tisdag 24 mars 2020

Ekonomisk härdsmälta

En perfekt storm
Det går upp och det går ner i våra ekonomier. Ibland är det korta tider mellan upp och nedgång. Andra gånger går det längre mellan konjunkturcyklerna. Ibland drabbas vi av pandemier och krig som får kraftig påverkan på konjunkturer eftersom enskilda människors liv påverkas kraftigt negativt.

För svensk del är vi sannolikt inne i en ”perfekt ekonomisk storm” framöver. Coronaviruset påverkar våra ekonomier mycket negativt. Parallellt visste vi redan innan att svenska demografiska problem, en misskött migrationspolitik och en misslyckad integrationspolitik kraftigt försämrar våra gemensamma samhällsekonomier. På toppen av det har hela världen i över tio år öst på med ekonomiska stimulanser i form av mycket låga räntor och skattelättnader. Som om inte det räcker som samhällsutmaningar har vi också den kraftiga digitaliseringen. En digitalisering som bland annat innebär omställning mot mer E-handel, AI-lösningar som rationaliserar bort många av dagens arbetsuppgifter, automatisering av fordon och mycket mer. Nu är tiden för mer kreativitet kopplat till hur vårt moderna samhälle ska byggas upp. Nu är tiden för nödvändiga reformer för att ställa om hela vårt samhälle till en ny digital tidsålder. För mig innebär en sådan reform agenda framtidshopp och att vi parallellt med alla problem som ska lösas också kan ta vara på många möjligheter.

Cwejman, GP, ger tydliga och korrekta bilder av vad som händer nedan. Synd att Hessius inte höll sig till att prata om att det är viktigt att balansera olika hållbarhetsperspektiv mot varandra. Det är inte det ena eller det andra. Det är en klok balans av komplexa parametrar. Att sätta en tidsplan för när man kan ropa Coronafaran över går självklart inte. I synnerhet eftersom Sverige påverkas så starkt av andra Europeiska ekonomier som idag kör stenhård nedstängning.

"Den ekonomiska krisen i Sverige riskerar snart att vara det enda vi pratar om. Även om en global pandemi samtidigt råder. Vill man förstå varför det snart kommer bli så är det bara att läsa resultaten från den enkät som branschorganisationen Svenskt Näringsliv skickade ut till 8000 svenska företag. 39 procent av de svarande företagen upplever redan finansierings- och likvditetsproblem."
"En tredjedel uppger att de redan har, eller kommer att varsla personal. Hälften av alla företag kommer att använda sig av lönesubventioner vid korttidspermitteringar. Något färre en hälften uppger att de kommer att begära anstånd om att betala in skatten. Börskraschen är redan nu ett faktum och snart kommer de långsiktiga ekonomiska effekterna börja kännas. På många sätt kommer det vara betydligt allvarligare än själva smittspridningen med allt vad det innebär i mänskligt lidande.2
"Ska svensk ekonomi överleva detta måste åtgärderna för att rädda landets företag vara betydligt mer aggressiva än vad som nu är fallet. Situationen är kritisk. Ju fler konkurser som kan undvikas när paniken är som störst ju enklare blir återhämtningen."
"Svenskt välstånd bygger på att vi har ett livskraftigt näringsliv, från caféet i gatuhörnet till biltillverkare som Volvo. Beslut som fattas nu kan avgöra om Sverige bara drabbas av en kraftig ekonomisk chock eller om vi går in i en långvarig ekonomisk depression vars kostnad i mänskligt lidande vida kommer överstiga det som smittspridningen utkräver av samhället."
https://www.gp.se/ledare/den-ekonomiska-krisen-%C3%A4r-det-riktiga-hotet-nu-1.25806746
Dagar som idag när börserna går upp är roligare än när de går ner. Det blir nog fortsatt ”slagit”.

Dagens besvikelse
Att alla vi allergiker nu drabbas av Coronarestriktionerna. Allergisäsongen har startat och det känner vi av i ögonen, i näsan och med mer eller mindre försämrad andning. Framförallt blir det ett stort problem för barnens skolgång och för föräldrar som då måste hantera hemundervisning och därför inte kan sköta sina arbetsuppgifter. Det är många som har vårallergier.

Dagens stjärna
Carl Lindstrand, GP. Han beskriver tydligt hur viktigt det är att vi i framtiden väljer ledande politiska företrädare med tillräckliga kvalifikationer i ledarskapets konster. Trots alla kommunikatörer och experter som våra skattepengar finansierar räcker det inte för att utfallet av ageranden ska bli bra. De som har den övergripande rollen att väga ihop en mångfald av intressekonflikter måste ha den förmågan.

”Otydliga besked lugnar inte befolkningen. Både regeringen och berörda myndigheter måste kommunicera bättre i det krisläge som coronaviruset försatt oss i.”


”När man jämför med hur andra regeringar (exempelvis de norska och danska) har fattat beslut och kommunicerat med allmänheten slås man av intrycket att den svenska regeringen tenderar att agera reaktivt och att i praktiken lägga besluten hos expertmyndigheter. Att man inte tar egna initiativ och inte fattar beslut utan att först ha fått en "hemställan" från berörd myndighet. Att beslutsfattare skall konsultera expertis är en självklarhet. Att låta sig ledas av experter utan att tänka själv är dock något helt annat. Särskilt som experter tenderar att hålla öppet för olika tolkningar (”å ena sida och å andra sidan”). Den som mottar rådgivningen måste axla manteln, göra ett val och ta ansvar för beslutet. I sämsta fall tror rådgivaren att beslutsfattaren tar in olika handlingsalternativ och fattar ett beslut på basis av detta, medan beslutsfattaren tror att rådgivaren har talat om vilket beslut som skall fattas. Ingen äger då beslutet. Dessvärre är det precis detta intryck regeringens beslutsprocess hittills har givit.”
”Annars skapar man grogrund för osäkerhet, spekulation och misstro. Mitt ödmjuka råd till regering och berörda myndigheter, som lämnas i allra största välmening, är därför: ta nu er roll som beslutsfattare på allvar, kommunicera tydligare och fundera på vem som sköter kommunikationen.”
https://www.gp.se/ledare/coronakrisen-kräver-tydlig-kommunikation-1.25829217

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar