fredag 8 maj 2015

Självständighet

Ensam är inte stark
Återigen fick opinionsinstituten en smäll på fingrarna. Valet i Storbritannien gav inte ett resultat som skulle skapa samma kaos och instabilitet som i Sverige. De flesta opinionsmätarföretag fick fel. Men vad har Storbritanniens union av folk sagt? Jag besökte nyligen Skotland och som jag bloggade om då pekade alla indikatorer mot att Skottarna skulle rösta på ett skotskt parti och att Labour helt skulle krossas i Skotland. Så blev det också. Och "bara" det talade för att Labour skulle förlora. Men varför vann Tory?

Bland folket i Europa går det en stark olustkänsla mot centralmakter. Av olika skäl har Europas folk fått nog av det som upplevs som idiotisk centralstyrning. I Grekland är man förbannad för att de anser att de orimligt hårt måste göra rätt för sig för att deras tidigare politiska ledare överkonsumerat. I Tyskland har de lessnat på att betala det högsta priset (möjligen efter Sverige) för att sydländerna lever över sin förmåga att skapa värde. I England är många hellre hårdare knutna till USA än ett skakigt och rätt vänsterorienterat Europa. Och Engelsmännen gillar att bestämma mer själva istället för att sitta i ett extremt trögrörligt EU kompromissande. Och Norge samt Schweiz har hela tiden valt att stå vid sidan om eftersom de egoistiskt sett fler fördelar än nackdelar med det draget. Och överallt i Europa är folket förbannat över att finansmarknadens spelare ständigt upplevs som vinnare oavsett vilken röra de är orkesterledare för att ställa till.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/konservativa-vinnare-i-brittiska-valet/

Europas folk vill i större utsträckning ha decentraliserad/lokal makt samtidigt som den politiska övermakten verkar åt andra hållet. Då blir det politiskt turbulent. Centerpartiet har ett DNA som bygger på att det politiska arbetet ska verka för så mycket lokal självständighet som möjligt. De viktigaste frågorna att besvara blir då VAD är det som inte kan beslutas om bäst lokalt och VARFÖR inte? EU måste reformeras! EU-samarbetet är mycket viktigt för att motverka väpnade konflikter inom Europa men också för att ett allt svagare Europeiskt folk ska kunna geopolitiskt hävda sig i kampen om råvaror och handelsintressen med makter som USA, Kina och snart kanske även Indien. Men EU och svenska staten måste tagga ner och lägga sig i mycket mindre och låta delarna av unionerna utveckla sin särprägel mer! Det är Europas USP (konkurrensfördel)! Om EUs ledning börjar fatta vad stora delar av folket tycker så kanske Cameron i Storbritannien kan undvika att folket väljer att göra exit EU! För glöm inte att han gett sitt folk ett löfte om folkomröstning i frågan! Och han vann valet igår! Länge leve Uppsala! Länge leve Sverige! Länge leve Europa! Hoppas jorden orkar med hela världen!P.S i bästa fall är också en majoritet av Storbritanniens folk så kloka att de inser att välstånd inte skapas genom fokus på högre bidrag och större offentliga utgifter utan genom mer företagsamhet, rimliga disponibla inkomster för dem som jobbar och en effektiv offentlig sektor. Det är ju huvudskillnaden mellan höger och vänster även i Storbritannien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar