måndag 9 mars 2020

Resursmissbruk

Fokus på rätt saker
Ledarskap kräver många förmågor. Oavsett inom vilket område det gäller. Självklart även inom politiken. En sak är säker och det är att en av de svåraste delarna av att vara ledare är att göra strategiska vägval och att prioritera bland begränsade resurser. Samhällen, företag, offentliga verksamheter och föreningar som lyckas betydligt bättre än andra är särskilt duktiga på att göra kloka strategiska vägval och att prioritera det som är viktigast och klara av att stå upp för de prioriteringarna. Inte minst inom svensk sjukvård finns gott om behov av bättre ledarskap för att vi ska få den vård vi ska förvänta oss när den behövs. Av allt som våra skattepengar och olika avgifter till offentlig verksamhet går till är vissa verksamheter tveklöst viktigare än andra. Sjukvården är en sådan viktig samhällsfunktion. Det finns många skäl till varför vi idag har en sjukvård som inte tillräckligt bra klarar av att ge oss det vi kan förvänta oss. När inte det gemensamma samhällskontraktets kärnverksamheter fungerar blir ledarskapets förmåga prövat på största allvar.

Läs gärna Nils Littorins debattartikel i Dagens samhälle om hur illa vår sjukvård leds. Gör om! Gör rätt!

”Nedskärningar av vårdpersonalen är fel väg att gå. Minska i stället kostnaderna för den svällande byråkratiska överbyggnaden. Här finns pengar att spara, utan att det drabbar patienterna.”
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/lakare-vi-som-finns-pa-sjukvardens-golv-har-fatt-nog-31447?fbclid=IwAR3W5qss1Wd1zv08Ya2jopdkHK-dva-EBmmrsNRI_m2HDtm8-mjhWwjS2As

Dagens besvikelse
De som inte tar ambitionen om ”barnens bästa” på största allvar. Helt sjukt att den treåriga flickan som nyligen dog inte fick 100% stöd att slippa bli offer för olämpliga och oansvariga att ha vårdnad om barn. Och varför byggs nya stadsdelar som i dålig utsträckning ser till barns behov av bra lekplatser som inte är digitala.

https://axess.se/magasin/default.aspx?article=4293&fbclid=IwAR1akiWgBjYlbmvGHMQFjAcuqV2yNBa5H-2-MGo3n4Afcn4t6wEih3eLYCM#.XmVk0iVwGEd

Dagens stjärnor
Allt fler pragmatiska socialdemokratiska kommunalråd. Partier med i särklass flest väljare bakom sig måste göra upp om en betydligt klokare migrationspolitik. Både S och M har var för sig mer folkligt stöd än MP, C och L tillsammans. Det är inget demokratiskt positivt med att partier med relativt svagt invånarstöd får relativt stort inflytande. Det är hög tid för S nationellt att visa lite politiskt ledarskap.
https://www.expressen.se/nyheter/interna-s-kravet-gor-upp-med-m-om-migrationen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar