söndag 13 februari 2022

Beteendeförskjutningar

Förändrade beteendemönster

Vi lever med ständiga förändringar, oavsett vad vi önskar är det ett faktum. Och alla som inte är döda kommer förr eller senare att dö. Många på vår jord dör fortfarande allt för unga. Allt fler får ur människans perspektiv fler år i livet. Den som vill reflektera lite över det jag försöker beskriva, att allt mer eller mindre ständigt förändras, kan försöka minnas tiden innan smarta telefoner och ständig mobil uppkoppling mot alla varianter av sociala medier och nätets tillgänglighet i övrigt. Det skadar inte heller att gå tillbaka till 1922 för att jämföra med nu för att få perspektiv på de enorma snabba förändringar som sker. I ljuset av det borde fler försöka att inte vara förändringsrädda utan engagera sig i att förändringen helst ska bli positiv än negativ. Mitt engagemang inom Utvecklingspartiet demokraterna handlar om just det, engagemanget för att utvecklingen ska bli bättre och inte sämre. Det är enkelt att hitta gott om exempel på att för sin tid välskötta samhällen mer eller mindre snabbt förfallit på grund av dåligt ledarskap. 

https://sv.wikipedia.org/wiki/1922

Idag kan man försöka beskriva på många sätt. Världens historiker kommer om tio till tjugo år rimligt rättvist kunna ge en objektiv beskrivning av vår nutid. Jag tror att Sverige kommer att beskrivas som en vilsen tid där kränkthetskultur, identitetspolitik, bidragsdjungel och kulturella konflikter skapade onödiga konflikter mellan invånarna. De kulturella konflikterna kommer sannolikt både handla om ålderskonflikter och geografiskt kulturellt betingade konflikter. Det finns en stor kulturell skillnad mellan yngre som "bara" vuxit upp i det digitala, alltid tillgängliga, och sociala nätverkandets värld. Och i en värld fylld av identitetspolitiska konflikter. Den världen växte inte mina föräldrar eller jag upp i. Och människor som kommer från mycket mindre utvecklade samhällen, och odemokratiska, har helt andra ingångsvärden än de som växt upp i Sverige. Lägger man dessutom till religiösa skillnader och geografiskt andra betingade skillnader borde man förstå komplexiteten i att försöka skapa samhörighet och lojalitet till det egna lokala samhället. Det går dock att skapa framgångsrika lokala samhällen trots dessa stora utmaningar. 

Magdalena Andersson längtar tillbaka till "Sverige". Det tidigare Sverige finns inte längre. Det är ett faktum som ingen kan ändra på. 

"– Jag älskar Sverige. Om jag får bestämma vill jag att Sverige ska bli mer som Sverige om 20 år.

S-ledarens beskrivning av detta ”mer” visar sig vara en blandning av det som traditionellt förknippats med höger respektive vänster i politiken. Hårdare tag mot brott och segregation parat med löften om generösare pensioner och minskade förmögenhetsklyftor."

https://www.dn.se/sverige/magdalena-andersson-jag-vill-att-sverige-ska-bli-mer-som-sverige/

Ett enkelt sätt att beskriva beteendeförändringarna som skett och sker i Sverige är problemen som beskrivs i nedan debattartikel om hur krisnumret 112 används av allt fler. Andvänds i stor utsträckning för fel saker och småsaker. Nedan debattartikel är skriven av SOS-alarms VD, Maria Khorsand.

"Trycket på 112 har ökat kraftigt de senaste åren. Under 2021 inkom fyra miljoner samtal till nödnumret. Bakgrunden är ett växande vårdbehov, men också djupgående attitydförändringar i samhället. För att möta utvecklingen ökar vi bemanningen och moderniserar larmkedjan. Teknikframsteg och innovation kommer att bidra, men det är dags att inleda ett samtal om hur förändringar i beteende och attityder påverkar relationen mellan enskilda medborgare och det offentliga. Det handlar om ett förnyat samhälls­kontrakt baserat på vilken service­- nivå som kan förväntas och där larmkedjans finansiering säkras för att fungera utifrån nya förutsättningar."

"Ytterligare en viktig förklaring till det ökade trycket på 112 härleder vi till djupgående attitydförändringar hos befolkningen i stort. Vi upplever att synen på hur viktiga samhällsfunktio­ner ska nyttjas har förändrats. Det sätter hård press på alarmeringsverksamheten. En effekt av digitaliseringen är att förväntningarna på tillgänglighet och snabb service ökat."

"För oss på SOS Alarm är målet glasklart: Varje människa i behov av akut hjälp ska få rätt hjälp i rätt tid till rätt plats. Det innebär konkret att målet om en svarstid för 112 på 8 sekunder måste återupprättas. I inledningen av året kan vi konstatera att vi är långt ifrån svarstidsmålet. Medelsvarstiden hittills i år ligger på 39,6 sekunder."

"Teknikutveckling och innovation kommer att ha stor betydelse, men vi behöver också föra en diskussion om förväntningarna på våra samhällsfunktioner. Vilka krav kan vi som medborgare ställa, och vilka krav kan samhället ställa på oss? Vi behöver helt enkelt förnya det osynliga samhällskontrakt som finns mellan medborgarna och samhället."

"Att ändra förväntningar och attityder är naturligtvis en komplex fråga. I grunden handlar den om ett person­ligt ansvarstagande. Vi alla bär ett ansvar att använda nödnumret enbart i en skarp nödsituation." 

"SOS Alarm vill bidra med insikter från de tusentals ögonblicksbilder vi får dagligen i samtal med svenska folket. Vi vill fortsatta att utveckla och förbättra vårt uppdrag, men det krävs en långsiktigt hållbar finansiering för att möta upp de utmaningar som nu ställs på oss och på blåljusfamiljen. Det är ett viktigt steg i att ta tillbaka kontrollen över välfärden."

https://www.dn.se/debatt/troskeln-for-vad-som-anses-vara-ett-nodlage-har-sankts/

Mycket har blivit fantastiskt bättre sedan 1922, året då min morfar föddes. Allt var dock inte sämre förr. När Magdalena Andersson längtar tillbaka till "Sverige" kämpar jag framåt för att det svenska samhället ska ligga i utvecklingens framkant och därigenom kan säkra ett generellt välstånd. Det innebär att ständigt förändras och utnyttja modern teknologi maximalt till nytta för oss människor. Jag kämpar också för att vi ska försöka återskapa mer av den arbetsmoral, samhörighetskänsla och annat som tidigare bidrog till att det svenska samhället på 1920-talet ledde Sverige till att bli ett av världens absolut mest välmående länder för väldigt stora delar av sin befolkning.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar