söndag 3 maj 2015

Hat och kamp

Varför dessa ständiga kamper?
Har alltid människor konkurrerat, lemlästat och mördat varandra? Var det så då vi var få med gott om ytor att leva på och då vi behövde varandra för att överleva i kampen om att just överleva? Och var det girighet, fåfänga och makthunger som slängde in oss i återkommande övergrepp och slakt av varandra. Och varför tror vissa att de som människor har ett större människovärde än andra? Girighet, fåfänga, makthunger och högmod förstör så mycket för så många. De stora flyktingströmmarna från Mellanöstern och Afrika är återigen exempel på hur självdestruktiva vi människor kan vara.

Matchernas match
Girighet, fåfänga, makthunger och girighet symboliseras enkelt och kraftfullt i cirkusen runt världsmästarmatcher i boxning. Två personer som slår på varandra i en ring lockar många. Enkelheten, de starka känslorna, råheten, pengarna och mycket mer tycks ha en kraftfull lockelse hos oss människor. Och enbart Floyd Mayweather sägs ha fått ofattbara 1,5 miljarder kronor för titelmatchen.

Om jag tjänar Uppsalaborna och svenskarna som nu skulle jag få göra det i cirka tvåtusentjugosju år för att få samma ersättning som Mayweather får för den VM matchen han nyligen vann. Boxningen innehåller ju inte ens en god mot en ond. Men det är väl som med t ex fotbollen att den väcker och symboliserar chansen för en fattig och oskolad att gå från elände till en sanslös lyxtillvaro. En dröm som är viktig att nära inte minst för att hålla flertalet på "mattan". Även Zlatan har blivit en av de få från en tuff start i livet som blivit miljardär genom att vara väldigt duktig på att spela med en boll och att läsa spelet. Och även om du tjänar som Sveriges statsminister i trettio år så har du "bara" tjänat runt 50 miljoner kronor, innan skatt! Det är 1,45 miljarder mindre än det Mayweather tjänat på en match. Varför kan inte bettingbolagen erbjuda mer vadslagning kopplat till valresultat och på hur olika frågor faller ut i kommunstyrelser och i riksdagen? Då kanske t ex den svenske statsministern i vart fall kan tjäna minst två miljoner per år, innan skatt!.... Då kan statsministern förhoppningsvis skänka mer pengar till välgörenhet som bidrar till att motverka girighet, makthunger, högmod och kortsiktighet. Tycker du det svenska statsministeruppdraget är rimligt ersatt? Försök bortse ifrån att de idag kan ha en obildad och erfarenhetsbegränsad bakgrund!
http://www.nytimes.com/2015/05/03/sports/floyd-mayweather-jr-defeats-manny-pacquiao-in-boxings-big-matchup.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=photo-spot-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0Inga kommentarer:

Skicka en kommentar