måndag 16 mars 2020

Barnens bästa på riktigt

Förbrukat förtroende
Barnets bästa måste alltid gå före föräldrars bästa. Det finns gott om krav för att få göra mycket i livet, dock inte för att bli förälder. Som förälder förväntas vi agera för våra barns bästa. De allra flesta klarar det tillräckligt bra. Barnen till dem som inte klarar sitt viktiga föräldrauppdrag måste få en chans till en bättre start i livet i en bättre familjemiljö. Vi måste bättre hjälpas åt att ge alla våra barn en rimligt bra start på livet. Inget barn väljer sina föräldrar.
https://www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/barn-och-unga/barn-och-unga-i-socialtjansten/

Nedan får inte hända. Det är mycket positivt att många i Sverige har reagerat kraftigt på omständigheterna som ledde fram till den 3-åriga flickans död.

"En nyfödd flicka med abstinens överges på BB. Två och ett halvt år senare beslutar en domstol att hon ska återförenas med föräldrarna. Nu är hon död. Lagstiftningen måste ändras skyndsamt."

"När moderatledaren Ulf Kristersson efterfrågade en blocköverskridande social reform där barns rätt till kapabla föräldrar stärks, avfärdade Hallengren (S) förslaget. Då sa hon att lagändring inte behövs, eftersom barnkonventionen är svensk lag. I en debatt påstod ministern att Lilla hjärtats fall hade kunnat påverkas av konventionen (SR 10/2). Vilket är fel  - Lagrådet har tvärtom varnat för att konventionens artiklar ”inte passar för en direkt tillämpning i enskilda fall.”
https://www.expressen.se/ledare/for-sent-for-lilla-hjartat-men-andra-barn-kan-raddas/
Dagens besvikelse
Att allt för många barn blir klassade med olika bokstavskombinationer trots att de bara har personliga aktivitetsnivåer som är högre än genomsnittet. Många av dessa mer aktiva barn skulle säkerligen kunna koncentrera sig bättre om fysiska aktiviteter mellan utbildningspassen skulle bli vanligare. Linda Jerneck, Expressen, skriver läsvärt i nedan artikel.

”Politikerna ville korta köerna, och en entreprenör sa sig kunna ställa diagnos på rekordtid. Hundratals barn kom i kläm. Haveriet i Region Värmland visar på ett svenskt systemfel.”

”Skolorna trycker på för att få diagnoser på elever som inte hänger med i undervisningen. Det beror på ekonomin – på vissa håll krävs en diagnos för att kommunen ska skjuta till extra resurser till hjälpmedel. Trycket leder till köer hos BUP.”

”En felaktig diagnos kan få stora konsekvenser. Om friska barn medicineras riskerar de tuffa biverkningar, helt i onödan. Bakom en felaktig adhd-diagnos kan det gömma sig andra, allvarliga faktorer som ingen fångar upp – som att den stökiga eleven får stryk hemma. Autism- och adhd-diagnoser kan också ligga den unge i fatet när han eller hon ska söka jobb. Allt fler unga vill häva sina diagnoser.”

”Att ge barn diagnoser de inte har är ett stort svek. Alla regioner borde se över adhd- och autismutredningarna. Det är viktigare att det blir rätt, än att köstatistiken ser fin ut.”
https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/allvarligt-svek-nar-barn-far-felaktiga-adhd-diagnoser/

Dagens stjärna
Simon Westberg. Om man menar allvar med att vi ska inkludera barnens bästa i samhällsplaneringen måste den förtätningsiver som bland andra Miljöpartiet driver hejdas. Även förtätningsprojekt måste säkerställa ordentliga rekreations- och lekytor.

”Det som i planunderlag kallats för förskolegårdar är i realiteten smala hårdgjorda schakt mellan höga betongkroppar. I praktiken saknas utrymme för barns lek. Planerarna har på papperet löst detta problem genom att hänvisa till den lokala parken. Men eftersom 700–800 barn förväntas gå i lokala förskolor och de alla är anvisade till samma park blir ytan per barn för liten. Den fria och livaktiga lek man i grunden eftersträvar med utevistelsen omöjliggörs.”
https://axess.se/magasin/default.aspx?article=4293&fbclid=IwAR1akiWgBjYlbmvGHMQFjAcuqV2yNBa5H-2-MGo3n4Afcn4t6wEih3eLYCM#.XmVk0iVwGEd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar