måndag 28 februari 2022

Rätt saker

Vad förväntar du dig för dina skattepengar? 

Varför växer och växer byråkrati och administration kopplat till allt som det offentliga är ansvariga för? Fler och fler myndigheter. Fler och fler krångliga regelverk som måste uppfyllas. Fler och fler styrdokument som plågar kärnverksamheterna. Mer och mer styrträngsel från kommuner, regioner, länsstyrelser, statliga verk, regeringen och så vidare. Det är en vansinnig utveckling. Jag törs till och med påstå att Axel Oxienstierna skulle skrika högt och säga STOPP! STOPP! STOPP! det här levererar inte det värde vi vill ha ut för skattepengarna! Oxenstierna brukar definieras som den som skapade byråkratin i Sverige. George Orwells 1984, om det framtida övervakningssamhället, var skrämmande för sin tid men idag har vi ännu mer övervakning av oss enskilda människor. Trots det är jag säker på att Orwell skulle bli mindre häpen än Oxenstierna om hur vansinnigt det på många sätt utvecklats. Vi måst både stoppa och kraftigt minska denna utveckling. Gör om! Gör rätt!

https://www.so-rummet.se/kategorier/axel-oxenstierna

https://en.wikipedia.org/wiki/Nineteen_Eighty-Four

Karin Pihl, GP, gräver klokt i detta i nedan artikel.

"Orsakerna till problemen i vården är många. En av dem är att läkare och sjuksköterskor lägger en stor del av sin arbetstid på dokumentation, möten, schemaläggning, att skriva intyg till Försäkringskassan och att skicka e-post. Alltså sådant som inte är direkt patientarbete."

"Tidsslöseriet bekräftas i flera studier. En avhandling från Linköpings universitet som undersökt arbetstiden på elva vårdcentraler kom fram till att endast 37 procent av tiden gick till patientarbete. Resten ägnades åt administration (Vårdfokus 16/5 2019)."

"En annan studie från konsultbolaget McKinsey konstaterar att svenska läkare oavsett arbetsgivare och specialitet i snitt lägger en femtedel av sin arbetstid på administration och dokumentation. I det ingår uppgifter som att boka resor, städa lunchrum och inte minst arbeta med krångliga IT-system (Läkartidningen 3/7 2019)."

"Anledningen till att den explosionsartade utbyggnaden av administratörer kunnat ske samtidigt som sjukvårdspersonalens pappersbörda inte lättat är att byråkraterna inte arbetar direkt i sjukvården. I stället arbetar de med den övergripande styrningen. Att det är värst i Stockholm beror till stor del på att en så stor andel av vården där är privatiserad. Fler privata alternativ kräver en större administrativ apparat. Vårdgivarna ska granskas och det ska tecknas avtal. De privata vårdgivarna måste å sin sida lägga tid på att möta regionens krav på kvalitetsdokumentation. Andra uppgifter som kräver byråkrati är extern kommunikation och ”PR-arbete” och dokumentation för olika kvalitetsregister till staten."

"Västra Götaland har infört ett anställningsstopp för administratörer förra året. Det är bra. Nu borde arbetet handla om att effektivisera den byråkrati som finns. Varför inte låta en del av dem som nu arbetar med icke-patientnära administration gå en grundläggande medicinsk utbildning och arbeta som läkarsekreterare? Ett visst mått av journalföring och administrativa uppgifter kommer alltid att ingå i både läkar- och sjuksköterskeyrket. Men sekreterare och annan personal kan avlasta en hel del. Utöver det måste sådant som krångliga och föråldrade IT-system förändras."

"Läget i vården är kritiskt på grund av coronapandemin som fortfarande pågår. Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer förhoppningsvis immunitet i befolkningen leda till att pandemin klingar av. Men de strukturella problemen i vården kommer att bestå. Det finns ingen anledning att vänta med det reformarbete som krävs för att säkerställa vårdens kvalitet och patientsäkerheten."

https://www.gp.se/ledare/%C3%A4nnu-en-v%C3%A5rdbyr%C3%A5krat-botar-inga-sjukdomar-1.65393226

Även Peter Santesson, Expressen, skriver läsvärt om hur det faktiskt står till inom svensk sjukvård, och hur vi invånarna upplever dess kvalité. Som allt för ofta i Sverige kan vi inte kalla en "spade för en spade".

"Litar man på andra? Det finns mängder med forskning som visar hur samhället och ekonomin gynnas av ett högt mellanmänskligt förtroende. Jämfört med andra länder är den tilliten hög i Sverige. Kan man lita på det offentliga och olika samhällsfunktioner? Frågan har en speciell underton. För varenda läsande människa vet precis vad det anständiga svaret är. En god samhällsmedborgare ska känna förtroende för andra och för myndigheter. Tvivel och misstänksamhet är dessutom smittsamt och självförstärkande, kan det heta. Så vilken sort vill du höra till? En av dem som är med och stärker demokratin, eller hör du till de andra? Till tvivlarna som förstör med sin cynism?"


"Sverige brukar hittas i toppskiktet i förtroendeligorna. Även när man ställer frågor om förtroendet för olika myndigheter blir siffrorna imponerande. Till exempel uppger 68 procent att de har stort förtroende för polisen i en ny undersökning från Infostat. 66 procent uppger samma sak om sjukvården. Resultaten verkar rimma illa med krisstämningen i samhällsdebatten. Men vad betyder det egentligen? Jag tror att det i själva verket kan gömma sig mycket luft i den sortens förtroendesiffror för myndigheter. Så länge man talar om abstrakt ”förtroende” är siffrorna fina. Skarpt läge är något annat. Vad händer när man spetsar till frågan till att gälla förtroendet för att myndigheter verkligen kan lösa sina uppdrag? Bara 15 procent säger att de tror att polisen utreder ordentligt om det skulle bli inbrott där hemma, över 40 procent svarar nej. Blott tre av tio tror att de snabbt kan få en tid på vårdcentralen. Endast hälften svarar ja på frågan om de tror att de skulle få bra specialistvård om de blir allvarligt sjuka."


"Även förtroendet för offentliga tjänstemän visar sig vara svagare än man kan tro när frågan ställs mer konkret. Inte ens en av tio instämmer i påståendet att kommunens tjänstemän är opartiska och fria från särintressen. Närmare hälften svarar nej. Inte konstigt att offentliga beslut ofta blir så ifrågasatta."


"Att beskriva Sverige som ett högtillitssamhälle framstår i det avseendet som en svepande halvsanning, upprepad på slentrian. Tilltron till att det offentliga Sverige verkligen fungerar i skarpt läge är inte alls lika robust."

https://www.expressen.se/ledare/peter-santesson/litar-du-verkligen-pa-sjukvarden/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar