tisdag 17 mars 2020

Trovärdiga alternativ

Nya tider och nya erbjudanden
Politiken ska erbjuda folket idéer och konkreta förslag på hur framtiden ska bli bättre. Kortsiktiga förbättringar och långsiktiga förbättringar. Svårare än så är det inte. Ändå så svårt i vår tid. Att det är så svårt tror jag handlar om att kompetensen och erfarenheten bland många aktiva politiker är för låg. I Sverige tror jag också det handlar om att vi inte varit i ordentlig kris på många många år. Det som nu händer med coronakrisen kan föra något mycket gott med sig i Sverige. Äntligen kommer betydligt fler än tidigare sluta ta välståndet för givet. Ett generellt välståndssamhälle skapas bara genom ihärdigt och löpande hårt gemensamt arbete. Ett gemensamt hårt arbete där vi respekterar alla olika yrkesrollers stora betydelse för att helheten ska fungera bra.

I en demokrati som vår är det också viktigt att respektera demokratins olika roller. De som tagit på sig utmaningen att styra och de som ska opponera. Folket har röstat. Alla valda politiker ska respektera valresultaten oavsett om man ogillar den politik som vissa invalda partier representerar. Ett politiskt illa hanterat virus har varit hanteringen av SD bland övriga partier. Låt oss hoppas att inte SARS CoV 2 hanteras lika dåligt som övriga riksdagspartier hanterat SD. "Kortsiktigt" ger Coronakrisen Socialdemokraterna lite andrum från den misslyckade migrations- och integrationspolitiken.

Karin Pihl, GP, skriver läsvärt om hur enormt misslyckat många partier förhållit sig till SD.

"I Danmark har man haft en annan strategi för att motverka nationalistpartiets ökade väljarstöd. Svenska politiker borde låta sig inspireras."


"Etablerade partier i Sverige var givetvis rädda för att SD skulle fortsätta att växa och i grunden skaka om det politiska landskapet. För att motverka partiets framgångar använde man sig av en strategi som gick ut på att inte köpa en millimeter av SD:s politiska problemformulering. Men det har inte varit framgångsrikt. Sverigedemokraterna leder i opinionen och Socialdemokraterna befinner sig i en kris som de saknar förmåga att hantera. Den interna kritiken mot S-ledningen växer. Många vill att S försöker få till en migrationsöverenskommelse med Moderaterna i stället för att behöva ta hänsyn till vad Miljöpartiet och Centern tycker."
"Kanske borde SVT anordna ett nytt program i vilket danska politiker kan berätta för sina svenska kollegor hur det går till när ett växande nationalistparti stoppas?"
https://www.gp.se/ledare/s%C3%A5-hade-sd-s-framv%C3%A4xt-kunnat-hindras-1.25159773

Redan 2015 skrev jag, Lars V Kylberg och Sören Gyll en debattartikel i Dagens Industri om hur korkat de flesta förhöll sig till SD och viktiga frågor som behövdes tas i. Sverige behöver politiker och partier som jobbar för folkets bästa och som tar i uppenbara problem som behöver lösas. Och som fattar att näringslivet är källan till allt eventuellt välstånd. Ett näringsliv som måste klara av att vara konkurrenskraftigt hela tiden.
https://www.di.se/artiklar/2015/6/11/debatt-nyval-ar-battre-an-pakten/
Dagens besvikelse
Erik Pelling. Trots att kommunledningen flera gånger övat om när en Krisledningsnämnd ska aktiveras, och därefter agera, följs nu inte allt som sagts under träningen. Det är dåligt att göra politik av detta svåra läge. När de som tycker att de ska styra gör dåliga beslut ska självklart oppositionen kritiserar det. Det är en del av oppositionens viktiga roll.

Alla kommuner är skyldiga att ha en krisledningsnämnd. I Uppsala valdes dess ledamöter ur kommunstyrelsens arbetsutskott. I dagsläget med mycket få ledamöter med avancerad chefserfarenhet. Syftet med nämnden, om den aktiveras, är att skapa möjligheter till snabba politiska beslut vid en extraordinär händelse. SARS CoV 2, Corona, är en extra ordinär händelse men det är inte synonymt med att inte den ordinära verksamheten kan fungera. Utifrån det jag lärt mig om när Krisledningsnämnden ska aktiveras är det INTE ett sådant läge. Min bedömning är att Pelling använder detta svåra läge till politiskt skådespeleri, de försöker signalera handlingskraft... Det gillar inte jag.

Huvudprincipen är att Krisledningsnämnden enbart aktiveras om det är risk för att det krävs beslut som inte enskilda förvaltningar kan göra. Om detta inte är annat än ett politiskt skådespeleri, och bristande ledarskap, vill jag veta vad det i nuläget är som inte den ordinära verksamheten ska kunna lösa. Kommunstyrelsen har tills vidare en ekonomisk buffert som den kan använda klokt. Och vad gäller generella personalfrågor är det kommunstyrelsen som är personalansvarig för all kommuns medarbetare. Inget av det som regeringen för Sverige för en stund sedan presenterade innebär heller att inte den normala nämndverksamheten kan hantera dagens situation.

Dagens stjärna
Regeringen. Självklart måste vi göra mer för att människor som inte har rätt att vara i Sverige också ska lämna landet. Det är bland annat viktigt för att vi ska klara en bättre integration. Inte minst för att kunna hjälpa människor som enligt FN klassas som flyktingar.

Ökade befogenheter för polisen vid inre utlänningskontroll, föreslog regeringen för en dryg månad sedan. Det ska bli tillåtet för poliser att ta fotografier och fingeravtryck för att reda ut om en människa har rätt att vistas i landet. Och om det visar sig att han eller hon befinner sig i Sverige illegalt ska uppgifterna kunna sparas i ett register.”
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/xPvW9G/regeringen-vill-smyga-igenom-ny-lag-mot-utlanningar?fbclid=IwAR14AGEVw-jVgwOsGYAx4tvc8CycKLcCPv5FpsyPDg9ny-PnB5D1_3onPo4

Det är intressant att Sveriges regering helt plötsligt använder den nuvarande krisen till att uttrycka mycket mer nationalism än tidigare. Helt plötsligt används vår flagga i omfattande utsträckning. BRA. Det är dags att vår flagga blir en tydlig enande symbol för oss svenskar. Det innebär självklart inte att vi blir negativt nationalistiska. Sverige och vårt välstånd är helt beroende av goda och respektfulla relationer med människor från andra länder.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar