tisdag 10 mars 2020

Svek

Upp och ner
Livet är fantastiskt på många sätt. Samtidigt bjuder det oss alla på både positiva och negativa stunder. Jag tror ingen människa lyckas gå igenom livet utan att då och då drabbas av negativa upplevelser. Ibland skapade av oss själva. Ofta kopplade till den komplexa omgivning vi alla försöker förhålla oss till. De senaste dagarnas kraftiga börsfall är visuella exempel på när det är ner som gäller. Och att hela Italien sätt i karantän får betecknas som ett ordentligt ner. När Liberalerna hanterade den lokala regeringsfrågan som de gjorde exemplifierar politiska ner. Varje gång ner händer är det tråkigt och ibland sorgligt. Av vår historia har vi lärt oss att det förr eller senare går upp igen. Tiderna förändras och villkoren med det. Spelare byts ut och obefläckade kan reparera sådant tidigare förstört. Värst av alla ner, tycker sannolikt de flesta på jorden, är när man blir sviken av någon som man haft stor tillit till. Förlorade pengar är ”bara” materiella problem och med hårt slit kan man jobba ihop tillräckligt igen. Kraftiga influensor (säker influensers också...) kan ställa till stor kortsiktig skada, men när de är över tar allt fart igen. En bruten tillit är något helt annat. Det finns ett talesätt som lyder ”Det tar lång tid att vinna förtroende men det går fort att förlora det.”
https://www.synonymer.se/sv-syn/svek

Är börsen påväg upp redan? Som vanligt öser stater in ”nödhjälp” till våra ekonomier. Hur rimmar det med marknadsekonomins grundidéer? Dåligt. Räntorna förblir låga. Oljepriset går säkert upp lite igen. Helt havererar inte världen. Samtidigt är det ”sunt” med ekonomiska kriser efter långa tider av ständiga uppgångar. Om den nya tiden enbart innebär två veckors nedgångar och tio års uppgångar är de nya tiderna betydligt bättre än förr. Är det troligt att det kan vara så? Knappast. Kriser behöver vara längre för att samhällen ska ställa om under nödvändigt förändringstryck. För korta kriser innebär att omstruktureringsbehoven skjuts framåt och att de ökar i styrka. Att Italien nu infört ”karantänläge” i hela landet gör inte landets redan svaga ekonomi något gott. Länge har det varnats om att Italien är EUs finansiella ”svarta svan”. Ja, ja så länge man får tak över huvudet, mat på bordet och har några nära som man tror att man kan lita på kan man nog få ett acceptabelt liv fram till +80.

”Det behövs ett väl tilltaget räddningspaket”..., Som vanligt anses skattebetalarna få sopa upp problemen som uppstår på den finansiella marknaden. Det är inte i linje med marknadsekonomins tänkta logik. Dåligt beteende ska straffas hårt i en väl fungerande marknadsekonomi. När skattekollektivet slipper vara ständig ”livlina” för osund aktie och finansmarknad kommer inte lurendrejerierna vara lika omfattande som nu. Att ständigt rädda hårt spekulerande finanspersoner är inte att långsiktigt stå på skattebetalarnas sida. Det finns gott om sunda finanspersoner som kan städa upp efter de dåliga. Låt det alltid hända.
https://omniekonomi.se/analyser-girighet-bakom-rasen-inte-svarta-svanar/a/0nx3kJ

Dagens besvikelse
Människor som sviker familjemedlemmar, nära vänner och andra människor som haft tillit till dem. Inget här på jorden är viktigare, och mer värdefullt, än nära relationer med andra människor. Relationer som kan bjuda på många stunder av kärlek och glädje.
https://www.synonymer.se/sv-syn/tillit

Dagens stjärna
Göran Värmby. Kloka ord! Jag känner förtroende för människor som visar att de har historiska kunskaper, förbättringsambitioner men som också ger uttryck för pragmatism.

”Men allt var inte frid och fröjd. 1980 var vi några som gjorde en utvärdering av svenskt miljöarbete på uppdrag av den dåvarande borgerliga Fälldinregeringen. Det resulterade i en omfattande kritik från vår sida av myndigheterna för att de sysslade för mycket med de enklaste problemen, där vi naturligtvis fick stöd av en begynnande miljörörelse med Björn Gillberg i spetsen. Och så är det, vi har många viktiga och svåra miljöfrågor kvar att ta itu med, samtidigt som det är viktigt att se att vi också har åstadkommit en hel del.”
https://www.gp.se/ledare/med-höga-ambitioner-går-det-att-rädda-miljön-1.24993898

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar