tisdag 15 februari 2022

Maktkamper på riktigt

Erfarenhet och meriter

Gång efter gång har jag genom åren tillhört skaran som tycker att det är viktigt att människor som får viktiga ledande uppdrag, som starkt påverkar många andra människor, ska vara väl meriterade för uppdragen. Så är det tyvärr ofta inte inom politikens värld. Det är djupt beklagligt och slår hårt mot de människor som är berörda. Håll med om att det är en dålig ordning att inte samma regler tillämpas för våra ledande folkvalda som för alla andra uppdrag man kan få i livet. Det vill säga att man är väl meriterad för uppdraget och att det är relevanta meriter för att ett uppdrag ska kunna utföras på ett bra sätt. I min värld borde det inte räcka att bara ha varit politiker efter skolan för att bli till exempel statsminister. Jag tycker att man borde ha många års riktig arbetslivserfarenhet och man borde definitivt vara ordentligt praktiskt ledarskapstränad i annan miljö än den politiska. Det vill säga vissa mätbara erfarenheter i sin meritförteckning som ska vara nödvändiga för att kandidera till ett uppdrag. Med det sagt menar jag absolut inte att vem som helst utan politisk bakgrund är lämplig att gå från en helt annan miljö och helt plötsligt vara chef över en kommun eller ett land. I relationen mellan statschefer kan det gå riktigt illa. Personkemi och diplomatisk skolning ska inte underskattas för att till exempel undvika onödiga konflikter.

I "väst" kan "vem som helst" bli statsminister eller president. Nja... I vissa länder kan kvalitén på dem som vaskas fram verkligen ifrågasättas. Och på papperet kan vem som helst i en demokrati få starkt stöd om en kandidat har mycket pengar som uppbackning, är känd och gillas av invånarna. Eller som i Sverige där Andersson utsågs av partiet, inte svenskarna, när de blev statsministrar. Med det sagt innebär det inte att följande exempel saknade allt som är värdefullt att kunna som en ansvarsfull ledare. Både Reagan och Löfvén var sociala och lite "street smart". Det kan fungera om man har en mycket kompetent stab runt sig som i praktiken styr. Sannolikheten är dock hög att personer som sitter på den "högsta stolen" ändå fattar beslut som den långt ifrån är lämplig att fatta. Eller gör idiotiska och farliga uttalanden. Priset för det folk man ska företräda kan bli kortsiktigt och långsiktigt väldigt högt när olämpliga personer ändå når högst upp i ett system. Många runt om i världen brukar gärna lyfta fram Busch jr och Trump som skrämmande exempel på dåliga statschefer. Och Boris Johnson är inte så mycket sämre han på att framställa västvärldens ledarskap som "urspårat".

Ukrainas president är en tidigare komiker och skådespelare. Uppbackad av en oligarks miljarder gick han ifrån TV-kändis till president. Från ingen politisk erfarenhet till president. Personligen anser jag att hans bakgrund är olämplig som ledare för sitt folk. Men, som sagt, är det en av de brister som vår demokrati kan bjuda på när inte partisystemen kan vaska fram tillräckligt bra kandidater. Tyvärr tycker jag att Zelensky utsätter både sitt folk och många andra i Ukrainas närhet för mycket farliga risker när han kommunicerar som om han är med i en TV-serie. Han kanske tror att han är det? Han kanske inte tror att hans provokationer i sig själv kan få macho Putin att klippa till? Det kan de. Och i ett värsta scenario kan ett krig i Ukraina utlösa ett modernt världskrig. Låt oss hoppas att inte J.K Rowlings figur Voldemor finns på riktigt i Volodymyr.

https://www.europaportalen.se/2020/05/tv-stjarna-blev-ukrainas-president-sa-gick-det-sedan

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lord_Voldemort

Marcus Oscarsson, TV4as politiska kommentator, reflektear över president Zelenskys utspel nedan.

"– Vi får veta att den 16 februari kommer att vara dagen för attacken, säger Ukrainas president Volodymyr Zelensky i ett uttalande, enligt uppgifter från NBC.

Vart Zelensky fått uppgifterna ifrån är oklart.

"Visa att vi är enade

I ett tal till nationen meddelar presidenten att man på onsdag ska hissa flaggan och att nationalsången ska spelas över hela landet klockan 10.00 för att visa enlighet, enligt ukrainska Interfax. I samma tal uppmanar han alla ukrainare som flytt landet att återvända och kämpa för sitt land.

– Vi är lugna! Vi är starka! Vi är tillsammans! Fantastiska människor - ett fantastiskt land! Framhåller han avslutningsvis i talet.

Ändrar sig

Men en stund senare har nu Zelensky ändrat sig och säger att han i själva verket talade om mediarapporter. Förvirringen och osäkerheten i Ukraina är med andra ord total och nervositeten är på bristningsgränsen.

Utanför landets gränser står 130 000 ryska soldater redo att gå till anfall mot Europas till ytan största land, efter Ryssland, med 44 miljoner invånare."

https://marcusoscarsson.se/uppgifter-ryssland-kommer-anfalla-pa-onsdag/

https://www.svtplay.se/dokument-utifran-hotet-mot-ukraina



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar