fredag 27 mars 2020

Reformagenda

En till fri dag 
Glöm aldrig att ekonomi är skapat av människan. Det är med andra ord inget som tillhör naturlagarna. Det som är skapat av oss människor kan också ändras av oss människor. Inom våra ekonomier har det gång efter gång under efterkrigstiden tillåtits finansiell kreativitet som först gjort innovatörerna extremt rika och därefter kostat skattebetalarna massor. De amerikanske subprime-lånen som ledde till kraschen 2008 är ett sådant exempel. Mikael Milkens "junk bonds" rörde om en hel del i grytan också. Nu kommer vi att få se många värdefulla framtidsbolag köpas upp billigt av finansiella rovdjur, eller av makter vi inte skulle vilja sälja till. Det kommer att bli mycket svårt för alla bolag på till exempel aktiemarknaden First North, som ständigt behöver ägarnas kapitaltillskott, att få det. Vad händer då? Antingen går de i konkurs eller så köper någon bolaget till ett i "normalfallet" skamligt lågt pris. Vi får se. I nuläget öser politiker återigen ut pengar på marknaderna vilket uppenbart går hem på jordens aktiebörser.

Digitaliseringen av våra samhällen förändrar dem i grunden. Inte minst aktiehandeln som idag sägs skötas till över 50% av avancerade AI-system. I grunden tycker jag förändringarna är positiva då många aktiviteter med fördel kan automatiseras. Om tillräckligt många politiker står på folkets sida
matchas nu de stora samhällsförändringarna med nödvändiga reformer. Vissa önskar sex timmars arbetsdagar. Personligen tror jag mycket mer på att vi ska få ytterligare en dag fri per vecka och organisera samhället utifrån det. Med en dag till fri (förutom lördag och söndag) har vi nästan 50% av ett år fritt för nyttjande som man önskar. Även om det inte gäller alla hårt slitande företagare är det en reform som kommer att gynna alla. Även företagsamheten eftersom många kan använda den tiden för att förverkliga personliga drömmar. Hela västvärlden behöver en positiv reformagenda som frigör människors kraft ännu mer och som fördelar det värde som skapas bättre. Det går. Det är också nödvändigt för att möta den tuffa konkurrens som kommer från jordens snabbast utvecklande hörn.
Corona pandemin driver på digitaliseringen på vår jord i ännu snabbare tempo än förr. Inte minst Uppsala kommun utnyttjar läget för att testa distansundervisning, E-lärande, digitala möten, digitala nämndsammanträden, hemarbete och så vidare i en aldrig tidigare skådad omfattning. Det är fantastiskt! Det kommer att frigöra massor av onödigt tidsutnyttjande, minska ”okynnesresande”, möjliggöra helt nya (bättre) belastningsutmaningar inom trafiken, på moderna sätt bryta många äldre människors isolering (börjar umgås som yngre över nätet), effektivare sjukvård där E-sjukvård blir en självklar kompletterande kanal för enklare möten med lätt sjuka och multisjuka i behov av enklare uppföljning och så vidare. På toppen av denna snabba utveckling fortsätter AI att automatisera massor av relativt enkla arbetsuppgifter. Mycket tid kommer att frigöras. Tid som om världens värdeskapande fördelas mer rättvist kan ge människor mer egen tid med bibehållen köpkraft. För väldigt många människor är det mycket mer värt än några kronor mer i plånboken. Tid som vi kan ägna åt vad vi vill. Till exempel att starta upp ett företag inom ett område man ”brinner” inom.

Automatiseringen går i en rasande takt. Väldigt många enkla arbeten kommer att försvinna när pappersvändarjobb betydligt snabbare, med högre kvalitet och 24-timmar per dygn kan utföras av maskiner. Och inom lagerhantering samt i butiker kan vi alla se hur automatisering och självbetjäning snabbt ersätter enkla arbetsuppgifter. En ny tid växer snabbt fram även i vår del av världen. Inte bara i Asien där de med stormsteg gått från underutvecklade till att vara de mest utvecklade. Finns det hot att motverka i denna fantastiska förändring där vi får mer egen tid och mindre kö-problem? Ja, vi ”vanliga dödliga” måste kämpa för att även de stora flertalet människor får del av de värden som skapas. Och vi måste säkerställa att den personliga integriteten försvaras i mycket bättre utsträckning än nu.
Dagens besvikelse
De som inte förstår att världen nu har ett nytt läge där mycket viktiga värden står på spel.
Yuval Noah Harari beskriver det mycket väl i bifogad artikel från Financial Times. Du som bryr dig om vår gemensamma framtid, läs den. Den är gratis.

”This storm will pass. But the choices we make now could change our lives for years to come.”

”We should also take into account the long-term consequences of our actions. When choosing between alternatives, we should ask ourselves not only how to overcome the immediate threat, but also what kind of world we will inhabit once the storm passes. Yes, the storm will pass, humankind will survive, most of us will still be alive — but we will inhabit a different world.”
https://www.ft.com/content/19d90308-6858-11ea-a3c9-1fe6fedcca75?fbclid=IwAR2CwNg_B3GaWAMM2HW9Rs4Plv9lk5yk1e-xZjuJADpj2fVcBGpa2_BNMHk

Dagens stjärna
Widar Andersson. En del av alla reformer som nu krävs är stopp för all invandring som inte är självförsörjande. Om reformer kommer som indirekt gör invandrare självförsörjande om någon som redan är i Sverige tar ett trovärdigt försörjningsansvar är det positivt. Coronakrisen är över om några månader. Då är vi tillbaka i gamla utmaningar med den enda stora skillnaden att våra offentliga finanser är ännu svagare än förr (kommuner, regioner och staten). Den oansvariga migrationspolitiken måste få ett slut. Integrationspolitiken måste kraftigt förbättras.

”Kritiken mot Ebo-lagen har varit tung och omfattande från många av de mest utsatta kommunerna. Rättigheten att på det allmännas bekostnad bosätta sig var man vill har på många platser starkt bidragit till utanförskapsdriven skolsegregation och gängkriminalitet.”
"I Januariavtalet som upprättades mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna 2019 gavs 32 kommuner möjligheten att undanta delar av kommunen från Ebo-lagen. Den asylsökande som ändå bosätter sig i ett sådant område ska efter 1 juli i år i "normalfallet" - som Migrationsverket skriver på sin hemsida - gå miste om dagersättningen. (60-70 kronor/dag). Uppgörelsen om Ebo-lagen var en kompromiss. Socialdemokraterna ville skrota Ebo-lagen medan framförallt C och MP var angelägna om att ha den kvar. Genom att ge kommunerna chansen att undanta vissa särskilt utsatta stadsdelar så nåddes en kompromiss."
"Tongångarna utifrån stora och tongivande invandringskommuner i Sverige behöver tas på allvar. Staten sköter inte sina uppgifter. Invandringen ligger på fortsatt höga nivåer. Framförallt ökar anhöriginvandringen som pricksäkert går direkt till de kommuner där det bor många arbetslösa och bidragsberoende invandrare. Enligt Europaportalen ökade också förstagångsasylsökandet till Sverige med 28 procent mellan 2018 och 2019. Riksrevisionen rapporterade dessutom nyligen om att statens arbete med att avvisa de som fått avslag på sina ansökningar blir allt dyrare och allt ineffektivare. Statens misskötsel av invandringen har bäring också på nuets stora fråga. I dessa Coronatider är det långt fler än 70 plussare som utgör mycket påtagliga riskgrupper." 
https://folkbladet.se/opinion/pricksakert-rakt-in-i-arbetsloshet-och-bidrag-om6554785.aspx

Glöm inte att migrations- och integrationsmisslyckandena i Sverige INTE är enskilda invandrares fel! Det är ett politiskt misslyckande. Sverige har i alla tider berikats av invandring. Det har tjänat oss i denna delen av världen mycket väl. Det är volymproblem och oförmåga att integrera som har varit och fortsatt är problemet. Och när enkla arbetsuppgifter försvinner blir volymproblemen ännu mer påtagliga. Du som fattar att Sverige måste agera mycket klokare med migrationsfrågor och integrationsutmaningar kan med fördel titta på de tre filmer som berättar om ”Blattarna som byggde Sverige”. Tack till alla hårt slitande invandrare som på många sätt bidragit till att berika Sverige!
https://www.tv4play.se/program/leif-gw-om-blattarna-som-byggde-sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar