Alla som kan ska arbeta eller visa goda framsteg i skolan
Det är helt avgörande för ett generellt högt välstånd att få vuxna saknar förmåga till självförsörjning. Det finns självklart människor som av hälsoskäl eller allvarliga funktionshinder inte kan arbeta, eller delta i meningsfulla arbeten som leder mot självförsörjning. Det är för att vi ska kunna stötta dessa personer i behov av stöd från oss andra som kravet på självförsörjning för alla andra måste vara tydligt. Alla som kan ska antingen studera och prestera rimliga studieresultat eller arbeta. Om jobbet inte är ett riktigt jobb måste det offentliga på allvar säkerställa att alla som kan arbeta, men som av olika skäl inte lyckas få ett arbete, måste utföra vissa arbetsuppgifter. Arbetsuppgifter som är meningsfulla och samhällsnyttiga men som vi idag inte kan välja att utföra i mer omfattande utsträckning på den reguljära arbetsmarknaden. Dessa varianter av jobb brukar kallas "hitttepå" jobb. Det är hög tid för ansvariga politiker att förhandla med till exempel facken om att inte motsätta sig att många fler långtidsarbetslösa sysselsätts i "arbetsmarknadsåtgärder" och att det krävs mätbara prestationer för att försörjningsstöd ska fortsätta att falla ut. Det är bra för den enskilde och det är definitivt bra för att samhället ska hålla ihop. Och det är helt avgörande om de som helt är i behov av vårt gemensamma stöd i Sverige också ska få det på en bra nivå.
Expressens ledare skriver i klartext nedan att det är "koko" att skapa en massa vansinniga "hittepå"-jobb för människor som inte utbildat sig, eller vill, hjälpa till inom det som våra skattepengar ska gå till, välfärdens kärnverksamheter. Inom Utvecklingspartiet demokraterna är vi helt övertygade om att vi åter kan skapa en skola som ger våra elever en konkurrenskraftig och mer individanpassad utbildning. Att vi kan säkerställa mycket bättre tillgänglighet till vården vid planerade ingrepp och högre kvalité i den vårdande operativa verksamheten. Att vi kan förbättra kvalitén inom Äldreomsorgen. Det går, men det kräver ordentliga reformer som jag är övertygad om har starkt stöd bland invånarna men inte levereras av dagens styrande partier. Det fanns en tid då "arbetslinjen" var ett mantra. Vi måste snabbt utveckla bättre system som motiverar fler att arbeta med jobb som efterfrågas och att det blir lättare att arbeta längre. Åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden är både samhällsekonomiskt korkad och skamlig. och att det är möjligt, samtidigt som alla som kan måste bidra med samhällsnyttiga insatser. Allt "koko" måste avvecklas. I vart fall tills skola, vård och omsorg fungerar med rimliga kvalitetskrav.
"När invånarna behöver kommunala insatser för att livet ska bli bättre, då handlar det om att det ska finnas utbildad svensktalande personal i hemtjänsten och förskolan. Om att färdtjänsten och snöröjningen funkar. Biblioteken behöver varken koreografer eller hållbarhetsstrateger. De behöver fler böcker och tidningar, fler sagostunder och läsaktiviteter och färre pyssel- och tv-spelkvällar.
"Offentlig verksamhet måste fokusera på kärnverksamheterna i stället för att skapa fluffarbeten åt alla som läst sådant som genusvetenskap, samhällsförändring och social hållbarhet. Såväl gymnasie- som högskoleutbildningar bör i högre grad dimensioneras efter vilka arbetsuppgifter som är nödvändiga."
"Utbildningsminister Anna Ekström (S) har nyligen lagt fram förslaget att regioner och kommuner måste samarbeta för att bättre anpassa utbudet av gymnasieprogram efter behoven hos arbetsgivarna. Det är bra. Att i stället hitta på jobb åt dem som har läst ämnen som inte är efterfrågade på arbetsmarknaden är faktiskt koko."
https://www.expressen.se/ledare/dans-pa-bibblan-rensa-bland-hitte-pa-jobben/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar