torsdag 3 februari 2022

Tystnaden bryter sönder

Full öppenhet och nolltolerans mot kriminalitet

Det har lagts mycket tid och energi på att skapa så kallade visselblåsarfunktioner. I Uppsala var det inte länge sedan som revisionen kritiserade kommunens visselblåsarfunktion och krävde bot och bättring. Jag kan bara instämma. För att en kommun eller en region ska leverera rättvisa biståndsbeslut och verksamhet med kvalitet måste alla brukare av tjänster och alla berörda medarbetare vilja och våga påtala kvalitetsbrister eller brottslighet. Det gäller inte minst i våra skolor som idag brottas med allvarliga arbetsmiljöproblem som drabbar våra elever och lärare. Allvarliga kvalitetsbrister och kriminalitet måste alltid tas på stort allvar och vi måste säkerställa en kultur där alla medarbetare och invånare känner att det är vår plikt och att det är rimligt tryggt att vara "visselblåsare". Konstruktiva visselblåsare spelar en avgörande roll i kvalitetsförbättringsarbete samt i brottsbekämpningen.

Magnus Ranstorp, skräder inte orden i GP om hur illa politiker och media hanterat växande allvarliga problem i Sverige. Han har så klart rätt i att konsekvenserna av att man försökt dölja problemen och smutskastat alla som velat lösa dem i tid kraftigt har skadat Sverige. Jag håller med honom om att vi behöver en debatt om varför politiker, oavsett parti, under många år ägnat sig åt att förneka och skönmåla en allt sämre verklighet. Så löser man inte allvarliga problem. Förnekelsen och smutskastningen av dem som påtalat bristerna har förstärkt problemen. Nedan bifogar jag en mycket läsvärd artikel skriven av Ranstorp. Jag bifogar också lite beskrivningar av vem Ranstorp är.

"Vi behöver en öppen debatt om varför verkligheten har skönmålats eller rentav förnekats under decennier."

https://www.svd.se/varfor-ar-det-sa-tyst-i-goteborgs-stad

https://www.fhs.se/sc/profilsida.html?identity=400.6cb5d10d160e26219d123e7c

Lyssna gärna på ett mycket intressant sommarprat som Ranstorp var värd för som bifogas nedan. Det finns gott om debattörer i Sverige som vill smutskasta Ranstorp och som tycker att han inte är tillräckligt politiskt korrekt när han lyfter allvarliga problem. Han är en mycket kompetent person och jag uppskattar att han vågar kalla en spade för en spade. Vi behöver många fler i dagens Sverige som vågar säga allvarliga sanningar så att vi snabbare kan lösa allvarligt växande problem. 

https://sverigesradio.se/avsnitt/1319472



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar