lördag 19 februari 2022

Våga förbättra

Misslyckad integration

Problemförnekelse är en diagnos som många utländska analytiker säkert ger svensk generell oförmåga att politiskt effektfullt bryta negativa utvecklingar. Inte minst alla turer med Liberala ministrar kopplade till utanförskapsproblem beskriver väl oförmågan, inkompetensen och allt större problem. Birgit Friggebo försökte bli av med problemen genom att sjunga ”We shall over come”. Det var 1992 det. Nyamko Sabuni, som biträdande utbildningsminister och jämställdhetsminister, visade först sina exekutiva egenskaper och sparkade sin statssekreterare. När hon tidigt 2013 avgick var det inte svårt att tolka in att hennes idéer ansågs för hårda, icke liberala. Det hade varit toppen om hon fått uppbackning för rimliga integrationsåtgärder redan då. Sedan kom Erik Ullenhag som integrationsminister och ägnade mycket energi åt att försöka gömma och förminska utanförskapsproblemen, något han senare beklagade…. Nedan bifogar jag nyhetsinslag kopplat till ovan personer. Sabuni fattade i varje fall problemen och försökte ta i dem.

https://youtu.be/mQakZce3GhQ

https://www.svd.se/jag-slutar-pa-mina-villkor

https://www.fokus.se/inrikes/erik-ullenhag-vi-tog-inte-utanforskapet-pa-allvar/

Även det högprofilerade kommunalrådet Boel Godner, S, i Södertälje har under många många år vågat beskriva allvarliga invandrarrelaterade problem, och kommit med förbättringsförslag. Har hon fått stöd i ändrad lagstiftning, till exempel hävd fri bosättningsrätt för människor under uppehållsprocessen? Nej. Nu kanske det snart kan bli verklighet. På tok för sent!

https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/detta-ar-ebo-lagen

Redan 2012 förde jag förhandlingar om extrajobb inom Uppsala kommun för långtidsarbetslösa. Både kommunala tjänstemän och facken var inte positiva till försöken. I Gatu- och samhällsmiljönämnden till och med garanterade vi nivån på anställda för att öppna upp för det vi kallade Inkluderingsjobb, jobb för långtidsarbetslösa och som leder många mot självförsörjning. Långt senare introducerades extrajobb. Det är bättre än långtidsarbetslöshet men för att i högre andel leda till självförsörjning på den ordinarie arbetsmarknaden måste dessa arbetsuppgifter tydligt kopplas till rättigheter och skyldigheter. Skyldigheter som påverkar försörjningsstödet om uppgifterna sköts dåligt.

Inom Centerpartiet kämpade i princip bara jag och Staffan Danielsson för en hållbar och ansvarsfull migrationspolitik, och för en nödvändig integrationspolitik. Inga andra vågade stå upp för det nödvändiga och rätta eftersom team Lööf, Federley och Ahlsalani gick på stenhårt motangrepp. Ahlsalani ägnade sig gärna åt idiotisk brunsmetning istället för att argumentera i aktuella sakfrågor. Personer som dessa bär en stor skuld för Sveriges omfattande och allvarliga utanförskapsproblem.

Innan folkvandringskrisen 2015 genomförde jag en utanförskapsturné i Malmö, Göteborg, Södertälje och Stockholm. Det går att kalla det att jag var chockad över problemens omfattning och om att vi har stora parallellsamhällen i Sverige där väldigt många försörjs av svenska hårt beskattade skattebetalare. En ohållbar ordning. Och stadsdelar plågade av klanstrukturer och organiserade brottsgrupper. 

Även Uppsala har omfattande integrationsproblem. Därför lyfte jag Gårdstenexemplet från Göteborg i samband med att S, L, M och flera drev på dyra försök att sälja Gottsunda centrum och kringliggande bostäder i Uppsala. I sak håller jag med om att en kommun inte ska driva köpcentrum. Det finns många väldigt mycket mer kompetenta och rika fastighetsägare som kan drifta köpcentrum bättre än en kommun. Samtidigt måste en kommun enligt mig inte ständigt göra usla affärer med invånarnas tillgångar. Och Gottsunda är en liknande stadsdel som Gårdsten i Göteborg. I utvärderingarna av hur integrationen kraftigt förbättrades och problemen kraftigt börjat minska ansågs det centralt att kommunen under ”städtiden” hade kontroll över centrumet. Och värdet på fastigheten ökar som en bonus och kan därefter med fördel säljas. Jag är stolt över att Utvecklingspartiet demokraterna har en mycket tydlig integrationspolitik som snabbt kommer att göra Uppsala attraktivare och rikare för alla dess invånare. Den integrationspolitiken inkluderar Nolltolerans mot brott, oavsett ålder på den kriminella.

https://stadsutveckling.goteborg.se/projekt/gardsten/nyheter/i-gardsten-byggs-det-for-att-astadkomma-forandring/

Stefan Fölster skriver en läsvärd debattartikel i Expressen som jag bifogar nedan. Det går att vända Sveriges negativa utveckling! Vi behöver bara rösta fram ansvarsfulla, seriösa och handlingskraftiga politiska ledare som gör det som krävs! Det går! Jag och många UPare är redo att leverera framgång till Uppsalaborna! Vi mörkar inte problem, vi löser dem. Vi ser möjligheter och förstärker dem! 

”En stad som München illustrerar vad som fungerar enligt internationell forskning. Där finns fler invandrare än i många svenska städer, 28 procent varav många flyktingar. Samtidigt är brottsligheten i München på den lägsta nivån på 40 år. Polisen löser två tredjedelar av alla brott, och vissa år 100 procent av alla mord. Hur gör de?”

”En första förklaring till framgången är aktiv stadsutveckling. Internationell forskning är tydlig med att just yngre barn har en mycket ljusare framtid om de inte föses ihop i utsatta områden. Ett tidigare ”utsatt” område i München, Westend, har vänt genom att renovera till en blandning av dyrare och billigare bostäder samt rikligt med lokaler för små och medelstora företag. Staden har ett bolag för stadsutveckling och gör överenskommelser med fastighetsägare och byggföretag så att resurssvaga småbarnsfamiljer inte koncentreras.”

”Av en händelse drivs också ett av de få tidigare utsatta områdena i Sverige som lyckats lyfta, Gårdsten utanför Göteborg, av ett bolag med helhetsansvar. Gårdstensbostäder renoverar och reserverar hälften av lediga lägenheter till familjer som har egen inkomst för att skapa social blandning.”

”En andra förklaring är jobben. I Tyskland kommer flyktingar i arbete dubbelt så snabbt som i Sverige. Efter 14 år har de samma sysselsättningsgrad som inrikes födda. I Sverige förblir sysselsättningsgraden 20 procent lägre livet ut. Ett skäl är att fackföreningar är mycket positiva till lärlingsjobb, även för ungdomar som passerat gymnasieåldern. Många unga flyktingar får lärlingsplats med lärlingslön. I Sverige har fackföreningar tvärvägrat lärlingslöner för unga över gymnasieåldern.”

”Den tredje förklaringen är skolan. Tyskland har lyckats lyfta PISA-resultaten från en låg placering till närmare toppen (utan att fuska genom att exkludera så många invandrarbarn som Sverige). En tysk pojke med invandrarbakgrund har bättre PISA-resultat i matematik än en genomsnittlig svensk pojke. Tyska skolor har satsat på mycket extrahjälp till de yngsta barnen, lugn och ro i klassrummen och följt forskningsrönen om vilken pedagogik som verkligen fungerar.”

”Den fjärde förklaringen är ordningsmakten. Tyskland har i snitt 50 procent fler poliser än Sverige, men tar igen kostnaden genom att inte behöva lika många vakter. Metoderna är inga hemligheter. Många städer i världen har faktiskt lyckats minska brottsligheten med en kombination av fokuserade insatser, tydligare rättsskipning, och färre inskränkningar i myndigheters rätt att spana.” 

”Dylika framgångar ter sig avlägsna i Sverige. De skyldiga är du och jag och vi alla. Allt för många av oss vill inte att invandrade småbarnsfamiljer sprids ut i våra bostadsområden. Vi vill inte att invandrarlärlingar konkurrerar med oss med lägre löner. Vi vill inte kritisera offentliga skolor. Och vi värnar om vår egen integritet så mycket att rättssystemen inte får de verktyg de behöver. Eftersom vi väljare inte vill, törs inte partierna lansera förslag som fungerar. Och därför finns de utsatta områdena kvar.”

https://www.expressen.se/debatt/sverige-lever-i-fornekelse-sa-loser-vi-integrationen/

Om du tillhör dem som vägrar inse utanförskapsproblemens dignitet kan med fördel läsa Svenskt Näringslivs nedan bifogade rapport ”Utanförskapet - Sveriges största utmaning”. Det är hög tid att på allvar vända på dessa problem och skyndsamt göra minst 80 procent av dessa människor till inkluderade och välståndsbidragande krafter. Jag vet att det går! Jag vet att de flesta av dem som lever i utanförskap vill det. Rösta klokt 2022!

https://www.svensktnaringsliv.se/regioner/vastra-gotaland/utanforskapet-sveriges-storsta-utmaning_1176164.html




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar