måndag 30 mars 2020

Det egna ansvaret

Skuldfällor
Du som följer mitt bloggande vet att jag då och då ondgjort mig över alla oseriösa finansieringsföretag som länge fått härja och som fortsatt härjar. Vissa insatser har riksdagen vidtagit efter lång tid. Men det finns gott om oseriösa aktörer som tillåts där ute på den fria marknaden även nu. Inte minst många aktörer inom sms-lån och om du synar till exempel Blue Step loans är det sanslösa kostnader. Alla dessa lösningar handlar om att gynna kortsiktig konsumtion och vissa av dessa tjänster används flitigt av kriminella. Vissa tycker att vuxna myndiga personer får ta ansvar för sina egna handlingar. Det håller jag med om MEN eftersom Sverige är Sverige så landar dessa skuldsatta personer förr eller senare i situationer där skattekollektivet får ta saneringskostnader och/eller bidragskostnader på grund av oansvarigt handlande men också extrema räntekostnader på konsumtionslån. På vilket sätt gör dessa oseriösa finansbolag samhällsnytta? Lagstiftaren (riksdagen) kanske tycker att det är bättre att denna verksamhet är laglig än sköts dolt av organiserad brottslighet... I tuffa tider som nu ökar också problemen med alla dessa enligt mig vidriga låneformerna.

Äntligen hakar GPs ledare på min kamp mot ockerfinansiärer. Karin Pihls artikel nedan är läsvärd för dig som bryr dig om dina medmänniskor. Och för dig som är trött på att de skötsamma hela tiden ska få betala för att vissa kortsiktigt inte vill betala till exempel Arbetslöshetskassan.

”Utlåningen till konsumtion har trefaldigats på tio år. Det är helt enkelt inte hållbart att vi konsumerar mer och mer för lånade pengar”, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på den ideella organisationen Sveriges Konsumenter, till SvD. Det handlar om lån till en barnvagn, en semester eller en ny soffa.

"Till stor del hänger utlåningen ihop med näthandeln. Det spelar ingen roll vad du vill köpa, förstahandsalternativet som dyker upp är ofta en tjänst levererad av Klarna, Qliro eller något annat kreditföretag som levererar smidiga betaltjänster. Konsumenten erbjuds att dela upp betalningen eller skjuta fram betalningsdatumet, ja till och med uppmuntras att göra det: Ta det lugnt! Betala när du vill!"

"Det som händer när man gör det, är att man tecknar ett lån – med skyhög ränta. Den som köper en vara för 500 kronor och använder sig av Klarnas avbetalningsalternativ för sex månader har en effektiv ränta på 286,8 procent."

"Finansinspektionen ser med oro på kreditföretagens ökade utlåning. 2018 uppgick konsumtionslånen till en knapp femtedel av hushållens totala skulder, enligt FI. De flesta av dessa är små lån, vilket kan tolkas som att det inte handlar om lån till en handpenning för lägenhetsköp, utan ren konsumtion. Samtidigt ökar de stora lånen, vilket FI tolkar som en konsekvens av bolånetaket och amorteringskraven för bostadsköp."


"Staten är dessutom för slapphänt gentemot kreditföretagen. Finansinspektionen ser förvisso farhågorna med utlåningen, men tar inte sitt tillsynsansvar på tillräckligt stort allvar. Myndigheten har bara genomfört två undersökningar om kreditprövning de senaste åtta åren (SvD 10/3). Dra åt svångremmen. Kreditföretagen kalasar på folks kraschade ekonomier. Det finns ett ord för detta, och det är ocker."
https://www.gp.se/ledare/ockerl%C3%A5nen-kan-f%C3%B6rv%C3%A4rra-den-ekonomiska-krisen-1.25872659
Dagens besvikelse
+70 åringar som inte tar sitt personliga ansvar för att vi bättre ska klara Coronakrisen och slippa prioritera vilka som får och vilka som inte får vård. Om det bara handlade om det egna livet får man välja som man vill, nu påverkar egna val många fler. Nu är ansvaret större än för den egna hälsan. Lyssna ordentligt på Folkhälsomyndigheternas rekommendationer.
https://www.expressen.se/nyheter/kungens-kritik-mot-aldre-ta-vara-pa-de-har-dagarna/

Dagens stjärnor
Mats Uvell, GP. Det finns en generell kultur som kan kallas svensk under lång tid. Den förändras självklart över tid beroende av välståndsutveckling, samhörigheten bland invånarna och Stora förändrande politiska vindar. Under lång tid har generella svenska värderingar tjänat det svenska folket väl. Att enskilda människor brister i sin förmåga att ta ansvar och att klara av viktigt konsekvenstänkande innebär inte att det svenska folket är korkat.

”För om man inte vill se bärande drag i det svenska värderingsklimatet – vår pragmatism, vårt lågmälda faktafokus, vår tillit till varandra och staten, vår samförståndsanda, vår rationalitet – då har man inte förstått mycket av det land vi lever i.”
https://www.gp.se/ledare/är-gnället-på-sverige-det-svenskaste-vi-har-1.26042824

Donald Trump. Han är stundtals rätt skön när han gör sina ständiga twitterutspel. I natt twittrade han att den tidigare brittiska prinsen Harry, och hans fru Meghan, lämnar Canada och flyttar till USA. Och han lägger till: ”USA kommer inte betala för deras personliga säkerhetsskydd. Det får de göra själva.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar