måndag 23 mars 2020

Våldsmakt

Upprätthåll ordningen
Av naturliga skäl bombarderas vi idag av olika perspektiv på Coronakrisen. Till skillnad från När pandemin ”Spanska sjukan” plågade oss lever vi nu i en tid av informationsöverflöd och fred. Nedan kan du ta del av en studie om hur Uppsala hanterade Spanska sjukan. Den är läsvärd. Vi lever idag i en helt annan värld än under första världskrigets tid. Ändå är det bara 100 år sedan. I denna tid måste vi klara av att parallelljobba med mer än en utmaning åt gången. Annars blir resultatet av samhällsutvecklingen inte positiv. Även om Coronakrisen nu ska få ta mycket av vår värdefulla tid och uppmärksamhet får den inte ta all tid för oss som inte är direkt involverade i sjukvårdens bekämpning av Coronaviruset. Eller som inte kämpar med ”näbbar och klor” för att försöka överleva som företagare. Nu som alltid är det också viktigt att upprätthålla en god ordning i vårt samhälle. Tyvärr kräver det myndigheter som anstränger sig för att försvara statens våldsmonopol samt ett rättssystem som behandlar oss alla lika inför lagen.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3896897/?fbclid=IwAR2LFSFt8WbGOD6bRH0wIoY9bZ_x_b9qBss3t4yhbAjnSMMIOvDOVa_Kx8Q

Parallellt med Coronakrisen fortsätter tidigare brottsutveckling i Sverige. Tillfälligt försvåras även de grova brottslingarnas aktiviteter av stängda gränser. Bland annat kan vi anta att inflödet av knark är mindre i nuläget. Sannolikt försöker de kriminella gängen kompensera det med fler inhemska laboratorium för drogtillverkning. Kriminella och organiserad brottslighet tar inte semester. Och redan innan den stora kris vi nu är påväg in i fanns många tusentals som lever olagligt i Sverige. Vad tror du dessa människor lever av? De allra flesta utnyttjas av oseriösa arbetsgivare eller tvingas vara kriminella. Vad skulle du göra om du inte har chansen att få ett ”vanligt” jobb, inte har några pengar och behöver både mat och någon form av tak över huvudet? Nu har vi en situation där väldigt många av de som utnyttjats av oseriösa arbetsgivare är utan tidigare låga löner. Inom vilka branscher tror du framförallt dessa människor arbetat? Inom branscher som nu stänger ner. Parallellt med att väldigt många fler människor blir arbetslösa. Den privata försörjningskrisen kommer att öka dramatiskt. Det finns garanterat en stark korrelation/koppling mellan antal desperata människor i ett samhälle och brottsutvecklingen. Och tro mig, en redan ansträngd kostnad i kommunerna för försörjningsstöd kommer att skena ytterligare. Men alla som lever olagligt i Sverige får självklart inte några bidrag. Och många av dessa människor lever också väldigt trångt med många andra i svår situation, i Coronatider. Och redan innan Coronakrisen gick välgörenhetsorganisationer på knäna och köerna till gratis matutdelning blev bara längre och längre. På många sätt var vi redan i en kris innan Coronapandemin. Nu ökar den krisen ordentligt i styrka. Nu får vi på allvar se vilka ledare som är stora nog för sina viktiga uppdrag.

I detta allt tuffare läge måste staten ännu tydligare försvara sitt våldsmonopol. Det är viktigt av många skäl. Inte minst för att rädda liv! Nedan artikel, i GP, om hur viktigt det är att försvara statens våldsmonopol är mycket läsvärd. 80 procents kraft på att hantera alla aspekter på Coronakrisen MEN vi får inte glömma bort att en stor del av de övriga 20 procenten måste handla om lag och ordning. Annars kommer de kriminella nu flytta fram sina positioner ännu mer. Det får vi inte tillåta.


"En definition på en stat är att den gör anspråk på att monopolisera våldet: endast staten får, bortsett från noggrant avgränsade undantag som nödvärn, lagligen utöva våld. Använder någon annan våld, är våldet per definition illegitimt. Använder en klan eller ett kriminellt gäng våld, ska alltså staten stoppa denna våldsanvändning och straffa de skyldiga."

"Eftersom våldsmonopolet med denna syn utgör själva definitionen av en stat, måste staten, för att förbli en stat, svartsjukt bevaka sitt monopol. Den som ifrågasätter monopolet, ska möta övermakt."
https://www.gp.se/ledare/statsmakten-vilar-ytterst-på-våld-så-även-den-svenska-1.25349947
Dagens besvikelse
De som beslutar att kraftigt skära ner på kollektivtrafiken. Om det praktiskt blir en nödvändig åtgärd på grund av att personalen är sjuk är det acceptabelt, om det är kopplat till att antalet som åker minskar är det inte skäl nog. Tvärt om. Glest i bussarna = mindre smittspridning. Trångt i bussarna = högre smittspridning. Låt Sverige rulla! Då ska kollektivtrafiken upprätthållas så normalt som möjligt. Sverige har inte stängt ner. Kör! Kör! Kör! Låt oss minska det ekonomiska fallet vi är inne i.
https://www.expressen.se/nyheter/giesecke-blir-varre-innan-det-blir-battre/

Dagens stjärna
Johan Westerholm, Ledarsidorna. Ja, En feministisk regering som fokuserar på annat än huvudsakerna med en förvaltnings tänkta uppdrag gör bara samhällsskada. Dagens regering är i hög utsträckning bemannad med personer som inte är kvalificerade för sina uppdrag om meritokrati skulle råda. Myndigheter ska inte vara identitetspolitiska verktyg!

”Förvaltningsmyndigheterna blir identitetspolitiska verktyg”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar