lördag 21 mars 2020

Redundans

Säkerhetstänkande
Förutom att jag är tränad i krisvård inom det svenska försvaret har jag inom IT- och Telecom industrin tränats i att säkerställa redundans för kritiska system. Det innebär att man har ett säkerhetstänkande som gör att om ett system stannar tar det andra över. Jag var helt emot nedmonteringen av värnplikten i Sverige. Jag var också mycket kritisk till att civilförsvarsförmågan mer eller mindre avvecklades. Det var kortsiktigt billigare men långsiktigt ansvarslöst. Vissa verksamheter är viktiga att prioritera. Ett väl fungerande Försvar, inklusive civilförsvar, kan ses som en försäkring. En försäkring som är utmärkt att ha glädje av i tider som nu.
https://www.sunet.se/blogg/redundans-ar-allt/

GP skriver läsvärt om hur viktigt det är att tänka och arbeta långsiktigt även inom politiken. Även om en mandatperiod är fyra år.

"Den svenska krisberedskapen har varit eftersatt i över 20 år."

"Konsekvensen är att sjukvårdspersonalen kommer att behöva utsätta sig för risker som den, om den svenska krisberedskapen hade varit bättre, hade sluppit. Läkare från olika sjukhus i Sverige har kontaktat ledarsidan och varnat för att sådant som skyddsutrustning och testkit är slut. Personalen behöver möta smittade patienter genom att hålla ett papper framför mun och näsa, säger en läkare till GP ledare. Till Aftonbladet varnar en akutsjuksköterska att hygienkraven sänks av bristen (15/3)."

"En avgörande anledning till att Sverige befinner sig i ett otillfredsställande läge är att totalförsvaret monterades ner för 30 år sedan. 1990 hade Sverige 50 fältsjukhus med 10 000 vårdplatser. Varje sjukhus hade en intensivvårdsavdelning med 18 respiratorer (DN 15/3)."

"Men allt det där avvecklades. Anledningen är att man på 1990-talet, efter Kalla krigets slut, trodde att kriser hörde dåtiden till. Sverige var inte ensamt om att rusta ner, men gick längre än många andra länder."
https://www.gp.se/ledare/skydda-den-som-skyddar-sverige-1.25602369
Dagens besvikelser
Egoistiska inom fastställda krisgrupper som struntar i att respektera krav på stor försiktighet. De vägrar ta sitt ansvar för att trycket på intensivvården ska minimeras. Även riskgrupper kan fortsätta att leva MEN ska hålla ordentliga avstånd från andra, tvätta händerna mer än andra och om hemtjänst kräva att omsorgs/vårdpersonalen 1) tvättar sina händer med tvål i 30 sekunder 2) täcker sin mun och näsa på något sätt.

”Men den välmenande rekommendationen blev startskottet för ett generationsgräl. För det tog inte lång tid förrän kända 70-plussare började protestera. 
Siw Malmqvist, 83, sa till Expressen att ”det låter ju inte klokt att jag ska skyddas. Jag är ju inte sjuk, jag är ju helt frisk. Det är bara min ålder som är lite högre.”
När tidningen ringde upp journalisten och publicisten Amelia Adamo, 73, svarade hon glatt: ”Jag har precis tränat på gymmet, nu ska jag på ett möte på Piratförlaget, vi hörs lite senare!” och tillade: ”70 är det nya 50. Jag är egentligen 53 år.”

”Ni 70-plussare kan. Och bör. Ni behöver förstås inte låsa in er: gå ut, promenera, njut av spirande vårtecknen. Men minimera de sociala kontakterna. Det är den samhällsuppgift som tillkommer er i coronans krävande tid.”
https://www.expressen.se/ledare/ni-har-ett-jobb-70-plussare-hall-er-undan-fran-viruset/

Malcom Kyeyune. Jag tycker mycket av hans tyckande är klokt. Jag delar dock inte helt hans kritik av statens Coronahantering. Det är alltid klokt att lyssna på relevanta experter. Problemen med politikers roll i sammanhanget är att det är både viktigt och klokt att lyssna på många olika experter. Och utifrån helhetsperspektiv fatta kloka balanserade beslut. För att klara det måste våra ledande politiker ha goda kunskaper och erfarenheter. Tyvärr är inte många ledande politikers meritförteckningar imponerande. Det blir självklart ett särskilt stort problem i kristider. Jag är inte kritisk mot enskilda politiker som själva tycker de är tillräckligt kompetenta för mycket svåra uppgifter. Jag är kritisk mot partisystemen som inte kan säkerställa minimikrav, kopplade till kompetens och erfarenheter, för krävande uppdrag. Vi talar trots allt om invånarnas bästa.

”Till att börja med handlar vurmen för experterna till tämligen stor del om en vilja att få folk att (okritiskt) lyda auktoriteter, snarare än att låta expertkunskap tala för sig själv. Låt mig ta ett mycket enkelt exempel på detta. Folkhälsomyndigheten och regeringen har under de senaste veckorna skyddat sig mot kritik genom att just peka på att kritikerna ofta (men inte alltid!) bara är glada amatörer, och att glada amatörer inte ska syssla med avancerade smittskyddspolitiska beslut.”
”Låt oss inte göra oss dummare än vad vi är. Det är mycket tydligt att sådana beslut handlar om ansvarsflykt, snarare än en vurm för upplysta och rationella beslut. Ovanpå detta finns det ganska stora problemet att experter i ett område som smittskydd faktiskt kan tycka helt olika saker, och att Sverige just nu befinner sig på efterkälken jämfört med många andra västländer. ”
”Lyssna på experterna!” kan således aldrig betyda ”stäng av hjärnan!”, i alla fall om det är ärligt menat, därför att den enskilda medborgaren faktiskt kommer behöva använda hjärnan för att väga de olika experternas åsikter mot varandra. Det är till och med en plikt för den enskilda medborgaren att försöka, i den mån det är möjligt, att sätta sig in i de stora frågorna som präglar hans eller hennes tid.”
https://www.gp.se/ledare/expertvurmen-är-ett-tecken-på-ansvarsflykt-1.25716540

Jag delar dock Kyeyunes avslutande kritiska ord i ovan artikel. Det politiska systemet är uselt att ta ordentligt ansvar för sitt handlande. Vänskapskorruptionen är omfattande och det är dåligt för oss invånare.

”Människor i offentliga positioner i Sverige är inte överdrivet vana vid att ta ansvar. Våra politiker har likaså vant sig vid att kunna göra vad som helst, förskingra vad som helst, men ändå gå helt ansvarsfria till nästa toppjobb. Så beter sig inte experter; så beter sig ett frälse.”

Dagens stjärna
Agnes Wold. Ja, jag tror vi svenskar kommer att gå minst illa ur denna coronakris än många andra länders människor.

– Föräldrar och nationalekonomer ska vara tacksamma för att svenska Folkhälsomyndigheten än så länge förordar att förskolor och grundskolor hålls öppna. I många andra länder är det utegångsförbud, säger professorn i klinisk bakteriologi. 
https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/agnes-wold-sa-lange-skolorna-ar-oppna-kan-sverige-klara-sig-battre/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar