söndag 15 mars 2020

Försvarsförmåga

Försvarsförmåga mer än att bekämpa militära anfall
Runt om i världen kämpar nu samhällen med att bekämpa coronavirusets effekter. Framförallt kampen mot en intensivsjukvård som tvingas prioritera hårt och därför tvingas ”döma” många, som i normalläge skulle överleva, till döden. Under min militärtjänst fick jag träna på att prioritera sjukvårdsinsatser i samband med stora skadetillfällen. Efter snabba diagnoser fick man snabbt bestämma vilka som skulle prioriteras, starta insatser, och välja vilka som enbart skulle ges smärtlindring innan de dör. Så fungerar den verkliga verkligheten och det har de i till exempel Kina och Italien fått uppleva. Volym har alltid betydelse. En mycket positiv konsekvens av Coronakrisen är att vi snabbt bygger upp en betydligt bättre civilförsvarsförmåga än på länge. Det tycks också som att problemen nu minskar i Kina, det är positivt. Lite "krigskänsla" får man kopplat till den Coronapanik vissa sprider. Det är alltid viktigt att ta vår försvarsförmåga, mot alla allvarliga hot, på stort allvar.
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/diagnos
https://www.synonymer.se/sv-syn/prioritering
https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/forsvaret-borde-rodna-av-rejal-flygskam/

Självklart finns det gott om mer eller mindre professionellt tyckande även inom militära försvarsfrågor. Och självklart företräder olika grenar inom Förvaret olika intressegrupper. Den verkligheten lever alla större verksamheter med. I nedan artikel beskrivs konflikter mellan relevanta politiker och Försvarets ledning. Artikeln är läsvärd. Politikernas roll är främst att besluta om verksamheters syfte och övergripande målsättningar samt att tydligt ta ställning för prioriteringsval. I övrigt är det operativa proffs som ska göra jobbet. Allan Widman, L, skriver en läsvärd artikel i SvD om makten kopplad till Försvaret.

”Varför tror sig politiker i en försvarsberedning veta bättre än överbefälhavaren? Det är en fråga som ibland ställs från olika håll i försvarsdebatten. Att som försvarspolitiker försöka besvara den är naturligtvis vanskligt. Politiker står generellt lågt i kurs och en försvarspolitiker är ju dessutom part i målet.
Sant är att ÖB och de flesta av våra generaler kan långt mer än de folkvalda om förbandsuppbyggnad, försvarsteknologi och förmågenyttjande. De har ofta en lång karriär inom någon av våra försvarsgrenar bakom sig.”

”Särintressena hänger begripligt nog ofta ihop med var man tjänstgör i organisationen. Vilken försvarsgren, vilket vapenslag och vilket regemente. Man känner stark lojalitet med dem man har utbildats och tjänstgjort tillsammans med. Föga överraskande känner många också att deras arbete tillhör det viktigaste i den stora mosaik som ett militärt försvar med full förmågebredd utgör. Alltihop mänskligt, men inte alltid rationellt på ett högre plan.”

”Sverige har som litet land inte bara en i det närmaste full förmågebredd. Vi har även en för vår storlek helt unik försvarsindustriell bredd. Vi är slutleverantörer av stridsflyg, ubåtar, ytstridsfartyg, haubitsar, stridsfordon och robotar. Även om det idag inte är lika enkelt att göra karriär enkom på ett enskilt materielprojekt så inverkar de industriella och kommersiella krafterna starkt på beslutsfattandet i riksdag, regering och naturligtvis även i myndigheten.”
”Även om Försvarsmakten formellt är en enmansmyndighet under ÖB, måste han förhålla sig till alla dessa olika intressen i sin stora organisation. Och strävan efter rättvisa mellan försvarsgrenar, fackliga och industriella intressen samt balans mellan olika maktcentra, leder inte alltid till optimala avvägningar.”
”Som på så många andra områden i Sverige lever försvarspolitik, myndighet och industri i symbios med varandra. Ytterst får det dock inte råda någon tvekan; demokratisk kontroll över de väpnade styrkorna är en av västvärldens grundvalar och en förutsättning för deltagande i dess olika samarbeten.”
https://www.svd.se/forsvarsbesluten-maste-tas-pa-demokratisk-grund

Eftersom det är politiker som har det yttersta ansvaret för Försvarets förmåga att klara sina uppdrag måste också politikerna tåla att kritiseras av proffs när målsättningarna inte matchas mot rimliga resurser. General Anders Brännström behandlades mycket illa, för att han tydligt kritiserade att målsättningarna var politisk ”propaganda” eftersom de inte alls matchades mot rimliga resurser, när han fick sparken. Vi behöver fler professionella med den integriteten. Ingen tror väl att våra potentiella fiender saknar sakkunskaper om våra försvarsförmågor? Personligen har jag länge tyckt att svensk militär försvarsförmåga, och relaterad försvarsindustri, ska inriktas på gerilla krig.  Jag är övertygad om att det ökar den avskräckande förmågan mot eventuella anfallare och jag tror att den typen av vapen kan ha större globala framgångar. Till exempel ännu bättre drönarlösningar istället för flygplanssystem som inte går att sälja utanför Sverige. Även inom försvarsindustrin har volym betydelse för att säkerställa långsiktigt ekonomiskt hållbara lösningar.
https://www.dn.se/nyheter/sverige/generalmajor-omplacerades-jo-ger-forsvarsmakten-ratt/

Dagens besvikelse
Informationshanteringen under Coronakrisen. Jag tycker att Hjörne, GP, är för snäll i nedan artikel. Jag vet att väldigt många människor kännt sig och känner sig förvirrade om hur allvarlig coronakrisen är. Wallensten på Folkhälsomyndigheten har bidragit till en förbättring. Om informationen är tydligare om att det handlar om att inte få in för många samtidigt i behov av intensivvård skulle fler förstå varför det som händer i många länder händer. Än så länge tycks inte den krissituationen ha uppstått i Sverige. Vi får se hur det utvecklas.

”Människor är, av förståeliga skäl, rädda för coronavirusets framfart. Just därför behövs ett synligt ledarskap och tydlig information till medborgarna.”

”För sanningen är att ingen egentligen tycks veta vart denna pandemi tar vägen innan den så småningom klingar ut, för det verkar experterna i varje fall vara ense om. Även denna pandemi går över. Men vad händer med sjukvården och ekonomin på vägen, hur många kommer att få sätta livet till och hur skall man agera?”


”Nej, det har varken människor i största allmänhet eller opinionsjournalister. Men också en rad experter på infektionssjukdomar och epidemier, verksamma som professorer och läkare, har ifrågasatt bedömningar och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Det är inte heller underligt att man som lekman undrar över vilka särskilda insikter som Folkhälsomyndigheten i Sverige har men som dess motsvarigheter i till exempel våra nordiska grannländer saknar.”
https://www.gp.se/ledare/peter-hjörne-därunder-en-rädd-liten-apa-1.25353509
Dagens stjärna
Peter Santesson. Vi har alltid ett stort personligt ansvar för våra handlingar. I kristider mer än annars. Viktigt att vi hjälps åt att minimera skadeeffekter på kloka sätt. Istället för att försöka ha en härlig vecka i alperna kan man handla råvaror hos småföretagare i sitt hemmaområde och laga god mat hemma växlat med att försiktigt gå på restaurang. Man kan också bestämma sig för att gå runt och besöka alla unika småbutiker där man bor. Det ökar lokalkännedomen, ger många värdefulla hälsofrämjande steg och kan bidra till lite intäkter till företagaren.

”Om varje hosta och snorig näsa nu blir ett möjligt coronafall blir det särskilt svårt i primärvården. På Facebook läser jag en AT-läkare på en vårdcentral vittna om problemet när väntrummet fortfarande innehåller gott om folk med influensa- och förkylningssymptom. Har de corona? Nu är risken reell. Av handspritsflaskan återstår en tredjedel, men förhoppningsvis kommer nya leveranser.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/glom-alperna-glom-riskomraden-nu-ar-ansvaret-ditt-31859

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar