fredag 20 mars 2020

MSB

Krisberedskap
"En svensk tiger" var ett propagandauttryck som användes under andra världskriget i Sverige för att uppmana människor att inte sprida viktig information till eventuella fiender. I dagens samhälle är det näst intill omöjligt att hantera informationsflöden då vi har sociala medier, snabb mobil kommunikation och allt fler lever i tätbefolkade områden där mun till mun budskap snabbt sprider sig till många. I en värld där också många inte lärt sig att vara mycket källkritiska skapar det nya kommunikationsproblem för dem som har viktiga budskap att förmedla.

I morse var jag på ett frukostmöte med ledningen för Uppsala universitet. Bland andra deltog landshövding Göran Enander på mötet. I dagsläget är det ur ett invånare- och företagarperspektiv olyckligt att olika delar av länets offentliga verksamheter kommunicerar olika budskap om om man ska gå till arbetet eller ej. Läget är tillräckligt förvirrande och skrämmande för många. Då behöver det offentliga hjälpas åt att tala med en gemensam röst istället för att sända ut olika budskap. I nuläget borde det vara självklart att alla som inte har sjukdomssymptom fortsätter att gå till sina arbeten och samtidigt följer de försiktighetsåtgärder som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Så länge som möjligt måste vi säkerställa att vårt samhälle fungerar, annars går vi en onödigt mörk framtid till mötes. Parallellt med att vi alla agerar så ska vi hjälpas åt att mycket bättre än vanligt skydda våra mest sårbara invånare från att bli smittade av Coronaviruset. Genom att agera så kan vi jämna ut behovet av intensivvård och bättre klara av att hjälpa de få av våra invånare som får livshotande konsekvenser av en Coronasmitta.

Ett viktigt skäl för oss alla att hålla distans och ständigt tvätta händerna är att skydda all vår viktiga sjukvårdspersonal och våra poliser från att bli sjuka. Då talar vi inte enbart om risken för Corona utan vanliga kraftiga förkylningar etc. Att vi har tillgång till så många som möjligt av vår viktiga sjukvårdspersonal, och poliser, är i nuläget mycket viktigt.

”På svenska sjukhus råder brist på testkit för smittkontroll. Det saknas dessutom skyddskläder och utrustning för att vårda de med andningssvårigheter. Läkare och sjuksköterskor gör vad de kan med vad de har. Vi får hoppas att belastningen inte ökar på samma sätt som i Italien.”
”Det går inte att behålla personal i beredskapslager. Även om det går att kalla in pensionerad och tjänstledig personal. Däremot går det faktiskt att hålla sig med reservlager av nödvändig sjukvårdsutrustning. Detta har Sverige tyvärr inte gjort. Vi förlitar oss på att marknadsflödena ska vara intakta även i en kris. Men så fungerar det inte i praktiken.”
https://www.gp.se/ledare/när-krisen-kommer-är-det-tomt-i-sjukvårdslagren-1.25482455
https://www.msb.se
https://www.beredskapsmuseet.com/en-svensk-tiger
https://www.lansstyrelsen.se/download/18.5776ebef1633fba4a974989/1539241714229/2013-105.pdf

Nyligen gav Myndigheten för Samhällsberedskap, MSB, ut en broschyr som heter "Om krisen eller kriget kommer." Jag bifogar den broschyr som nyligen skickades ut till svenska hushåll. I ljuset av att det är mycket mer sannolikt med en pandemi än ett militärt anfall är det intressant att konstatera att en liknande kris som den vi har nu inte fanns bland MSBs viktigaste scenarier att förbereda oss invånare på. Trots att pandemier kommer med jämna mellanrum.
https://rib.msb.se/filer/pdf/28494.pdf
Dagens besvikelse
Att inte meritokrati gäller inom politiken. Meritokrati råder inom nästan alla andra verksamheter i det svenska samhället. Det är en klok ordning som skapar bäst förutsättningar för att vårt unika samhälle ska utvecklas bättre än andras samhällen. Hur många ledande politiker tror du fått kvala in till sina viktiga funktioner utifrån kvalificerade intelligenstester, omdömestester, relevanta kunskaper och relevanta erfarenheter? Är det meritokrati som avgjort urvalet till ledarroller inom partierna i riksdagen? Nej. Partisystemens logik, inte meritokrati, sköter urvalen. Hur kan någon Uppsalabo vilja företrädas av så okvalificerade personer? Det innebär ett högt pris! Och det innebär inte att de är dåliga personer, ”bara” okvalificerade för uppdragen de axlat. Det är inte bra för oss invånare och vi måste bli bättre på att säkerställa lämpliga meriter hos dem som ska företräda oss politiskt. Det håller inte att säga att det är tjänstemännen som ska vara kompetenta. Eftersom det är politikerna som utgör högsta ledning måste självklart även de vara kvalificerade för svåra uppdrag om dessa uppdrag ska skötas väl för oss invånare.

Vi behöver demokratisk förnyelse! Syna Utvecklingspartiet Demokraterna! Om du ger oss en chans hoppas jag att du röstar på oss år 2022.

Dagens stjärnor
Kerstin Hessius. Det är ekonomiskt allvar nu! Varför förs inte en lika öppen ekonomisk krisdebatt som om sjukvårdsutmaningar med för hög belastning på för få intensivvårdsplatser? Det ekonomiska läget är mycket allvarligt och Hessius gav mycket tydligt uttryck för det på Aktuellt igår.
https://www.di.se/nyheter/ap-fondens-vd-vi-har-11-september-varje-dag/

Expressens ledare. Det är extrema samhällskostnader som den potenta Coronainfluensan skapar. Helt otrolig utveckling.


"I det lilla märks den ekonomiska nedgången redan nu genom förtvivlade meddelanden från krögare, hotellägare och frisörer som vittnar om hur kunderna från en dag till en annan bara försvann. I det stora yttrar sig krisen i varsel om uppsägningar för tusentals personer i Sverige och i kraftiga produktionsfall. I Kina räknar man med en minskad bruttonationalprodukt om 20 procent under det första kvartalet - så illa har det inte varit sedan kulturrevolutionen."

"Ett problem är att det saknas internationell koordination. Många länder agerar på egen hand på ett helt annat sätt än vad som skedde under finanskrisen 2008. Tyskland gjorde stor skada genom att ensidigt stoppa exporten av sjukvårdsmateriel. Det gör att förtroendet för förbundskansler Angela Merkel är sargat när hon nu försöker underlätta varuflödet på EU:s inre marknad. Bristen på internationellt ledarskap riskerar att fördjupa krisen."
https://www.expressen.se/ledare/viruset-hotar-ekonomin-lika-mycket-som-halsan/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar