onsdag 11 mars 2020

En liten del av världen

Det ekonomiska utrymmet för reformer
Sverige är en mycket liten del av vår jord. Vi svenskar är en mycket liten andel av världens befolkning. Ibland kan man få en annan uppfattning när man lyssnar på olika människors uttalanden. Vi svenskar har alla anledningar att visa stor ödmjukhet inför detta faktum. Fördelen för ett liten land med en liten befolkning, och höga ambitioner, måste alltid vara att vi klarar att anpassa oss till ständiga förändringar bättre än de flesta andra länder. Att vi klarar av att vara kreativare än många andra folk. Att vi generellt är mer företagsamma än många andra. Att vi är fokuserade på internationell handel mer än många andra. Och att vi lyckas få människor i Sverige att känna en stark positiv anknytning till Sverige och sina landsmän. Bara så kan vi långsiktigt lyckas upprätthålla en hög lägsta levnadsstandard bland våra invånare i vårt unika samhälle. Nu krävs mycket kreativitet och handlingskraft i Sverige för att klara de stora utmaningar vi har. Sveriges välstånd per person ökar inte. Det innebär i praktiken att "ladorna är tomma" för höjda löpande kostnader. Och jag kan garantera att den världsekonomiska kris vi nu upplever starkt kommer att påverka våra statsfinanser eftersom den globala BNP utvecklingen har en stor påverkan på Sverige och oss som lever här.

Malkom Kyeyune är en frisk fläkt i debatt Sverige. Han vågar skriva vad han tänker. Och hans tankar är raka och tydliga. Väldigt ofta också läsvärda. Särskilt för dem som inte tycker att de är läsvärda är de värdefulla, om de "lyssnar" på vad han skriver. Bortsett ifrån att Magdalena Andersson, S, dagligen talar om att svenska finanserna nu är så starka att de klarar corona-smällar är det viktigt att inse att reformutrymmet i Sverige är mycket begränsat. Hur väl tycker du att kommunerna och regionerna klarar sina grunduppdrag runt om i Sverige? Har vi ett tillräckligt bra fungerande rättssystem? Har vi ett Försvar som trovärdigt kan försvara oss mer än några dagar? Reformutrymmet ur perspektivet att de löpande intäkterna överstiger nödvändiga löpande kostnader är i ljuset av alla brister 0. Att Sverige idag har förmåga, och borde använda den mer, att investera mer är något helt annat. De reformer som nu krävs är arbetssättsreformer och investeringsreformer. "Tomtetiderna" är slut. Och arbetssättsreformerna och investeringsreformerna måste främst kopplas till den misslyckade migrations- och integrationspolitiken och till att stärka svensk kommersiell konkurrenskraft.

"Detta är egentligen inte särskilt förvånande. Det faktum att medelklassen numera drabbas allt mer av förnedringsvåld och barnrån har uppenbarligen gjort en hel del för att kyla ner de humanistiska impulserna. På det politiska planet är läget också extremt annorlunda från mitten på 10-talet. När Angela Merkel lanserade uttrycket ”Wir Schaffen das!” (”Vi klarar det!”) var Alternativ für Deutschland ett pyttelitet EU-kritiskt parti. Idag, ett halv decennium senare, är AfD snarare en systemhotande kraft, och både Socialdemokraterna och Kristdemokraterna blöder väljare och förtroende."

"I Sverige... ja, i Sverige känner vi alla till situationen just nu. Socialdemokraterna är ett parti som ligger runt 23 procent i opinionen, ett parti som nyss förlorat titeln som Sverige största parti, något som varit extremt viktigt för den egna politiska självbilden i närapå ett sekel. Hur sugen är man på att korsa 20-procentsgränsen och hamna på 19, 18, 17 procent, för medmänsklighetens skull? Mitt i en potentiell coronaepidemi?"
"Mycket tyder således på att flyktingkrisen denna gång kommer att lösas genom gummikulor och tårgas vid gränsen, inte genom att hela Sverige skramlar. Om folk blev upprörda av bilder på döda barn 2015 är nog chansen att de helt enkelt kommer att låtsas inte se de liknande bilderna som antagligen kommer att strömma in framöver. Man kan tycka vad man vill om det, men den svenska medelklassen har uppenbarligen tappat sitt intresse för flyktingarna i dagens läge."
"Det intresset visade sig vara långt mer av en övergående nyck än vad många egentligen vill låtsas om."
https://en.wiktionary.org/wiki/reformutrymme
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/tystnad-ar-20-talets-svar-pa-10-talets-oppna-hjartan-31740
Dagens besvikelse
Stefan Löfven. Jag har sagt det förr. Jag säger det igen. Löfven är inte tillräckligt kvalificerad för sitt viktiga uppdrag. Det är bara att beklaga att ett parti som varit så stor och framgångsrikt helt tappat förmågan att välja dugliga statsministerkandidater. Och i detta fall drabbar det alla svenskar oavsett vad vi tycker politiskt.
https://www.expressen.se/ledare/sverige-kan-inte-vara-ledarlost-i-kris/

Dagens stjärna
Adam Cwejman, GP. Självklart ska Sverige ha en egen migrationspolitik även om EU, mot förmodan, kan enas om en gemensam hållbar variant. Den svenska migrationspolitiken måste till exempel vara mycket mer positiv till kvalificerad invandring. Och driva fram fler reformer som förenklar kvalificerad invandring. Vi behöver många fler kvalificerade och hårt arbetande människor i Sverige. Efterfrågan på kvalificerade människor inom till exempel vårt viktiga näringsliv är mycket högre än utbudet av möjliga människor att rekrytera. Vi talar om människor som är självförsörjande dag 1 och därigenom kan bidra till att bland annat finansiera den misslyckade migrations- och integrationspolitiken.

"Sverige behöver formulera en självständig migrationspolitik. Det går inte att förlita sig på ett för EU gemensamt system. Lika lite går det att lita på att Turkiet inte kommer använda öppnandet av EU-gränsen som ett utpressningsmedel. Med en långsiktig politik som bestäms i Stockholm och inte i Ankara kan Sverige ta sitt humanitära ansvar samtidigt som vi undviker en återupprepning av 2015 års kaotiska och ogenomtänkta politik."
https://www.gp.se/ledare/svensk-migrationspolitik-ska-inte-dikteras-fr%C3%A5n-turkiet-1.24781318

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar