söndag 17 maj 2015

Stå upp

Glädje och allvar
Vårbalen blev som vanligt en mycket trevlig upplevelse. Trevligt sällskap. Vacker musik och sång. Massor av vackra klänningar och dans. Och inte minst intressanta samtal med min sons generation där dom berättar hur dom ser på nuläget och om framtidsdrömmar. Och tal. Alltid hålls på V-Dala talet till Dalarna och talet till Västmanland. Och talen går ut på att underfundigt driva med dem man talar om. Den som talar om Dalarna är en västmanlänning och den som talar om Västmanland är en med anknytning till Dalarna. Elakt blir det. Och mycket skratt.
http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Västmanlands-Dala_nation

Aldrig tidigare har jag hört en inspektor (ordförande för en studentnation) ägna 80% av sitt tal (strax innan dansen börjar) åt allvarliga budskap. Talen brukar vara hoppfulla och roliga. Nu använde inspektor Johan Sundström, professor, sitt tal för att upplysa oss närvarande om att nazismen åter är på frammarsch i Europa, inklusive i Sverige. Och särskilt i Dalarna. Han kopplade sitt budskap om att vi måste se och prata om vad som händer, inte förtiga det, till J.K Rawlings berättelser om Harry Potter. Ondskan och trångsyntheten finns ibland oss och den måste mötas och bekämpas.

I Ludvika, på ABB, utvecklas kraftsystem av ingenjörer från många länder. Och som säljs till länder runt om i hela världen. Mångfald, kunskap och affärsutbyten skapar det höga välstånd vi vill ha. Trångsynthet och enfald skapar inget högt välstånd. Så varför växer sig nazismen allt starkare i Ludvikas närhet? "Du har ett ansvar att bidra till att bryta denna negativa utveckling". Vi måste ta hoten mot demokratin på största allvar. På 30-talet lät dom ondskan och enfalden att ta över. Det blev ett dyrt misstag. Stå upp mot enfalden, trångsyntheten och självgodheten! Men gör det också genom att möta den rädsla och frustration som vilsna människor känner och som leder dem mot t ex delaktighet i odemokratiska krafter.
http://www.jkrowling.com
http://katalog.uu.se/empinfo/?id=N96-3430

Sverige gungar
Det svenska politiska landskapet förändras kraftigt. Framtiden kommer att kräva nya samarbeten i det godas tjänst. Att genom partiöverenskommelser enas om att minoriteter ska få bestämma är en oklok väg framåt. Det är positivt att Centerpartiet tycks få ett allt starkare stöd bland svenskarna. Samtidigt är totalbilden av det politiska landskapet mycket oroande.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20802681.ab


2 kommentarer:

  1. Nazisterna tar Dalarna och kommunisterna Härjedalen. Sen kan resten av oss få lite lugn och ro?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oavsett vilken etikett det är på odemokratiska och människofientliga rörelser så är dom avskyvärda och ska motverkas. Det gör man bl a bra genom att sätta ljuset på deras företrädare och deras ohållbara argumentation. Därför är debatter med dem bra. Men det förutsätter självklart att de som debatterar mot dem har svar på hur just det partiet tycker att upplevda problem ska bli lösta. Annars växer självklart de mörka krafterna då de alltid har enkla lösningar på komplexa problem.

      Radera