onsdag 18 mars 2020

Politiskt istället för professionellt

Flockskydd
Under flera år har jag då och då gjort blogginlägg som har handlat om hur viktigt det är att arbeta för flockskydd och att vara beredd på pandemier. Det är sökbart om du är intresserad här på min blogg-sajt. Det är viktigt att förstå att vaccinationsprogram är en del av vårt samhälles arbete för att skapa flockskydd. Flocken är i detta fall vi Uppsalabor och svenskar. Om många är vaccinerade får vi inte kraftiga spridningar av sjukdomar som kan vara livshotande och, som nu, kan sätta sjukvården under en omöjlig press. En del av min tidigare kritik kopplat till flockskydd har varit att allt fler i Sverige inte vaccinerar sig. Det anser jag vara oacceptabelt oavsett vilka skäl man för fram. Inte ens statens dåliga hantering av dem som drabbades av narkolepsi är skäl nog för att låta bli att vaccinera sig mot farliga sjukdomar. Rättigheter och skyldigheter ska hänga ihop. Egoismen att inte vaccinera sig när det av Folkhälsomyndigheten anses viktigt är oacceptabel och ska enligt mig få individuella konsekvenser. Det bör starkt övervägas att vuxna som låter bli att vaccinera sig får skylla sig själva om de blir sjuka och har ingen rätt till sjukvård till följd av sitt okloka val. Skyldigheter och rättigheter ska hänga ihop för att vårt samhällskontrakt ska vara hållbart.

Jag tycker att Folkhälsomyndigheten i sak gör mycket bra i hanteringen av spridningen av Corona. Min kritik har handlat om hur uselt de kommunicerat sin strategi och plan. Det har varit särskilt viktigt att vara tydlig med vad man gör och varför eftersom alla svenskar jämför med andra länders beteenden. När Sverige allt mer tycks avvika från andra blir människor förvirrade och tappar tillit. Det är inte bra i ett krisläge. Och en stor del av framgångsrik krishantering handlar om skicklig kommunikation av vad som görs och varför.

Eftersom det saknas ett vaccin mot coronaviruset saknas också flockskyddet. I ljuset av att det sannolikt är ett så potent virus att det kommer att återvända när vi besegrat det denna gång har det sannolikt varit klokt att satsa på att bygga flockimmunitet, trots att Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, säger att det inte varit en del av deras strategi mot viruset. Flockimmunitet innebär att många i ett samhälle blir smittade och de som överlever sannolikt därefter har immunitet. Det är med andra ord positivt om många får SARS CoV 2, Corona, så att vi minskar riskerna för att det som nu händer återkommer som samhällskris om säg sex månader igen. Eftersom cirka 1 av 10 blir allvarligt sjuk när de smittats av SARS CoV 2 är det ändå puckelproblemen inom sjukvården som även får britterna att börja vidta kraftigare restriktioner. Vi får se hur länge inte bara gymnasieskolor och universitet måste tillämpa distansundervisning.

Förutom den usla inledande mediala kommunikationen är jag stolt över svenska myndigheters sätt att försöka hantera den pågående krisen. Just nu bygger vi långsiktig motståndskraft mot Corona samtidigt som vi försöker hindra puckeln av multisjuka och äldre med vårdbehov. Om strategin att skydda riskgrupperna, och i övrigt låta influensan verka hade använts av alla länder hade vi sannolikt undvikit dagens krasch av våra ekonomier. Sorgligt men sant är att klok svensk hantering inte spelar så stor roll för vår ekonomi när många av våra viktigaste handelspartners agerar politiskt istället för professionellt. Och jag har tyvärr svårt att se hur redan kraftigt skuldsatta länder som USAs enorma krispaket ska rädda alla lidande småföretagare, föreningar och enskilda individer. Risken är stor att pengarna hamnar i fel händer och att västvärldens ekonomier kraftigt försvagas. Komplexa frågor och jag har tyvärr inga egna förslag på hur man praktiskt kan rädda så många kraftigt ekonomiskt drabbade som möjligt.
https://www.expressen.se/nyheter/storbritannien-andrar-sig-om-flock-strategin/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/WbAA9a/anders-tegnell-toppen-av-ett-gigantiskt-isberg
https://www.expressen.se/nyheter/sjukskoterskan-valjer-redan-bort-manniskor/

En sak är helt säker. En sammanvägd bedömning, ett genomsnitt,  av vad världens experter tycker blir sannolikt närmast det faktiska utfallet. Ingen vet med säkerhet vad som kommer att hända i framtiden.
https://kvartal.se/artiklar/sa-lyckades-taiwan-begransa-spridningen/
Dagens besvikelse
Ledande skolpolitiker. Det är korkat att låta skolornas rektorer enskilt avgöra hur de ska hantera den nuvarande krisen. Jag vill att de som är mest kunniga inom smittskydd och smittspridning, särskilt nu kunniga om SARS CoV 2, ska säga vad som ska gälla. Och ge ut en ”lathund” som alla rektorer förväntas följa. Det hade med fördel kunnat gjorts redan förra veckan genom ett samarbete mellan Skolverket och Folkhälsomyndigheten. Jag vill inte se politiker stå och kommunicera annat än om de fattat majoritetsbeslut om nya åtgärder. Många av våra ledande politiker har usla förtroendesiffror. Det gör dem till olämpliga bärare av viktig information. Att de själva gärna ser sig i media för att försöka vinna folkliga poäng, och popularitet, är jag inte intresserad av. Jag vill att det ska vara kompetenta ansvariga tjänstemän som ska kommunicera till oss i befolkningen om lägesbilden, vad ansvariga myndigheter fokuserar på och hur vi bäst hjälpas åt att bidra till en förbättring. Om regeringen vill kommunicera nationell samling räcker det inte med att S, MP och deras Januarikompisar har på sig svenska flaggan och talar om samling. Då borde Löfven motivera alla riksdagens partiledare att gemensamt kommunicera det budskapet. Gärna med en svensk flagga på bröstet.

Vad gäller skolan så tycker jag det är praktiskt löjligt i nuläget. Bland annat min dotter, och många fler, blev hemskickade för att någon nös eller hostade. Nu är normala förkylningstider. Och snart drar allergiperioden igång ordentligt. Under allergiperioder är vi många som har täppta näsor, rinnande näsor, mer eller mindre andningsproblem och kliande ögon. Innebär det till exempel att alla vårallergiker inte ska gå i skolan? Att alla med vårallergi inte ska gå till jobbet?

Dagens stjärna
Professor Johan Gisecke, tidigare statsepidemiolog. Jag tycker han kommunicerar lugnt, sakligt och mycket förtroendeingivande. Samtidigt tycker jag bifogad artikel är märklig. Om man inte vet att man är smittad är det svårt att inte riskera att smitta andra om man inte gör som många länder gjort, infört generell karantän. Talar inte det för att även Sverige inom några dagar stänger skolorna helt?
https://www.expressen.se/nyheter/fyra-av-fem-kan-ha-smittats-av-symtomfri/

Och Storbritannien har hittills lyfts fram som ett föredöme för Folkhälsomyndigheten och dess nuvarande statsepidemiolog. Nu sätter britterna in tuffare åtgärder, så då gör även Sverige det med stor sannolikhet. Hur ska Sverige klara sig i EU utan Storbritannien att hålla i händerna?...
https://www.expressen.se/ledare/skrackrapport-fick-britterna-att-tanka-om-sverige-nast/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar