söndag 22 mars 2020

Kreativt skapande

Frihet under ansvar
Nu är tider då vi mer än vanligt behöver hjälpas åt att vara kreativa. Kreativa för att bättre skydda våra svagaste invånare mot Coronaviruset och kreativare för att hålla våra ekonomiska hjul snurrande. För varje timme som går känns de ekonomiska utmaningarna extremt stora. Låt oss hjälpas åt att komma på hur vi kan minska de ekonomiska smällarna av Coronakrisen. Låt idéerna flöda!

Fria idéer som fritt delas är kreativitetens guld. Våra universitet måste få verka under full frihet. Annars stagnerar vårt samhällsbygge. Annars politiseras våra viktigaste lärosäten. Det är ingen klok utveckling. Det är inte enbart på våra högsta lärosäten som friheten måste få råda i kombination med ”högt i tak”. Friheten att tänka fritt är mycket värdefull i hela det svenska samhället för att kreativiteten ska göra stor samhällesnytta. Inga begränsningar? Självklart, de lagliga begränsningar som gäller alla invånare jämlikt. Men inte något PK styrt av rådande politiska vindar och mediernas smak. PK löser inte problem tillräckligt fort. PK hindrar nödvändigt kreativt tänkande som till exempel är nödvändigt för att ett litet land som Sverige ska vara konkurrenskraftigt.
http://www.frihetsformedlingen.se/frihetsburen-tankar-filosofi-lite-historia/
Nedan artikel i GP är läsvärd. Stoppa PK-tänk på våra universitet!
”På Uppsala universitet får man inte säga n-ordet även om man varnat i förväg och syftet är att förklara hur studenter kan söka i historiska arkiv där ordet tyvärr förekommer ofta. På universitetet i Lund tvingades en lärare i psykologi nyligen bort efter att inte ha fäst tillräckligt avseende vid icke-binära personer i undervisningen, alltså de som inte identifierar sig som man eller kvinna.”
https://www.gp.se/ledare/vetenskapsrådets-direktiv-måste-skrivas-om-1.25485028

Dagens besvikelse
De som inte bidrar till att vi klarar Coronakrisen bättre än sämre. Paulina Neuding formulerar det bra nedan i en krönika i Dagens Samhälle. Du, jag och alla andra enskilda samhällsinvånare har ett stort ansvar att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och vara rädda om varandra.

”Att platta till kurvan är ett kollektivt projekt som inte bara kräver insatser från myndigheter, utan från varje enskild medborgare, oavsett om man själv är gammal eller ung, sjuk eller frisk.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/du-kanske-inte-ar-orolig-men-allt-handlar-inte-om-dig-31821

Dagens stjärna
Expressens ledare. Jag tjatar vidare om att lämpliga ledare måste använda både hjärta och hjärna när man fattar beslut.
https://www.expressen.se/ledare/viruset-hotar-ekonomin-lika-mycket-som-halsan/
https://www.expressen.se/dinapengar/nya-debatten-hur-manga-liv-kostar-en-ekonomisk-krasch/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar