söndag 6 februari 2022

Värdeskapande Intäktsfokus

Skolan, företagandet, jobben och klok tillväxt 

Varje ansvarsfull ledning, oavsett vilken, måste först och främst ha fokus på intäktssidan. Utan intäkter små möjligheter till kostnader. Tänk att det inte är självklart för så många i vårt vackra land. Och tänka att det är särskilt tydligt att vi har många partier, och politiskt aktiva, som definitivt inte förstår eller brinner för att säkra upp intäktssidan i en resultat och balansräkning. När de flesta politiker fokuserar på intäktssidan tänker de på inkomstskatten. Idag lever vi i en tid där det skulle vara förödande att fokusera på ännu högre inkomstskatter. De som vill leva i ett välmående samhälle gör klokt i att rösta fram politiker som kämpar för ett starkt näringsliv och en effektivt skött offentlig sektor. Vi har för få politiker som fokuserar tillräckligt på intäktssidan men som gärna spenderar allt mer skattepengar på allt möjligt.

Även kopplat till viktigt miljö- och klimatförbättringsarbete är intäktssidan väldigt viktig. Det är inte särskilt svårt att hitta exempel runt om i världen på att den som saknar ekonomiska muskler inte prioriterar miljö- och klimatförbättrande åtgärder. Inte särskilt konstigt om man lärt sig Maslows behovstrappa. Först vill människor tillfredsställa kortsiktiga behov, därefter kan långsiktigt tänkande kicka in. Att jorden blir obeboelig för oss människor om kanske 2000 år bryr sig inte den som knappt får mat för dagen om eller som fruktar för sitt liv i väpnade konflikter. Widar Andersson är klok men han är för snäll mot miljöpartister, det mesta som gått snett i Uppsala och övriga Sverige de senaste 20 åren är deras fel. Det finns också numera landshövdingar som har starka band till Miljöpartiet. Som vanligt är det viktigt att klara av att skilja mellan sak och person. Jag känner minst tre miljöpartister som på individnivå är kloka. Så fort de ska landa i kollektiva ställningstaganden går det snett.

"Länsstyrelserna och landshövdingarna är instruerade att väga av "miljömässiga, sociala och ekonomiska dimensioner" när de står mot varandra. Men det sker mycket sällan, sa Thomas Pålsson. Allt är kort sagt inte Miljöpartiets fel. Staten har misskött sitt uppdrag under lång tid: Det blir miljö för hela slanten. Vilket är ett hot mot tillväxt och framgångsrik industrialisering." 

https://folkbladet.se/nyheter/artikel/nar-det-blir-miljo-for-hela-slanten-sa-gar-det-pa-tok/re0gk0yl?fbclid=IwAR0ANsXaH5eDUI62qBhSebi_NxizCjS6Zw-q9L9N-SIEzNOuG6IQrf98jtE

Självklart ska Sverige exploatera våra värdefulla tillgångar i våra marker. Självklart ska exploateringen skötas klokt. Få människor är intresserade av geopolitik. Det är jag. I alla tider har geopolitik handlat om att exploatera värdefulla naturtillgångar och att få fördelaktig tillgång till intressanta marknader. Tro inte att västvärlden varit något undantag från detta tänkande och agerande. Stora delar av västvärldens materiella framgångar är skapade genom exploatering av andra delar av världens naturtillgångar. Tro inte att andra delar av världen tänker på ett annorlunda sätt. Titta gärna på nedan del av Dokument utifrån, SVT, om Ryssland. Försök lyssna på vad som sägs i programmet. Strunta i till exempel svenska "förstå sig påare" om vad som händer och varför. Människor har i alla tider konkurrerat om begränsade viktiga resurser och om makt. Så kommer det att fortsätta att vara, oavsett vad Greta Thunberg tycker. Sverige har rika tillgångar på metaller som är kritiska i den digitala och elektrifierade världen. Om inte vi klokt exploaterar dessa kommer någon annan till sist göra det. På ett eller annat sätt. på engelska beskrivs energi som power, det är ett klokt sätt att påminna sig om att utan energi har man ingen förmåga till något alls. Den grundkursen missade många miljöpartister.

https://www.svtplay.se/video/33837662/putin-ryssland-och-varlden

Att riksbanker under lång tid låter sedelpressarna gå glödheta brukar sluta illa. Höjda räntor kommer att snabbt påverka högt skuldsatta, till exempel Uppsala kommun. Handelskrig som råder mellan väst och öst brukar inte heller vara positivt för världsekonomin. Att ryssarna skramlar med vapen för att de vill att omvärlden ska acceptera deras "buffertzoner" underlättar inte läget i världsekonomin. Dessutom vill Kina återinföra Taiwan i sitt rike. Parallellt försvagas USA av hög inflation och kraftiga politiska motsättningar. Vilka samhällen kommer att klara sig bäst i nästa konjunktursvacka? De som har kontroll på sina kostnader och som alltid fokuserar på en väl fungerande skola och ett starkt näringsliv. Även i lågkonjunkturer är ett starkt näringsliv en värdefull lokal "kudde" tills konjunkturen vänder upp igen.

Det har varit många goda år på världens börser. Tyska investerare verkar nu helt övertygade om att det som vanligt är dags för en tids lågkonjunktur snart. Medicinen efter Lehman Brother kraschen var " glödheta sedelpressar". Medicinen under Covidpandemin var/är "glödheta sedelpressar". Vilka mediciner ska användas när lågkonjunkturen till sist slår till? Du tillhör väl inte skaran som tror att vi lever i en tid där konjunkturer inte svänger? Spela Monopol eller Nya Finans så kan du lära dig mycket om hur våra ekonomier fungerar. En sak alla ekonomer känner till är att för snabb tillväxt i de flesta sammanhang slutar illa. I Uppsala är många partiers önskemål om mycket snabb och hög befolkningstillväxt av många skäl en dålig idé. Inte minst ur perspektivet allt högre riskfylld skuldsättning. 

"Om man sträcker ut till 2024 är det hela 73 procent som tror att konjunkturen då viker med besked vilket innebär en världsrecession. Överlag är marknaden mer skeptisk nu till makroekonomin jämfört med för en månad sedan."

https://www.dagensps.se/investerardygnet/varldsrecession-inom-tva-ar-enligt-deutsche-bank/?utm_campaign=investerardygnet&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev-one&link_id=38HlSiQlxjw

"Men den senaste vågen av oro hänger också samman med rapporter om historiskt hög inflation, samtidigt som den amerikanska centralbanken Fed i veckan talade om en serie räntehöjningar i närtid. En del varnar för att perioden med extremt låga räntor kan vara på väg att ta slut."

"Att svenskarna inte oroar sig för landets ekonomi är kanske naivt, med tanke på den tilltagande osäkerheten. Ekonomiska problem i USA spiller lätt över på fler."

https://www.dn.se/ledare/peter-wolodarski-ser-vi-borjan-pa-en-ekonomisk-kris/

Jag har sagt det förr, och säger det igen, håll i hatten. Det är ohållbart att om och om igen låta världens Riksbanker ha glödheta sedelpressar. Det är ohållbart med en oreglerad kryptovalutamarknad. Det är ohållbart att tillåta politiker att fortsätta att lansera kraftigt lånefinansierade projekt. Men, men precis som med drogberoende kan många människor idag inte kontrollera sitt utgiftsberoende. Många människor har gjort sig kraftigt beroenden av osunda krediter och okloka konsumtionsmönster. Även fastighetsmarknaden är kraftigt dopad med låga räntor och statliga obligationsköp. Och oansvariga politiker gör vad som helst för att vinna röster.

Anna Dahlberg skriver läsvärt om den okloka ekonomiska politik som vänstern nu tillåts driva i Sverige. Nedan politik är bara kortsiktiga försök att köpa röster. Pensionssystemet ska bygga på att man arbetat och inget annat. Om man inte lyckats försörja sig på intjänad pension får man ansöka om försörjningsstöd. Nedan är politik när den är som mest rutten mot de allra flesta politikerna ska tjäna. Pensionen ska kopplas till intjäning, intäktshistoriken, och inget annat! Om höstens riksdagsval leder till en V, MP, C och S påverkad regering går Sveriges ekonomi mot total ohållbar.

”Shekarabi (S) är Sveriges farligaste politiker just nu”, skrev jag för några år sedan. Redan då stod det klart vad som var i görningen. Socialdemokraterna planerade att säkra ett fortsatt maktinnehav efter 2022 genom att göra pensionerna till en valfråga och släppa loss sjukskrivningarna igen. Jag var långt ifrån ensam om att varna för utvecklingen. Både Pensionsmyndigheten och Ifau har riktat svidande kritik mot det så kallade inkomstpensionstillägget, som strider mot alla principer bakom dagens pensionssystem." 


"Att plötsligt dela ut tusenlappar och femhundringar till en miljon pensionärer några veckor före valdagen för snarare tankarna till en bananrepublik. Ett av världens bästa pensionssystem är nu på väg att förstöras. Själva principen att det är din livsinkomst som avgör nivån på din pension – inte nivån av populism i valrörelser – gäller inte längre." 


"Även om Shekarabi är ansiktet utåt för mycket av det politiska lättsinnet just nu är det naturligtvis statsministern som bär det yttersta ansvaret. Många förknippar Magdalena Andersson med seriositet och måttfullhet – ”krona för krona”. Men den väg som Socialdemokraterna har slagit in på av kortsiktig överbudspolitik är faktiskt chockerande. Det är snabba cash till höger och vänster medan grundläggande principer, pensionssystemet och arbetslinjen undermineras."

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/magdas-lattsinniga--vanstersvang-ar-farlig/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar