Har du läst att jag länge efterlyst en respektfull, faktabaserad och nyanserad debatt om invandringens positiva aspekter men också om de utmaningar som finns och som är större om volymerna är stora. En Palmeprofessor verkar tycka som jag och efterlyser just en balanserad och saklig debatt om invandringen. Det är fördummande när "debatten" reduceras till att gruppera tyckare som antingen invandrarfientliga eller invandrarvänliga. Så enkel är inte verkligheten och därför måste vi låta bli att slänga på människor gruppetiketter, bedöma individerna som tycker och deras argument. Och framförallt måste vi sluta lyssna på tyckare utan stöd för sitt tyckande i fakta och i forskning. Vi i Sverige kan utveckla Sverige till ett framgångsrikt mångkulturellt samhälle MEN då krävs mycket snart en bred demokratisk överenskommelse om en fungerande integrationspolitik!
http://www.unt.se/omvarld/sajt-ska-hjalpa-migrationsdebatten-3700290.aspx
http://www.delmi.s


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar