torsdag 19 mars 2020

Betalningsförmåga

Volymproblem i handläggningen
Det är bra att även Finansinspektionen gått ut och uppmanat banker att vara mycket "snälla" mot människor som får kortsiktiga betalningsproblem kopplat till att de förlorar mycket intäkter. För många företag har kunderna försvunnit. Praktiskt innebär dock detta ett stort volymproblem när det är så många enskilda människor och företag som behöver akut finansiell hjälp. Det är inte så enkelt att bankerna utan handläggning kan bedöma vilka som ska få hjälp, med hur mycket och till vilka villkor. Krediter handlar inte bara om ränta! Det handlar också om krav på säkerheter och bindningstider. Som vanligt kan jag garantera att även oseriösa/kriminella är i full fart med att utnyttja det allvarliga läget. Så handläggning är nödvändig. När så många företagare får problem samtidigt uppstår självklart volymproblem med handläggningen av lånen/krediterna. Samtidigt som varje dag är en pina för företagare som inte beslutat att lägga sin firma på is. Och även den som beslutat att lägga firman på is har ofta hyreskostnader som måste bäras. Annars drabbar det någon annan och hyreskontraktet är förbrukat.

Riksbankerna i USA, EU och i Sverige vidtar nu det som måste betecknas som de allra sista ekonomiska vapen för att kunna lindra ekonomiska kriser. Stefan Ingves talade om ”obegränsade” stödinsatser. Lagard lanserade ett krispaket på 750 miljarder Euro.... Och amerikanernas Jerome Powell, tillsammans med Steven Mnuchin, lanserade nyligen ett stimulanspaket på 1.000 miljarder dollar. Det är svindlande belopp som blir östa ut på marknaden och som hajar kommer att använda för aggressiva företagsköp i billiga tider. Alla dessa kreditmöjligheter måste handläggas. Alla krediter är krediter och förväntas återbetalas även om räntan förväntas vara 0. Vilka är det som backar upp dessa enorma ytterligare krediter? Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Larry Ellison, Larry Page och Sergey Brin kanske? Kan det här bli slutet för dagens valutor och lanseringen av en ny global digital valuta? Åter kontrollerad av amerikanska intressen? Ja, men det kommer att finnas ett alternativ som är kinesiskt. Trist att konstatera att Europa inte längre tillhör de mäktigaste krafterna i världen. Varför? Vi lyckas inte samarbeta tillräckligt effektivt inom EU och bortsett ifrån Ericsson och Nokias kompetenser och immaterialrätten missade vi på många sätt det digitala tåget.
Många företagare minns 80-tals och 90-tals kriserna. De har lärt sig att det är farligt att vara för skuldtyngd. Särskilt för mindre företagare som alltid tvingas gå i personlig borgen för företagets lån. I en tid som nu där ingen vet hur länge efterfrågekrisen fortsätter tror jag det är få företagare som kommer att låna mycket mer för att kanske överleva kortsiktigt. Efter Lehmann-Brother krisen 2008 pumpades billiga krediter ut på världens marknader. Den gången fanns kunderna och därför matchades billigare lån med investeringsmatchningar som stimulerade ekonomin. På vilket sätt stimulerar alla dessa nya krediter efterfrågan på allt som inte kan shoppas och konsumeras digitalt? Bidrar människors hamstring av toapapper och mat till ökad ekonomisk aktivitet? Bara högst temporärt medans paniken råder. Därefter är vi tillbaka till tidigare konsumtionsmönster minus minskad efterfrågan på grund av utbredd fattigdom och många fler döda än normalt. Det är nya tider nu. Du har väl spelat Nya Finans?

2019 dog 88766 personer i Sverige. Det motsvarar cirka 0,9% av befolkningen i Sverige. Fördelat jämt under ett år innebär det i normalläget cirka 243 som dör varje dag runt om i Sverige. Allt därutöver kommer i stor utsträckning under år 2020 kunna klassas som Coronarelaterat. Hur många tror du det blir? Med tanke på alla kraftiga åtgärder runt om i världen blir nog talen höga. I röriga tider som nu på börsen är det svårt att ge goda råd. Ett råd som alltid är gott är att sköta om sin hälsa så att man ökar sannolikheten att slippa sjukvårdsbesök. I dagsläget är det särskilt viktigt att undvika sjukhus.

Dagens besvikelse
Partier som inte förstår att sänkt ränta från redan mycket låga nivåer inte är till större nytta för mindre och medelstora företag. Det gynnar enbart dem som redan är finansiellt starka som kan låna billigare. I den verkliga världen har småföretagares lån en mycket högre ränta än den som riksbanken lånar ut till bankerna med. Räntan som kommersiellt förhandlas fram är kopplad till långivarens bedömning av riskerna för att lånen inte kan betalas tillbaka. Det är därför som varje låneöverenskommelse måste handläggas av bankerna. Det finns nätbanker som ger löften om att de beviljar lån genom digitala ansökningar som handläggs snabbt och i vissa delar med stöd av AI-tillämpningar. Jag törs påstå att räntan på dessa lån är mycket hög i förhållande till reporäntan. Enligt bilagd artikel skulle regeringens krislån kunna fås till en effektiv årsränta på 6,6%. Det är inte 0.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Reporänta

Det som kan rädda hårt likviditetsansträngda (mindre pengar in än ut ur företaget) är kapitaltillskott. Kapitaltillskott kan man få genom att ägarna riskerar mer av sina eventuella sparade pengar, att de får uppskov på inbetalningar av skatteskulder, att personalkostnaderna kraftigt reduceras, att anstånd på hyreskostnader ges eller ytterligare lån. Det mesta möjliga handlar för företagare om ytterligare lån och större risker för både företags- och personlig konkurs. Du tror väl inte att hyresvärdar och banker ställer upp utan ytterligare säkerheter? Varför ska de göra det och själva riskera en massa kreditförluster? Vi är verkligen i en mycket svår ekonomisk situation. Jag lider med alla hårt slitande företagare som nu sitter i en rävsax. Och alla anställda som permitterats, varslats eller redan har blivit uppsagda. Nu kanske de allt för många som tror att alla företagare är välmående och rika kan lära sig att företagsverksamhet är svårt, krävande och riskfyllt. Samtidigt fantastiskt stimulerande när kunderna är nöjda, orderböckerna tillräckliga och nödvändig vinst kan skapas. I nuläget är varje dag ett spel mot klockan för väldigt många duktiga företagare. Sorgligt.

Dagens stjärna
Malcom Kyeyune. Ja, självklart ska skulden för att Sverige är dåligt rustat för en pandemi läggas på ansvariga politiker. Vilka annars? Politikens uppgift är att se till sina invånares bästa. Jag har länge försökt få region- och rikspolitiker att ta sjukvårdsfrågorna mer seriöst genom t ex pandemiövningar och tydliga prioriteringar som politiken tar ansvar för. Det är uselt att sjukhusförmågan begränsats utan att parallellt säkerställa ett väl fungerande primärvårdssystem inkluderande vårdplatser. Priset för detta usla politiska ledarskap kommer sannolikt bli högt. En del av det priset är att jag inte kommer att kunna krama min morfar och mamma på länge. Alla data jag tagit del av pekar på att sjukvården snart får nya massiva problem. Det innebär mycket sannolikt att väldigt många fler än vanligt kommer att dö tills denna kris är över. Och riskgrupper är inte ”bara” alla våra äldsta invånare och multisjuka, det är också alla som av olika anledningar är i behov av omfattande vård.

Utvecklingspartiet Demokraterna jobbar för fullt med att erbjuda Uppsalaborna i Uppsala kommun och region Uppsala ett framtidspositivt, kompetent och erfaret ett nytt politiskt alternativ. Vi behöver en demokratisk nystart med ledande politiker med gott om praktiska livserfarenheter. Nedan krönika av Kyeyune är mycket läsvärd.

”Mycket talar för att detta virus kommer ha tämligen hög dödlighet även i Sverige, därför att den svenska vården är extremt underdimensionerad. Vår dåliga förberedelse stannar dock inte bara vid en brist på respiratorer eller utrymme på akutmottagningarna, utan vi har just nu sjukvårdspersonal som tvingas göra sin egen skyddsutrustning av kontorsmateriel (!), därför att ingen utrustning finns. Ett par dagar in i en epidemi som antagligen kommer att nå kulmen om mer än en månad.”

”Det finns tider att vara optimistisk, att tala om sammanhållning, att predika om hur vi alla sitter i samma båt och att nu gäller det bara att kavla upp ärmarna. Men likväl är detta antagligen den största krisen Sverige befunnit sig i sedan andra världskriget, och den mänskliga kostnaden för vår dåliga förberedelse kan komma att uppgå till tusentals eller tiotusentals människoliv.”

”När coronaepidemin är över kommer det svenska politiska landskapet att se helt annorlunda ut, och den folkliga ilskan över att ingenting gjordes när det fanns tid kommer inte att vara att leka med.”


”Den svenska politikerklassen har misslyckats. Det finns inget annat sätt att beskriva det som nu sker. Man har misslyckats, och på grund av detta står vårdpersonal utan skyddsutrustning och fullgoda rutiner. Man har misslyckats, och på grund av detta kommer folk faktiskt att dö.”
”Efter denna pandemi kommer ”normaliteten” inte att återvända. Det Sverige där politiken utgår från tråkiga, vardagliga regler kommer att vara borta i årtionden. Efter corona väntar en global ekonomisk depression, men även en enorm politisk legitimitetskris som kommer att kasta om allting. Sveriges problem har bara börjat.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/tro-inte-att-allt-blir-normalt-efter-corona-31904

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar