torsdag 10 februari 2022

Ljus i mörkret

OS hjältar

Det är nästan med tårar i ögonen som jag konstaterar att små länder som Sverige och Norge har många imponerande idrottare i världstoppen. Det är härligt när idrotten kan bjuda på så mycket stolthet som många av oss känner när svenska idrottare presterar imponerande resultat. Idrotten har så många metaforiska betydelser för livet i allmänhet att den är svår att inte tycka om. Sveriges och Norges idrottare levererar guld efter guld i kamp med resten av världen. I sammanhanget är det viktig att förstå hur viktigt föreningsverksamheten, fylld av ideella krafter, är för att dessa framgångar ska bli möjliga. Självklart handlar det om enskilda människor med ett starkt intresse och disciplinen att träna, träna och åter träna. 

https://www.synonymer.se/sv-syn/metafor

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/x8zV9Q/medaljligan-i-os-2022-sverige-leder-igen-efter-sprintguldet

Riksidrottsförbundet beskriver väl idrottens stora samhällsnytta i nedan bifogade informationsmaterial. Läs den gärna då den tydligt beskriver hur viktig just idrotten är på väldigt många sätt. Särskild viktig anser jag att idrottsrörelsen är för att stärka både  integrationsarbetet och för att inte tappa kraft i vår demokratiska fostran. Därför satsade också Utvecklingspartiet demokraterna 30 miljoner extra per år de kommande åren för att föreningsavgifter inte ska hindra socioekonomiskt svaga från att engagera sig i en icke segregerad förening. En satsning som både ger enskilda människor en morot, stärker vårt föreningsliv och kraftigt kan bidra till en stärkt integration. Många av våra väl integrerade invandrare vittnar om att ett idrottsligt engagemang varit av stor betydelse för att komma in i det svenska samhället bättre.

"Svensk idrott är en viktig och positiv kraft i samhället. Med 3,2 miljoner medlemmar i 20 000 ideella föreningar och 650 000 ledare, skapar idrottsrörelsen en rad positiva bieffekter som vi kallar samhällsnytta. Idrottens drivkraft är glädjen och gemenskapen i gruppen eller laget, utmaningen och nerven i tävlingen, känslan att spränga sina gränser och det välmående som infinner sig efter ett träningspass.   Då idrottens samhällsnytta spänner över många områden, allt från hälsoekonomi och självkänsla till besöksnäring och integration, är det en grannlaga uppgift att sammanställa en heltäckande kartläggning. Därför har RF låtit 16 forskare i 13 översikter gå igenom den befintliga forskningen över idrottens samhällsnytta. Detta är alltså en av de 13 översikterna. I sammanställningen över samtliga kapitel hittar du alla områden som har genomlysts."

https://www.rf.se/contentassets/3149891c58884318b69bacc7b649d87e/idrottens-samhallsnytta-halsoekonomiska-vinster.pdf

Upsala IF är en av dessa viktiga idrottsföreningar som bidrar till folkhälsa, glädje, utmaningar i många former och till bättre integration. När till exempel min son flyttade till Uppsala från Tokyo fick UIFs fotbollssektion betydelse för hur han smälte in med kompisar på en ny bostadsort. Uppenbarligen har även Armand Duplantis uppskattat UIF och genom vänner där snabbare känt sig inkluderad i vårt närsamhälle. Trist att en kärlek fick honom att flytta från Uppsala till Stockholm men, men han lyckas säkert locka henne att flytta tillbaka så snart vi fått ett bättre politiskt styre i Uppsala kommun ; ). 

Armand Duplantis, världens idag högst profilerade friidrottare visade igår sin uppskattning för UIF, sin Uppsalabaserade idrottsförening genom en höjdhoppsgala där världens tio bästa stavhoppare deltog. Jag blir allt mer imponerad av denna unge man som också skänkte sina "startpengar" på runt 100.000 kronor till föreningen.

Idrottsrörelsen och föreningslivet i övrigt är mycket viktigt för att ett samhälle ska utvecklas positivt. Det är också genom att mycket bättre inkludera våra invandrare i till exempel idrottsrörelserna som integrationen kraftigt kan stärkas och den negativa segregationsutvecklingen stoppas. Det går. Nu är det hög tid att vi som samhällsmedborgare på allvar hjälps åt med att integrera dem som flyttat hit och som fortfarande lever i parallella samhällsformer. Det går men kräver ett positivt och tydligt ledarskap. Tillsammans kan vi åter bygga ett Sverige som kan höra till de länder som erbjuder alla sina invånare ett högt generellt välstånd. Det går och kräver "bara" ett ambitiöst hårt arbete. Låt världens bästa fotbollslag eller andra lag inspirera oss. De består ofta av människor från helt olika delar av världen och från samhällen med olika kulturella koder. Genom gemensamma mål, föreningens tydliga värdegrund och en hård arbetsmoral presterar de imponerande resultat tillsammans. För väldigt många människor erbjuder föreningsliv en viktig social plattform samt en mening med sin tillvaro. Att känna mening är viktigt för alla människor, oavsett social status.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar