tisdag 26 maj 2015

Vad händer sen?

Rättvisa
Vad är rättvisa? Vad är rättvist? Statsminister Löfvén var med på barnprogrammet Bolibompa i morse. På frågan vad han inte gillade svarade han "när människor behandlas orättvist". På många sätt är det våra uppfattningar om rättvisa som skiljer olika politiska lag. Vissa tycker att människor fritt ska få agera för att uppnå sina mål och att det är rättvist eftersom alla får chansen även om vi fötts med olika förutsättningar. Andra tycker att allt ska regleras och allt ska delas lika. Rätt och orätt grundar sig mycket i våra värderingar. Samtidigt finns våra lagar som i sig handlar om att bedöma om något anses rätt eller fel. Och lagar ändras i takt med att våra värderingar ändras. Vad är rättvisa för dig? Hur mycket av det du skapar tycker du att du ska få del av? Vilken levnadsstandard tycker du att den som är arbetsduglig men som aldrig jobbar ska få av andra?
http://www.synonymer.se/?query=or%E4ttvis

Härdsmälta efter sedeltryckande
När Lehman-Brothers gick i konkurs höll västvärlden på att kraschlanda. Krisen blev omfattande men  genom att USAs och Europas och Japans centralbanker öst ut billiga pengar minskades den kortsiktiga krisen men vad väntar runt hörnet? Hur länge tror du att t ex kineserna vill låna ut pengar till väst till väldigt låg ränta för att västs människor ska leva över sin förmåga att skapa värde.

Världens rikaste väldigt rika
Vissa påstår att förmögenhetsfördelningen mellan oss människor åter är som på medeltiden. Väldigt få äger allt mer. Och de flesta drunknar i skulder eller lever i fattigdom. Hur rättvist är det? Och om du sett "House of Cards" så vet du att de 1% rikaste också starkt påverkar politiska ledningar. Så hur bra är balansen mellan de få som har massor och dem som har väldigt lite?
http://www.svd.se/den-rikaste-procenten-ager-nastan-halva-varlden_4012325
http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/den-rikaste-procenten-ager-snart-halften-av-varlden

Arbetslöshet
Hur ska regeringen nå målet om Europas lägsta arbetslöshet inom kort? Hoppas att alla +60 åringar som kan pensionerar sig trots att vi behöver jobba allt längre för att klara välfärdsekonomin? Och hur väl matchar alla yngre och invandrade de kravprofiler som lämnar arbetsmarknaden? Utan tvekan har vi problem, stora problem, med att få in många flyktinginvandrade på arbetsmarknaden. Så vad händer när vi nu förlorar väldigt många duktiga äldre från arbetsmarknaden samtidigt som vi har stora problem att just få in lågutbildade yngre och flyktinginvandrade med omfattande utmaningar att komma in på arbetsmarknaden? Ofta kan vi idag läsa att två av Sveriges stora strukturella utmaningar för att lösa problemen är för höga ingångslöner i kombination med världens mest generösa bidragssystem. Tror du att några partier driver nödvändiga reformer?
http://www.dn.se/arkiv/nyheter/regeringen-nyanlanda-ska-snabbare-ut-i-arbete

Möjligheter i nästa kris
Tror du att vi kan klara oss ifrån en smärtsam kris inom kort? Du är väl inte en pessimist? Men du kanske är en realist? Jag vill gärna tro att jag är en realist. Oavsett hur smärtsam nästa kris blir kommer en ny tid efter krisen. Och det som ofta är bra med kriser är att de tyvärr brukar vara nödvändiga för att genomföra ordentliga reformer. Vi lever i en ny tid med nya utmaningar och nya möjligheter. Jag är helt övertygad om att vi kan klara av att reformera Uppsala och Sverige så att framtida generationer också får leva i ett rikt generellt välståndssamhälle. Men det krävs mycket nytänkande och reformer! Trots den revolutionära 3D printingteknologin tror jag inte att lösningen är att vi trycker ännu mer pengar för att med den teknologin försöka lösa våra grundläggande strukturella problem. Framtiden kan bli ljus men då måste vi reformera mera och fler måste bidra i välståndsskapandet! Nyval!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar