fredag 4 februari 2022

Fördelningspolitik

Rimlighet och rättvisa

Vad är rimligt? Vad är rättvist? Beroende av vilken kultur man kommer ifrån, beroende av vilken politisk ideologi eller religion man tror på, eller beroende av graden av egoism man bär på blir svaren olika. Personligen tycker jag hårt arbetande och framgångsrika personer ska få tjäna mycket pengar. Personligen anser jag att framgångsrika företagare måste få förutsättningar att expandera sin affär utan att arbetande kapital hårt beskattas. Samtidigt är det bland annat demokratiskt problematiskt när extrema förmögenheter kontrolleras av enskilda personer. Fakta är att till exempel Jeff Bezos, Bill Gates, Warren Buffet, Elon Musk och Mark Zuckerberg är mycket mäktigare än många av världens demokratiskt valda regeringar. Fakta är att de också är mycket mäktigare än många av de varianter av diktatorer som finns runt om på vår jord. Jag är övertygad om att unikt samhälle bara kan bli framgångsrikt om man lyckas upprätthålla en sund fördelningspolitik. Extrem tillgångskoncentration är ingen sund fördelningspolitik. I den globala världen är det svårt att balansera de rikastes intresse av att bara bli rikare och rikare, de är ofta välkomna i de flesta länder och kan enkelt välja att flytta om till exempel ett litet land som Sverige skulle gå för hårt fram. 

Jag delar Expressens ledares syn på att Oxfam tar ett mycket vänsterorienterat perspektiv på förmögenhetskoncentrationen i världen. Det är dock inte samma sak som att underkänna faktumet att den maktkoncentration det innebär är orimlig om vi eftersträvar en rimlig rättvisa mellan oss människor. Det är också orättvist för de allra flesta av oss att de rikaste alltid betalar mycket mindre skatt än vad en medelklassperson gör i förhållande till sin intjäningsförmåga. Det är klart att en miljardär som också tar ut en inkomst av tjänst på 10 miljoner kronor i absoluta tal får betala mycket mer än en person som tjänar 600.000 kronor. Miljardären får samtidigt väldigt mycket mer handlingsutrymme efter skatt, och idag betalar hen väldigt lite skatt på kapitalinkomster jämfört med den som "bara" arbetar hårt.

"Organisationen slår fast att förmögenheterna hos världens tio rikaste män har fördubblats under pandemin, samtidigt som 160 miljoner fler är fattiga än vad som hade varit fallet utan covid-19.  Enligt Oxfam är det en följd av ett ”riggat” ekonomiskt system som utgör en form av ”våld”. En person dör till följd av ojämlikhet var fjärde sekund, hävdar organisationen och räknar i den siffran alltså in dödsfall till följd av könsstympning. Lösningen på problemen är att beskatta de rika hårdare. Oxfam vill se en tillfällig ”solidaritetsskatt” på allt välstånd som har skapats under pandemin – enligt ett ”räkneexempel” skulle skatten kunna vara 99-procentig!" 

"Ojämlikhet är för all del ett viktigt ämne. Ur ett svenskt perspektiv borde vi prata mer om varför vi beskattar arbete så mycket hårdare än inkomster av kapital och vinster på bostadsmarknaden. Det går också utmärkt att ifrågasätta de företagsstöd, obligationsstöd och låga räntor som har hjälpt till att blåsa upp börsvärdena under pandemin. Men i en seriös debatt om ojämlikhet måste man också ställa sig frågan vad det skulle innebära för framtagandet av nya elbilar och respiratorer om man konfiskerade ägandet i Tesla och Getinge – vilket faktiskt är innebörden av Oxfams förslag, åtminstone på sikt. Att public service svalde en så vänsterradikal och undermålig rapport helt utan kritiska motfrågor, där har vi ett riktigt fattigdomsbevis." 

https://www.expressen.se/ledare/vilket-vanstertrams-om-miljardarer-i-agenda/

Min morfar var klok. Återkommande argumenterade han alltid för att det är samhällsekonomiskt mycket smart med en klok fördelningspolitik. Att mycket rika blir rikare har inte i närheten så bra lokal ekonomisk hävstång som att köpkraften hos medelklassen och hårt arbetande låginkomsttagare ökar. Att förespråka en rimlig fördelningspolitik är rättvist och inte alls uttryck för vänstertänkande som vissa vill få det till. Vänstertänkande är att missunna människor att kunna bli rika när de är framgångsrika inom till exempel vetenskapen, företagande, idrottande eller musik. Personligen är jag inte missunnsam mot människor vars kreativitet och hårda arbete leder till ekonomisk rikedom till gagn för många andra människor. Samtidigt är en rättvis fördelningspolitik klok ekonomisk hushållning av ett särskilt samhälle. En utmaning i dagens västvärld är att demokratierna är rädda för att utforma mer rättvisa skattesystem eftersom de rikaste lätt kan packa och flytta. Ett av huvudskälen till dagens polarisering i västvärlden är att fördelningspolitiken inte fungerar på ett sätt som väldigt många uppskattar. En sak är helt klar i Sverige, skatten på arbete är idag på tok för högt. I synnerhet i ljuset av att kvalitén i det alla skattepengar ska gå till har stora brister.

https://www.ekonomifakta.se/Ordlista/Kopkraft/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar