söndag 27 februari 2022

Stora brister i omsorgsförmågan

Konsten att leda

Coronakommissionens kritik mot regeringen är tydlig och allvarlig. Som jag många gånger lyfte när pandemin var som aktivast visade regeringen ett mycket svagt ledarskap. Gång efter gång gömde den sig bakom Folkhälsomyndigheten. Framförallt gömde sig Löfven och Hallengren bakom en enskild myndighet. En klok Kerstin Hessius uttryckte tidigt kritik mot att regeringen inte bättre balanserade sina åtgärder. ”Bara” frågan om munskydd/ansiktsskydd visade tydligt hur svagt och dåligt regeringens ledarskap var.
Inte minst i ljuset av att den svenska regeringen har på tok för många myndigheter är det anmärkningsvärt att de inte i krisläge spårbart lyssnar på flera myndigheter och utifrån det själva tydligt fattar sina beslut. Löfven var ingen ledare att hålla i handen när det blåser. Andersson är garanterat mycket mer kompetent.
Det var bra att Sverige aldrig helt stängdes ner. Det var dock illa att inte munskydd snabbt erkändes som en fungerande metod för att minska spridningen och att inte masstestningar drog igång tidigare och att alla med symptom skulle sätta sig själva i karantän. Det var också illa att regeringen hela tiden utnyttjade läget för att i princip varje dag genomföra presskonferenser utan nya materiella budskap.
Risken är stor att regeringen nu ersätter Covidpandemin med tragedin och det oacceptabla i Ukraina för att själva dominera i media. Om Andersson gör så blir jag besviken på henne. Bara när det finns något viktigt att berätta ska regeringen kommunicera. Annars ska ansvarig myndighet göra rätt för sin existens och politisk teater undvikas.

Hur mycket Lena Hallengren än försöker skylla ifrån sig vilar ett stort ansvar på de senaste regeringarna för att äldreomsorgen utvecklats så dåligt. DNs ledare är läsvärd som tydligt lyfter fram saklig kritik över dåligt svenskt ledarskap och i synnerhet om att det är för många parallella verksamheter som ska ansvara för samma människor som åker in och ut ur de olika "silona". Det vill säga de som till runt 80 procent är i behov av äldreomsorg och sjukvård, multisjuka äldre. Det är hög tid att organisera om Sveriges offentliga verksamheter. Lägg ner regionerna. Flytta primärvården till kommunerna. Flytta specialistsjukvården till Länen och koppla relevanta riksdagspolitiker till dessa. 

"I bästa fall kommer det någonting gott ur kriser. Så även ur coronapandemin som vi förhoppningsvis är på väg att lämna. Men det förutsätter att kritiken från Coronakommissionen, som publicerade sitt slutbetänkande under fredagen, leder till rejäla förändringar."

"För de tre rapporterna som tagits fram av kommissionen är ingen munter läsning. De understryker flera brister som har blivit tydliga under de senaste två åren. Som att Sveriges äldreomsorg har låg medicinsk kompetens och behöver professionaliseras. Att det är svårt att få helheter att fungera när ansvar är fördelat mellan olika instanser. Och att vår beredskap inte är god – vare sig mentalt när det gällde att fatta snabba beslut för att stoppa smittspridning eller materiellt med fyllda beredskapslager."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar