onsdag 2 februari 2022

Skolmisslyckandet det värsta

Dags för seriösa politiska alternativ

Det är främst Socialdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna som styrt och påverkat skolpolitiken under många många år. En enkel slutsats av det är att dessa partier får ett stort underkänt kopplat till en av väljarnas viktigaste fråga. Väljarna är kloka som gång efter gång rankar skolfrågorna bland de viktigaste eftersom de har avgörande betydelse både för enskilda människors livsmöjligheter och för samhällsutvecklingen i stort. Därför har också medlemmarna i Utvecklingspartiet demokraterna, och sakområdesexperter, arbetat fram en mycket stark skolpolitik som erbjuds Uppsalaborna.

https://updem.se/wp-content/uploads/2021/05/Utvecklingsparitet_demokraternas_politiska_program_2021-2028.pdf

Anna Dahlberg, Expressen, har rätt i att Moderaterna är chanslösa i höstens riksdagsval om de inte visar "bot och bättring" kopplat till skolpolitiken. Så viktiga är dessa frågor för oss väljare och med all rätt.

"För många väljare är dessutom skolan ett av de viktigaste politikområdena. S har redan deklarerat att partiet tänker göra den till en huvudfråga i valrörelsen. Om Moderaterna ska lyckas stoppa väljarflykten i Stockholm måste partiet bygga trovärdighet även i välfärdsfrågorna, inte minst kring skolan. Att Sverige får ordning på den efter Pisachocken 2013 och den efterföljande flyktingvågen är en ödesfråga. 

"Det är borgerligt att bry sig om skolan. Det är bara så Sverige kan säkra framtidens välstånd och utjämna klyftor på riktigt, utan att skapa bidragsfällor. Att värna skolan som en institution för bildning har dessutom ett värde i sig."

"Det är byråkratsvenska för att beskriva en rektor som via bluffakturor har slussat miljonbelopp till ett islamistparti i Somalia liksom till privata resor, bland annat till Bangkok för att gå på vad som verkar vara en sexklubb. Rektorn i fråga, Abdirizak Waberi, står nu åtalad för flera grova ekobrott och har lämnat sin tjänst."

"Larmen från Römosseskolan har varit många genom åren. Bland annat har skolan kritiserats för att bedriva könsuppdelad undervisning, tvinga elever att delta i bönestunder och porta flickor under islamlektioner om de har mens. Forskaren Sameh Egyptson menar att det är en skandal att Sverige inte redan har stängt Römosseskolan och andra skolor som ingår i samma sfär med kopplingar till Muslimska brödraskapet. Det är lätt att hålla med."

"Extremistskolorna är bara det mest flagranta exemplet på hur Sverige har avhänt sig kontrollen över skolan. Den skenande betygsinflationen, som friskolorna går i bräschen för, är ett annat."  Att hamna på rätt eller fel skola kan få livsavgörande betydelse beroende på vilka kunskaper och betyg du får med dig. Det är en förkastlig ordning. I stället för att försvara dagens marknadsskola borde Moderaterna erkänna avigsidorna och formulera ett trovärdigt politiskt svar."

"Väldigt få föräldrar verkar intresserade av att sätta sina egna barn i stök- och flumskolor, där den som är bäst på att babbla får högst betyg i idrott. Moderaterna kan därför gå in i skoldebatten med gott självförtroende. De måste bara släppa den märkliga föreställningen att högerns idealskola bäst förverkligas i aktiebolagsform."

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/moderaterna-maste--rycka-upp-sig-i-skolfragan/

Karin Pihl, GP, beskriver väl hur idiotiskt de styrande partierna länge låtit våra skattepengar slösas bort på usla skolledningar och på annat än utbildningsverksamhet. Värst av allt är att liknande exempel som nedan är att de både inneburit dålig utbildning för eleverna, slöseri med skattepengar och förstärkt segregation. Nedan är också ytterligare exempel på extremt byråkratiskt slöseri. Vi ska inte ha liknande huvudmän och dåligt skötta skolor och de måste när uppenbara allvarliga brister är avslöjade stängas ner.

"Skandalen med Römosseskolan fortsätter. Det var i slutet av oktober förra året som Skolinspektionen beslutade att stänga den skandalomsusade friskolan med muslimsk profil. Myndigheten menade att de personer som då satt i skolans styrelse var olämpliga att bedriva utbildningsverksamhet. Varför är numera allmänt känt. Pengar som skulle gå till barnens undervisning har slussats till ett islamistparti i Somalia, och till att finansiera privata lyxresor för den tidigare rektorn Abdirizak Waberi (GT 10/11 2021). Pengar ska också, enligt GT:s granskning, ha gått till inköp på sexklubbar i Thailand. Han och ytterligare en person utreds nu för förskingring."

"Och nu har Skolinspektionens beslut upphävts av förvaltningsrätten (DN 26/1). Beslutet kom i onsdags och innebär att skolan kan drivas vidare. Föreningen Framstegsskolan, som äger Römosseskolan, har nämligen bytt ut stora delar av sin styrelse. Domstolen gick på skolans linje. Trots att Skolinspektionen menar att Föreningen Framstegsskolan är en så misskött organisation att de inte är lämpliga att tillsätta nya ledamöter."

"Om Skolinspektionen har rätt i att styrelsen är olämplig att utse nya ledamöter – bland annat för att pengar slussats ut till Somalia – finns det en risk att kommunen tvingas medverka till ekonomisk brottslighet om de ”lyckas” betala ut pengarna."

"Cirkusen kring Römosseskolan avslöjar ett systemfel i det svenska friskolesystemet. Som reglerna ser ut i dagsläget underlättar de för välfärdsbrottslighet. Den som vill driva skola har ett ständigt försprång. Kommunen, som betalar ut skolpengen, har begränsade möjligheter att stänga en problemskola för att säkra barnens rätt till en god utbildning och att skattepengar hamnar rätt. Den har allt ansvar – men ingen makt."

"Det är politikerna i riksdagen som ytterst är ansvariga för att en situation likt den med Römosseskolan har kunnat uppstå. I dagsläget kan skattepengar flöda ner i kriminellas fickor, finansiera islamistiska partier i utlandet och gå till besök på sexklubbar. Utan att någon kan göra något."

https://www.gp.se/ledare/s%C3%A5-hamnade-dina-skattepengar-hos-islamister-1.64683702

Tro det eller ej men en av huvudägarna och rektor på ovan skandalomsusade skola är tidigare riksdagsman för Moderaterna. Under Fredrik Reinfeldts tid som moderat partiledare såklart.

https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/ledamot/abdirizak-waberi_083921164513

Och personligen vill jag aldrig rösta på partier som inte förstår att de främst ska stå på invånarnas sida. Inte på det ena eller andra särintressets sida. Det är lätt att förstå att Moderaterna har problem i Stockholm med tanke på alla turer som varit kopplade till Nya Karolinska och skolfrågor. Skolan och sjukvården är de viktigaste frågorna för väljarna. DNs artikel nedan om hur Stockholms stads ledning vill sälja ut bland annat en skola är läsvärd.

"Stockholms stad planerar att sälja en skolfastighet i Gubbängen till Internationella engelska skolan. Affären beräknas ge kommunen en intäkt på drygt 200 miljoner kronor – men oppositionen är starkt kritisk."

https://www.dn.se/sverige/kritik-mot-forsaljning-till-engelska-skolan-i-gubbangen/

I det senaste avsnittet av TV4as Kalla Fakta lyfter de fram hur det fuskas inom Vuxenskolan. Det är självklart illa och oacceptabelt. Och självklart attackerar rikspolitikerna kommunerna...... Läs gärna om ovan om hur misslyckat Skolinspektionen, som styrs av riksdagen, sköter sina uppdrag. Och det är riksdagspolitikerna som ansvarar för lagstiftningen som öppnar upp för att "Föreningen framtidsskolan" får fortsätta sin verksamhet. Det misslyckandet drabbar kommunerna och Sveriges framtida konkurrenskraft mycket mer än några rötskaft kopplade till Vuxenskolan.

https://www.tv4.se/artikel/5ucXN3z6vDIGNzjsEVum89/skola-satte-falska-betyg-fakturerade-skattebetalarna

https://www.tv4.se/artikel/5HGK6ASs49qklDDbqvJSaW/starka-reaktioner-efter-kalla-faktas-avsloejande-bristfaelligt

https://www.tv4.se/artikel/2lIu5FRTVpLpabeVs5xpgq/utbildningsministern-om-de-falska-betygen-blir-skogstokig

Uppdrag Granskning, SVT, fyller på med hur korkat vi låter det bli i våra skolor, och hur illa det blir, när inte ”bokstavsbarnens” behov stöttas bättre än nu. Syna Utvecklingspartiet demokraternas politik, vi har politiken som kraftigt förbättrar våra skolor.

https://www.svtplay.se/video/34072706/uppdrag-granskning-bokstavsbarnen/uppdrag-granskning-bokstavsbarnen-diagnosexplosionen

https://www.svtplay.se/video/34072710/uppdrag-granskning-bokstavsbarnen/uppdrag-granskning-bokstavsbarnen-skolan-och-misslyckandet



3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Journalisten Evin Rubar gjorde 2003 ett mycket uppmärksammat undersökande reportage kallat I skolans våld, där mycket grova missförhållanden på tio muslimska friskolor lades i dagen. Det framkom bland annat att skolor underlät att anmäla så pass grovt våld att det närmast kan jämföras med tortyr av skolbarn. Skolor underlät också att rapportera om uppenbart tvångsgifte och dessutom förekom hot och våld på själva skolorna.

    Hur är det möjligt att hot och våld kan ha etablerats i dessa tio friskolor?

    Enligt Statens skolinspektion är friskolorna skyldiga att löpande delta i kommunala utvärderingar och Skolinspektionens regelbundna tillsyn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är bedrövligt och oacceptabelt! Skolinspektionen och många kommuner gör inte ett bra jobb, det är den enkla sanningen. Och om det krävs måste lagstiftningen säkerställa att man mycket skyndsammare måste låta kommuner ta över misskötta skolor eftersom det är kommunerna som har det operativa ansvaret för att en skola fungerar i en kommun och det är kommunerna som måste ta över elever om en skola sköts odugligt. Det är dock inte bara vissa privata skolor som varit och är misskötta. Det finns gott om kommunala skolor som sköts på ett oacceptabelt sätt och som leder till att elever inte får den utbildningskvalitet de har rätt till och som plågar sina lärare med en dålig arbetsmiljö.

      Radera