Var är vi efter år 2024?
Världen befinner sig i ett stort geopolitiskt maktskifte. Från USA och Europa till Asien. Att Kina åter igen blivit en av världens stormakter är inte konstigt. Det har de varit förr men i en tid som inte var i närheten så globalt integrerad som idag. Asien är på många sätt i en helt annan situation än USA och Europa. I Asien har en enorm medelklass vuxit fram på kort tid och den växer. Och i Asien har man i större utsträckning mycket mer auktoritära politiska system. Auktoritära system som bland annat innebär att de är snabbrörligare än vad vi är i till exempel Sverige. Asien har dessutom en mycket stor del av jordens befolkning. I USA och i Europa har medelklassen under många år tappat relativ kraft. Och många västeuropeiska länder brottas med utmaningen att allt färre förväntas försörja allt fler. På många sätt är den ”fria världen” under stor press. Delvis på grund av många års framgångar. Fyra ytterligare år med Trump som ledare för USA riskerar att förstärka ”den fria världens” påverkan på människans utveckling. Nedan skriver Anna Dahlberg, Expressen, läsvärt om vad ytterligare fyra år med Trump kan leda oss. Samtidigt som det hon skriver är läsvärt är det viktigt att inse att Trump självklart inte är ensam om att driva den politik som USA nu för. Trumps retorik försvagar onekligen många av de värden som västvärlden byggts upp på. I flera år har det varit tydligt att många mäktiga i USA medvetet valt att styra om sitt intresse från Europa till Asien. Ur ett strikt affärsmässigt perspektiv är det logiskt. Så länge som vi i Europa inte kan hitta vägar mot en mer positiv utveckling igen är helt enkelt Asien mycket klokare att satsa på än Europa. Under mina senaste års besök i London har det bland annat varit samma affärslogik som i USA som motiverat mäktiga brittiska krafter att kämpa för en BREXIT.
”Men med tanke på den svaga uppställningen på den demokratiska sidan talar mycket för att Donald Trump kommer att sitta kvar i Vita huset i fyra år till.”
”Så vad innebär egentligen fyra år till med Trump i Vita huset? Det är hög tid att börja fundera på den saken med tanke på hur oförberedda alla var förra gången. Den optimistiska tolkningen är att Trump kommer att tona ner ”Amerika först”-retoriken när han inte längre behöver tänka på att bli omvald. Den pessimistiska tolkningen är att han tvärtom kommer att känna sig stärkt av valvinsten och leva ut sina utrikespolitiska instinkter utan några kvarvarande hämningar. Kretsen runt honom består numera av lojala ja-sägare - de som varken har blivit sparkade än eller haft kurage nog att hålla sig borta från hans administration.”
”Trump fungerar inte som ledare för den fria världen, utan bidrar tvärtom till att skänka legitimitet åt auktoritära alfahannar som Putin, Erdogan, Modi med flera.”
”Enligt Allison är det oundvikligt att Kina och Ryssland flyttar fram sina positioner och kräver allt större inflytande i sina närområden. Vi kommer att få ”nya intressesfärer” när USA:s hegemoni vittrar. Utvecklingen i Syrien ger en föraning om vad som komma skall: USA drar sig tillbaka och andra makter flyttar in. Till viss del är detta ett skifte som ingen amerikansk president kan rå på. Befolkningen och ekonomin växer i nya delar av världen, vilket leder till maktförskjutningar. Med tiden riskerar Europa att framstå som världens museum. Problemet med Trumps presidentskap är att det skyndar på denna utveckling. I stället för att stärka banden till Europa och Stilla havsregionen genom handel och samarbete, försvagar han den fria världen.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/fyra-ar-till-med-trump-vore-en-mardrom/
Dagens besvikelser
Donald Trump. USA har just nu en bättre ekonomi än på länge. De låga räntorna, kortsiktiga handelskrigseffekter, fortsatt enorm statlig upplåning och kraftiga aktieuppgångar stärker Trumps möjligheter att bli återvald. Trump är självklart som oss andra. Han har brister och styrkor. Jag tycker inte att en politisk ledare ska vara som en felfri robot. Samtidigt tycker jag att en ledare ska uppträda anständigt och respektfullt även när man kritiserar tydligt eller kampanjar. Bifogade exempel på hur lite statsmannamässig Trump är talar sitt eget språk.
https://www.google.se/amp/s/www.commondreams.org/news/2020/02/29/careful-what-you-wish-trump-urges-gop-voters-back-crazy-bernie-democratic-primary%3famp
Tyckarpoliser på våra universitet. Precis som inom politiken ska våra universitet vara platser med extremt ”högt i tak” inom lagens ramar. Allt annat är fullständigt idiotiskt om man anser sig stå för de demokratiska värdena. Och om man förstår hur ett samhälle skapar bäst förutsättningar för att vara konkurrenskraftigt och undviker blodiga konflikter. Politisering av våra universitet leder inte mot framtida konkurrenskraft.
https://www.svd.se/orden-du-inte-far-saga-pa-uppsala-universitet?fbclid=IwAR3irRdtqHzuFPxfUIQBsHb-HNJVk28xzpGd1DHVfW9kl81PNpMW7G66jtM
Dagens stjärna
Andreas Cervenka, Dagens industri. Jag håller med honom. Sannolikt har aldrig riksbanker haft särskilt stor integritet i förhållande till ett samhälles för tillfället mäktigaste personer. Det är mycket bekymmersamt när kortsiktiga kapitalistiska ambitioner får styra även riksbankers beteenden. En stor anledning till börsernas värdering idag är på grund av att alla länder idag krigar om låga räntor. Priset på pengar är lågt för dem som är rika. Pengar som fyller på världens aktiemarknader och fastighetsmarknader. Precis som Cervenka lyfter undrar jag allt mer hur nästa riktiga finansiella kris ska hanteras av världens nationella ledningar. Räntevapnet var tidigare det generellt bästa för att kyla av eller för att stimulera länders ekonomi. Det vapnet är idag värdelöst. Massiva statliga investeringar tar lång tid att få ordentligt genomslag i ekonomin och infrastruktur projekt har dessutom begränsat genomslag i hela ekonomin. Betänk också att många länder redan har oroväckande höga lån. Runt hörnet är jag säker på att ett nytt ekonomiskt system krävs för att reda ut den situation som allt för fria, och spelorienterade, finansmarknader skapat. Håll i hatten. Jag har länge haft fel om att vi borde få en ordentlig ekonomisk korrigering. Huvudskälen för det är att jag inte tillräckligt förstår vad de låga räntorna får för makroekonomiska effekter samtidigt som miljarder människor fått det ekonomiskt mycket bättre. En sak är säker, det är spännande tider.
”Är samhällsekonomins viktigaste mål verkligen att hålla börsmäklare på gott humör? Frågan väcks efter Federal Reserves panikartade räntesänkning. Centralbankerna är på väg att schabbla bort den sista försvarslinjen mot finansiell anarki: sitt oberoende.”
https://www.di.se/nyheter/fjaskandet-for-borsen-kommer-att-sluta-illa/
torsdag 5 mars 2020
Trump i åtta år
Etiketter:
affärslogik,
Asien,
Cervenka,
europa,
integritet,
politisering,
snabbrörlighet,
tillväxt,
Trump,
åsiktspoliser
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar