onsdag 25 mars 2020

Upp till kamp

Ett friskare folk
Folkhälsofrågor har alltid legat mig varmt om hjärtat. Det var bland annat av det skälet jag tydligt tog i problemen med ökad övervikt och fetma bland oss invånare. Det är inte elakt att kämpa för goda förutsättningar för långa friska liv. Att ha praktiska krisplaner, och rimliga beredskapslager av viktiga medicinska engångsprodukter samt utrustning är också viktigt för att öka chanserna för att människor ska få så långa och friska liv som möjligt. Det förebyggande friskvårdsarbetet kan drivas på många sätt och är det allra viktigaste bidraget till ett friskt folk. När större sjukdomskriser, som nu, uppstår gäller det att ha förberedda planer och rimliga beredskapslager för att minimera negativa sjukdomseffekter både för patienter och personal. Förhoppningsvis leder Coronakrisen till att Sverige i framtiden tar det förebyggande hälsoarbetet, och behovet av rimliga beredskapslager, på betydligt större allvar.

På P1, Sveriges radio, kunde vi igår höra att tjugofyra läkare som kämpat med Coronabehandlingar i Italien hade dött. Den yngsta sades bara vara 57 år gammal. I ljuset av den kunskapen är det minst sagt viktigt att vi har tydliga krav på skyddsutrustning inom sjukvården, och att vi säkerställer att den skyddsutrustning som behövs finns.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7436657

Kajsa Dovstads artikel i GP är i sammanhanget läsvärd.

"Jag önskar dock att makthavarna hade gett oss en bättre utgångspunkt. Att det fanns handsprit och skyddsutrustning i tillräckliga kvantiteter, att de materiella förutsättningarna var bättre. Men också att vi som står där på frontlinjen hade bättre kvalifikationer."

"Ett vikariat är billigare än en utbildningstjänst - på kort sikt. På längre sikt innebär det färre specialistläkare, som måste hyras in till skyhöga belopp. Hade politikerna inte varit dumsnåla hade svensk vård haft högre kompetens nu när krisen slår till."

"Argumenten för att inte tillhandahålla utbildningstjänster är anmärkningsvärt verklighetsfrånvända. I Stockholm och Uppsala, där antalet AT-platser är få både i förhållande till folkmängd och den vård som produceras, säger ansvariga chefer att det saknas handledare. Båda tillhör de mest läkartäta städerna i landet. Byråkraterna på Socialstyrelsen har inte brytt sig om en av vårdens viktigaste personalstrategiska fråga. Riks- och regionpolitiker av alla partitillhörigheter har ignorerat situationen."
https://www.gp.se/ledare/vi-som-aldrig-blir-specialistl%C3%A4kare-ska-bek%C3%A4mpa-corona-1.25716714

Men visst, man kan leva ett liv som ökar riskerna för att bli sjuk och ändå vara livsglad. Att fylla livet med så mycket glädje som möjligt är också mycket viktigt för hälsan. Personligen tränar jag regelbundet, trots att jag inte gillar att träna, bara för att jag ska balansera ut min lust att äta och dricka gott.

I USA lanserar de nu ett gigantiskt krispaket. Ett krispaket som värderas till 2.000 miljarder dollar. Läs beloppet en gång till. När ledningen i ett land som USA, med en republikansk styrning, lanserar något liknande förstår de flesta att vi har en gigantisk kris på bordet. Historiskt finns goda exempel på krisplaner som haft mycket positiv effekt. Marshallplanen, efter andra världskriget, var ett sådant exempel. Men med en stor skillnad. Då gick stora delar av pengarna till att bygga ny modern infrastruktur. Hela sönderbombade samhällen skulle återuppbyggas. Nu handlar stödpengarna i huvudsak om att hålla uppe konsumtion och att företagare ska belåna sig mer. Det är långt ifrån de långsiktiga värden som Marshallplanen innebar. Personligen tycker jag det är lite skrämmande hur USA och Europa snabbt tappar ekonomisk makt parallellt med att länder som inte delar våra demokratiska och frihetsälskande ideal blir allt starkare.
https://edition.cnn.com/2020/03/25/politics/stimulus-senate-action-coronavirus/index.html
http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=8940021&fileOId=8940026

Dagens besvikelse
Kortsiktiga opinionsmätningar. En opinionsmätning om partisympatier och partiledarförtroende är väldigt lite värd i nuläget. I huvudsak är det bara de som nationellt och lokalt tycker sig styra som syns. Oppositionen stöttar upp kopplat till den akuta krisen och låter bli att kritisera väldigt mycket som annars skulle kritiseras. Tror du att de långsiktiga effekterna av Sveriges misslyckade migrations- och integrationspolitik blir mindre negativa efter Coronakrisen? De kommer att bli ännu större. Och då är vi tillbaka i tidigare problemlösningsbehov med den enda skillnaden att både de lokala och det nationella samhället ekonomiskt kraftigt försvagats. Tro mig, nu vill du ha kompetenta, erfarna, kreativa och modiga politiska ledare.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stodet-okar-for-socialdemokraterna-under-coronakrisen

Liberalerna. De lanserar ett förslag om att trångbodda invandrare, de äldre, i utanförskapsområden ska få bo på hotell som en del av Coronakrishanteringen. Till att börja med är jag kraftigt allergisk mot särlösningar. Om man tycker något liknande ska det gälla alla trångbodda människor och inte bara vissa. För det andra borde de i så fall parallellt driva att, precis som i hotellrum, det blir förbjudet att bo fler än X per Y kvadratmeter.... Självklart är det mycket viktigt att nu sprida kunskaper om vilka förhållningsregler (inte rekomendationer som är ett typiskt otydligt språkbruk som få invandrare förstår innan de blivit integrerade) som gäller under Coronakrisen.

Det som är mycket allvarligt är att Coronasmittade behandlas utan rimliga skyddsåtgärder på särskilda boenden. Varför flyttas inte dessa smittade personer till särskilda inrättningar för kraftigt smittbärande personer? Varför riskeras övriga äldres och personalens hälsa på det sättet?
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/tva-coronasmittade-avlidna-i-alvkarleby-kommun

Dagens stjärnor
All sjukvårdspersonal som nu och framåt kämpar för att hjälpa människor i nöd och livsfara. Med mer eller mindre tillgång till nödvändig skyddsutrustning. Vi måste hjälpas åt att kämpa för att vår viktiga sjukvårdspersonal får rimliga arbetsvillkor. En dag är det du, ditt barn, din mamma eller någon annan närstående som behöver deras professionella hjälp. Redan innan Coronakrisen hade vi stora problem inom sjukvården. I Uppsala var sjukvårdens prognostiserade underskott redan innan Coronakrisen uppskattad till över 400 miljoner kronor. Nu uppskattas den stiga mot över 600 miljoner kronor...
https://www.regionuppsala.se/sv/Landsting--politik/Nyhetsbrev/Uppsnabbat/Uppsnabbat-2020/Uppsnabbat-sjukhusstyrelsen-24-mars/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar