fredag 13 mars 2020

Katten på råttan och råttan på repet

Kedjeeffekter
Det är tuffa och oroliga tider nu. Det är i tider som nu som ledarskapet i olika sammanhang på allvar testas. Var och en gör sin egen bedömning av hur väl olika ledningar klarar av sina uppdrag. Ur mitt perspektiv har den politiska ledarförmågan kraftigt försämrats de senaste dryga 10 åren.

Corona viruset har på största allvar blivit den ”svarta svan” som ställer till mycket bekymmer då och då. Och det är enorma kedjereaktioner som nu följer i ”bakvattnet” av att städer och länder väljer att isoleras och enskilda människor i världen blir allt oroligare. Flygbolagen går på knäna, restaurangrörelser och traditionell handel drabbas hårt, reservdels- och komponentbrister slår mot produktionsverksamheter. När även förskolor och skolor stängs får föräldrar problem med att gå till jobbet, det drabbar samhällsviktiga verksamheter ytterligare. När kunder slutar köpa kan inte företag betala löner, hyror och underleverantörer. Snabbt får många verksamheter likviditetsproblem och hela verksamheten blir hotad. I en värld där räntorna redan är låga är mer belåning till eventuellt ännu lägre räntor en klen tröst. Att världens börser reagerar som de gör är inte konstigt. Just nu har vi parallellt efterfrågekris och leveranskris. Det läget har jag under mina +50 år på jorden aldrig tidigare fått uppleva. Vi får se var denna otäcka utveckling för oss. Om vi bara studerar människans utveckling de senaste 500 åren kommer nya goda tider att återkomma. Frågan är bara när och vad den nuvarande omskakningen leder till. Trots att USAs riksbank igår gav löften om att pumpa in 500 miljarder dollar i ekonomin fortsatte ändå kraftiga börsfall även i USA.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7427869
https://www.di.se/nyheter/expert-ser-ut-som-2008-men-ar-snarare-som-1929/
http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/1/12337/LKT0926s1703_1703.pdf
https://www.svd.se/tuffa-prioriteringar-vantar-sjukvarden
http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/02/Vart-fjarde-dodsfall-pa-grund-av-platsbrist-och-hog-arbetsbelastning/

Att Danmark och Norge återigen visar bättre ledarskap än i Sverige är också kopplat till olika styrmodeller. I Sverige är sjukvårdsfrågor ett ansvar för regioner/landsting. Så är det inte i flera andra moderna och närliggande samhällen. Kaoset kopplat till Corona exemplifierar återigen att vi måste förstatliga sjukvården. Av många skäl är det hög tid att reformera styrningen av Sverige genom att förstatliga akut- och specialistvården och kommunalisera övrig vård. Det är parallellt hög tid att minska antalet kommuner från 290 till max 100. Med dagens fantastiska teknik kan vi ändå säkerställa att olika delar av en kommun ska få göra sina invånares, och deras intressen, ordentligt hörda. Självklart kan olika delar av en kommuns särskilda intressen bra mötas med praktiska lösningar utan att det måste finnas en gräns runt dem.
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/skane/danmarks-stadsminister-haller-presskonferens-om-coronaviruset
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/utrikes/sa-hanterar-de-nordiska-landerna-coronaviruset
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7427394

Från Italien får vi höra att även tidigare fullt friska i 30-40 års åldern drabbats mycket allvarligt när de drabbats av Corona viruset. Det kanske är en mycket värre pandemi än vad svenska myndigheter säger. Jag hoppas självklart inte att det är så. Men om det är så förstår man att vi i allt fler länder ser allt tuffare åtgärder för att försöka stoppa spridningen av Covid-19, Corona.
Dagens besvikelse
Donald Trump och hans ständigt ändrade team. När Trump går ut och stoppar flyg från EU men inte Storbritannien och Asien... Onekligen blir jag lite konspiratorisk. Coronakrisen tycks utnyttjas för vår tids stora geopolitiska kamper som pågår. Trump visar tydligt att han inte är en vän till oss EU anknutna Européer. Trumps administration förde inte ens en dialog med EU ledningen innan USA införde reseförbudet... Det är sannolikt klokt av oss Européer att klokt bygga starkare band med asiaterna, trots att Corona kommer därifrån. Det är vad USA satsar på. Corona virus eller ej, det är asiaternas tur att vara mäktigast på jorden ett tag framöver. Vi får se hur Corona kommer att slå mot USA framöver. Helt säkert är att USA har stora covid-19 problem framför sig och Kina är påväg att få läget under kontroll.
https://www.di.se/nyheter/drar-trump-ned-oss-alla-i-djupet/

Både regionala- och rikspolitiker som försöker visa handlingskraft genom att tycka att Sverige måste börja producera egna skyddsmaterial inom vården. Den negativa nationalismen, eller ”bara” okunskapen om framgångsrika ekonomiska system ”lyser” tydligt. Självklart upplever vi effekter av ”just in time” samhället vad avser leveranser av mat, förbrukningsmaterial och komponenter till produktion. Det möts inte bäst av att påstå att Sverige gör bäst genom att själva kunna producera allt. Det som är viktigt är att på allvar bygga upp svensk civilförsvarsförmåga igen. Det innebär till exempel krislager. Det skulle också kunna innebära ”stand-by” maskiner som vid kris till exempel kan leverera munskydd. Volym har alltid betydelse. I kristider prioriterar alla sin närmaste omgivning. Istället för att tro att ett enskilt land ska kunna producera allt kan EU-samarbetet vara utmärkt för att i den mest globalt konkurrenskraftiga delen av EU säkerställa produktion av produkter som i kristider måste kunna levereras. Att göra på det sättet förstör inte det globala handelsutbytet, säkerställer konkurrens och därigenom effektivitetspress samt erbjuder bättre krisberedskap.
https://www.msb.se/sv/amnesomraden/krisberedskap--civilt-forsvar/om-totalforsvar-och-civilt-forsvar/
https://www.logtrade.se/ordlista/just-in-time/
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset

P.S I SVTs reportage om brist på förbrukningsmaterial ser vi exempel på beteende som inte är önskvärt vare sig ur ett miljö- eller brist perspektiv. En dubbel uppsättning skyddshandskar behövs inte.

Dagens stjärna
Expressens ledare. Svenska ledande politikers och myndigheters senfärdighet imponerar inte.

”Färre sociala kontakter är en framgångsfaktor i kampen mot coronaviruset. Därför är det obegripligt att statsepidemiologen slår ned på företag som inför distansarbete.”

”Lyckligtvis är det inget som hindrar människor att på egen hand vidta åtgärder för att minska sina sociala kontakter. Ett stort ansvarstagande hos befolkningarna för att dämpa smittspridningen tros tvärtom vara en delförklaring till ljusningen i de asiatiska länderna. Svenskarna bör dra lärdom.”
https://www.expressen.se/ledare/i-asien-agerade-man-i-tid-vad-vantar-sverige-pa/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar