lördag 30 maj 2015

Dans förlänger livet

Endorfiner
Världen runt älskar människor musik och dans. Det är inte så konstigt då dans för de flesta förknippas med glädje och lust. Och människor från alla jordens hörn har sina traditionella danser som säger en hel del om deras tidigare kulturer.  Samtidigt är modern musik och dans en fantastiska blandningar av rytmer och rörelser från just jordens härliga smörgåsbord av variationer.

Endorfiner är viktiga och värdefulla för vårt välbefinnande. Musik har vetenskapligt bevisat positiv effekt på människans produktion av endorfiner. Jag är helt säker på att även dans stimulerar vår produktion av egenproducerade endorfiner. Dans är inte bara rörelser i takt med musik, det är ordentlig fysisk träning och socialt umgänge också. Endorfiner stärker vårt immunförsvar och får oss att känna oss gladare. Vissa använder tyvärr droger för att uppnå samma positiva känslor. Att gå drogvägen mot tillfälliga lyckokänslokickar är en väldigt dum väg framåt. Den vägen visar sig nästan alltid bli både ekonomiskt dyr och mycket förödande för det personliga välbefinnandet. Vi kan väl vara överens om att det är betydligt bättre att lyssna på musik och dansa för att må bättre, eller? Jag älskar att dansa och är en "allätare" av musik. Och mina många resor runt jorden och förmånen att få ha bott i olika länder har hjälpt mig att uppskatta helt olika former av musik och dans. Och både musiken och dansen bär på berättelser kopplade till vår mänsklighets utveckling.
http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?art=329&tem=2
http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Endorfin
http://illvet.se/manniskan/hjarnan/du-blir-hog-av-motion
http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Dans

Kloka politiker
Uppsala ligger mig varmt om hjärtat. Av många skäl. Samtidigt föddes jag statslös i Västra Götaland. Oavsett var Sveriges "vagga" finns känner jag mig helgarderad. Jag har anknytning både till Västra Götaland och Uppland. Det mesta tyder på att Sveriges "vagga" finns i Uppland. Säkert i Uppsala : ). Alldeles oavsett tycks politikerna i Västra Götaland ha fattat hur viktig och värdefull dansen är för vårt livslånga välbefinnande. Att stimulera och uppmuntra till mer dans är både positiva inslag i en bättre integrationspolitik och för att stärka den livslånga folkhälsan. Mer dans till folket!
http://www.kulturivast.se/dansInga kommentarer:

Skicka en kommentar