söndag 27 februari 2022

Jaga pengarna

Vad fruktar Putin?

Terrorbalansen i världen upprätthålls fortfarande tack vare rädslan för ett kärnvapenkrig. Ett kärnvapenkrig skulle inte bara snabbt kosta miljontals liv, förstöra massor av civilisationer och kyla av världen. Det skulle sannolikt få mycket förödande konsekvenser om några stormakter går ifrån proxykrig och istället direkt möts ”ansikte mot ansikte”. I ljuset av detta faktum är det löjligt att Putin och hans banditer gör som de gör. Det handlar sannolikt inte om något annat än maktmissbruk och att Ukrainas president ska sättas på plats, och bli ett varnande exempel, för att han agerat föraktfullt mot den ”store Putin”. Logiken är densamma bland de mest våldsbenägna organiserade brottsgrupperingarna. Personligen tror jag dock Putin gjort bort sig ordentligt den här gången. Han gick i fällan att bli en så kallad ”nyttig idiot” för ”större” strategiska spel inom geopolitiken.
Nu måste västvärldens ledare leverera på sina hot om kraftfulla sanktioner mot Putin och company. Dahlberg resonerar läsvärt men underskattar identitetspolitikens idioti i västvärlden. Identitetspolitikens idioti och USA och Europas oförmåga att starkare samarbeta har kraftigt försvagat den mer eller mindre demokratiska världen. ”Putin lyckades flytta fronten in i våra egna länder, in i våra egna hjärnor.”
Nu är det hög tid för Europas länder som vill vara demokratier och USA att åter stärka sina strategiska relationer. Allt för länge förblindades USA av Asiens enorma ekonomiska utveckling och hopp om kortsiktiga ekonomiska vinster. Det är dags för även USA att börja tänka mer långsiktigt. Om den tanken får sjunka in borde USAs elit fatta att ett mycket starkt samarbete mellan USA och Europa är av avgörande betydelse för att balansera andra makters egenintressen. En klok start på att vända västs nedgångar är att få stopp på den söndrande identitetspolitiken och nöja oss med respekt för olikheter, jämställdhet och demokrati.

Precis som i kampen mot organiserad brottslighet är jakten på pengarna det viktigaste. Om inte brottslingar och diktatorer kan frottera sig i lyx väljer de klokare vägar i livet. Den tidigare spionen Putin sägs vara en av världens rikaste personer med tillgångar runt om i hela världen. En domstol kan snabbt få avgöra om Putin och hans supportrar gjort sig skyldiga till mycket allvarliga brott. Då är det rimligt att döma dem till extrema böter, beslagta deras tillgångar och skicka det som beslagtas till de personer i Georgien, Balarus och Ukraina som plågats av dessa herrars storhetsvansinne. Och nu väljer Tyskland som ett resultat av ryssarnas agerande i Ukraina att återigen börja rusta sin egen militära förmåga för första gången efter andra världskriget. Kanske får snart Macron som han vill när britterna är borta ur EU och ett EU-försvar blir en verklighet. Putin har nog gått ordentligt snett den här gången.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar