tisdag 3 mars 2020

Raljerar om systemkollaps

Skyddsnät med begränsningar
Det finns några ledande politiker som regelbundet raljerar om systemkollaps i Sverige. Uppenbarligen saknar dessa personer ordentlig systemkännedom om våra sociala försäkringssystem. De saknar också matematiska kunskaper motsvarande en medel begåvad person som tagit en treårig gymnasieexamen.

Redan nu knakar det i fogarna i våra sociala skyddssystem. Både vad avser förmåga att försöka hjälpa till att vända en svår situation samt för att finansiera allt fler som inte är självförsörjande. I ljuset av att teknikutvecklingen snabbt avvecklar många okvalificerade och idag kvalificerade jobb är sannolikheten hög att andelen utan förmåga till självförsörjning ökar kraftigt i Sverige. Självklart innebär detta att Sverige tveklöst går mot en systemkollaps av det generella sociala skyddsnätet. Och även om rätten till fullt stöd begränsas till medborgare är det generella likabehandlingens tid över. En likabehandlingsambition som bidragit till en relativt sett stark samhällsgemenskap i Sverige jämfört med andra länder. Trots att vi är mycket mindre nationalistiska än de allra flesta andra länders folk.

Widar Andersson bjuder nedan på några alarmistiska budskap som belyser problemet med att vi har ledande politiker som inte fattar allvaret i situationen. Sveriges sociala system kommer inte att tåla särskilt mycket mer påfrestningar i form av människor i behov av stöd och kriminalitet som ”rånar” systemen.

”Visar det sig att EU: s mur i Turkiet faller så kan läget i Sverige snabbt bli mycket allvarligt.Utöver avtalet med Turkiet har de svenska politikerna inte vidtagit några åtgärder att tala om för att begränsa invandringen. Beslutet om att uppehållstillstånden ska vara tillfälliga istället för permanenta har inte haft någon betydelse i praktiken. Alla – utom några hundra – tillfälliga tillstånd har förlängts. Regelverken för skattefinansierad anhöriginvandring har ytterligare liberaliserats. Regelverken för arbetskraftsinvandring – med påföljande anhöriginvandring – har inte ändrats. Sverige har ingen lista med så kallade ”säkra länder” som underlättar och snabbar upp asylförfarandet.  Några kvalificeringsregler till de generösa välfärdssystem har inte införts."
"Givet de nuvarande regelverken bedömer SCB att invandringen till Sverige kommer att ligga runt 100 000 människor per år. Huvuddelen av denna invandring kommer att utgå från de regioner i Afrika och Asien som dominerar bland de cirka två miljoner människor i Sverige som är utrikes födda. Skulle Turkiets mur rämna för gott och säg ytterligare 100 000 asylsökare skulle ta sig till Sverige så förstår alla som kan tänka att problemen snabbt skulle bli övermäktiga.”
”De flesta som söker sig norr- och västerut i världen är folkvandrare i betydligt högre utsträckning än vad de är asylsökare enligt det internationella regelverkets definitioner. EU och Sverige behöver förhålla sig till folkvandring på ett mer upplyst och öppet sätt. Folkvandringar är en viktig del av mänsklighetens framgångssaga. Det är otänkbart att Sverige och EU bara säger nej till alla dessa människor. Det är lika otänkbart att bara säga ja till alla dessa människor. Det behövs ett nytt och anständigt regelverk.”
https://mobil.folkbladet.se/bloggar/widardirekt/nar-den-turkiska-muren-ramnar/?blog=2518025&entry=10009962&fbclid=IwAR2QC53UFgynG5UBki0nxR2MPZ5WklQKjmyAcXhx1-q9LwxC6ba8fKadO_k
https://www.synonymer.se/sv-syn/raljera
https://www.synonymer.se/sv-syn/kollaps
Dagens besvikelse
De som vägrar inse att Sverige måste reformera mycket inom den sociala politiken. Den är vare sig socialt eller ekonomiskt hållbar i sin nuvarande form. Jenny Sonesson skriver läsvärt om några perspektiv som beskriver några områden som kräver reformer som gör att vi bättre kan bekämpa problem som både ser till individens och samhällets bästa. Framförallt med MP i regeringen kommer Sverige att fortsätta att försvagas innan vi kan få en potent regering som inte älskar ”offerkoftaperspektiv”. Offerkoftaperspektiv löser inga problem.

”Det finns dock tre skäl att nyansera förhoppningarna på LVU som verktyg i sin nuvarande form. För det första kan socialtjänsten bara ansöka om tvångsomhändertagande. Själva beslutet avgörs av förvaltningsrätten och lagen reser kriterier som måste uppfyllas. Det är inte ovanligt att ett tvångsomhändertagande kan göras först när den negativa spiralen snurrat långt ner i ett barn liv.”

”För det tredje, när det gäller vård på behandlingshem och institutioner finns det skäl att vara fundersam. Bland annat Statens beredning för social och medicinsk forskning (SBU) har pekat på att det finns erfarenheter som tyder på att psykosociala problem kan förvärranär ungdomar med liknande beteendeproblematik bor på ett och samma ställe. Tyvärr existerar fortfarande för lite kunskap om effekterna av institutionsvård trots att en enskild placering kan kosta tusentals kronor per dygn.”

”Ett decennium har förflutit. Pojkarna är vuxna och vissa av dem har blivit pappor. Det går inte att påstå att dagens brottsutveckling varit oförutsägbar. Frågan är hur det ser ut om tio år.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/lvu-ar-ingen-quick-fix-barn-som-begar-brott-31572

Dagens stjärna
Hamid Zafar. Han skriver en mycket läsvärd artikel i GP om hur idiotiskt allt för många resonerar om den avskyvärda brottsutvecklingen Sverige upplever. Jag delar hans uppfattning och de flesta jag träffar som lever i utanförskapsområden, och som har det ekonomiskt svårt, anser att det svenska samhället daltar för mycket med dem som begår brott. En stor majoritet av våra invandrare är bra människor som inte vill annat än att bli värdeskapande delar av vårt gemensamma samhälle. Och väldigt många invandrare är laglydiga värdeskapare i dagens Sverige.

”Utifrån mitt arbete i några av landets mest utsatta områden ser jag inte någon av dessa förklaringsmodeller som hållbar. För det första finner majoriteten av de med invandrarbakgrund den här typen av brott avskyvärda. De som bor i de utsatta områdena vill inget hellre än att rättsväsendet tar i med hårdhandskarna mot kriminella ungdomar.”

”De har under lång tid tvingats bevittna det offentliga rummet i sina stadsdelar ockuperas av kriminella ungdomsgäng där narkotikaförsäljning sker i det öppna. Det är näringsidkarna i dessa områden som tvingats slå igen sina verksamheter när de gång på gång utsatts för hot och rån. De har på nära håll bevittnat hur samhället kapitulerat.”


”För det andra har perspektivet där samhället betraktat invandrare som hjälplösa offer som drabbats av fattigdom och olyckliga omständigheter varit kontraproduktiv. Perspektivet har odlat en kravlöshet som växt fram genom välfärdssamhällets insatser och skapat en internaliserad hjälplöshet och iklätt fullt dugliga människor en offerkofta. Låt oss hellre prata om värderingar, föräldraansvar och subkulturell förortsanda än om etnicitet, kultur eller socioekonomiska faktorer. Det krävs en särskild gränslöshet för att med utstuderade sadistiska inslag råna ett offer. Värderingar skapas inte i ett vakuum.”
”Gränslösheten har möjliggjorts av att ungdomarna vet att samhällets ramar är otydliga och konsekvenserna är uddlösa. Dessutom finns generös straffrabatt. Det är den vetskapen som gör att de kan kasta sten på polis och ambulanser. Ungdomarna har helt enkelt knäckt systemets kod och lärt sig dess svagheter. Samhällets akilleshäl är dess trubbiga pilspets.”
”Insatser som i ett tidigt skede kan ha avgörande förebyggande effekt. I dagsläget finns ett alltför stort glapp mellan de frivilliga insatserna och tvångsåtgärder trots att det inom socialtjänstens befogenheter finns ett ineffektivt mellantvång. Exempelvis så ger lagstiftningen inte möjlighet att mot den unges vilja genomföra urinprov.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar