fredag 27 september 2019

Ur led är tiden

Slöseri
Det finns mycket som kommunerna Uppsala och Göteborg kan lära av varandra. Tyvärr har vi gott om liknande utmaningar i dagsläget. Det inkluderar bland annat slösaktig hantering av våra skattepengar samt en sedan länge misslyckad integrationspolitik. Läs gärna Adam Cwejmans ledarartikel nedan. Glöm aldrig att du har ett stort ansvar när du väljer att lägga din röst på olika kandidater i kommunal, regional och riksdagsvalen. Kunskaper, erfarenheter och moraliska kompass hos dem som vill företräda dig har mycket stor betydelse om vår framtid blir bra eller dålig. Glöm aldrig det!

"I varje göteborgsk stadsdel finns ett lokalt pensionärsråd. Syftet är att de olika pensionärsorganisationerna ska kunna samarbeta med kommunernas förvaltningar i frågor som rör stadens äldre, till exempel anpassning av boenden till hemtjänsten.
Samarbetet fyller en viktig funktion: Samhällsservicen till våra äldre, som jobbat och bidragit en hel livstid till det gemensamma, ska vara så bra som möjligt. Råden möts sex gånger per år."

"Det kan tyckas futtigt att uppmärksamma att pensionärsvolontärer på sina möten inte får kaffe och kaka. Men det är illustrativt hur illa ställt det är på vissa håll i Göteborg. Det understryker också hur viktigt det är att hela staden sparar där det går. Hur ska man kunna försvara vidlyftiga resor och konsultarvoden när inte ens volontärer kan bli bjudna på fika under möten som syftar till att förbättra stadens arbete med äldre?"

"Den göteborgska devisen har länge varit slösa i det stora, spara i det lilla. Den nyligen uppmärksammade resan till Stenungsbaden som stadens chefer företog försvarades med att cheferna måste träffas - vilket knappast någon ifrågasätter. I Göteborg saknas det inte andra exempel på slösaktigheter i en betydligt större skala. Utredningen av linbanan fortsätter i oförminskad takt. Till en kostnad på långt över hundra miljoner. Göteborg energis anläggning Gobigas, vars marknadsvärde är noll, kostar två miljoner om året trots att den inget gör. Totalkostnad över två miljarder."

"Det är som att situationens allvar inte riktigt sjunkit in på alla ställen i Göteborgs stad. Förutom hos Örgryte-Härlandas pensionärsråd. De förstår minsann hur illa ställt det är."
https://www.gp.se/ledare/%C3%A4r-detta-tacken-f%C3%B6r-ett-helt-arbetsliv-1.18403112
Dagens besvikelse
De politiker och partier som kört Sverige så fel. Polishelikopter hovrar över centrala Uppsala och påminner oss invånare om att vårt samhälle tveklöst blivit mycket otryggare.

”När förtroendesiffrorna för partiledarna presenteras brukar medierna fokusera på mindre förändringar från föregående månad, i september toppade KD-ledaren Ebba Busch Thor Demoskops mätning med 36 procent. Men på längre sikt är förändringarna mer dramatiska. 
– En stor skillnad är att vi inte har någon partiledare som samlar brett utanför sitt eget parti och utanför det egna blocket. För tio år sedan hade vi haft en toppnivå som låg en bit över 40 kanske till och med upp mot 50 procent, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop och doktor i statsvetenskap, som gästar veckans avsnitt av Ledarsnack.”
https://www.expressen.se/ledare/ledarsnack/statsvetare-folk-tappar-fortroendet-for-sveriges-riktning/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Wbdbrj/nyanlanda-flyr-ifran-krisande-kommunen-sluta-ge-oss-bidrag

Dagens stjärna
Håkan Bodström, GP. Han har så rätt, det är fortfarande viktigt att människor som vill utvecklas läser och fördjupar sig i både historiska perspektiv och nutidens vetande. Utvecklingen mot allt mer ”bubbeltänkande” är mycket oroande.

”Minskat läsande leder inte bara till mindre kunskaper och omvärldsförståelse. Ju mindre vi läser desto sämre blir vi även på att skriva och kommunicera. Läsandet är också i mycket högre grad analytiskt än bild- och ljudkommunikation som i högre grad lämpar sig för suggestion. Huruvida vi läser eller ser på Youtube påverkar vårt tänkande.”

”Måste den dystra slutsatsen bli att vi har offrat historien och litteraturen på individualismens altare – eller i vart fall historia och litteratur som något annat än individuell konsumtion? Den civiliserade kollektivismen, som bildning kan betecknas som, blev helt enkelt ett tråk och tvång som vi till slut gjorde oss av med. Den som kan sin historia, den som läst sin litteratur, kanske försynt påpekar att obildning sällan leder till frihet för individen. Att människan kommer söka gemensamma och meningsskapande symboler oavsett om dessa kommer i civiliserad form eller inte. Och då är bildningen att föredra. Frågan är bara hur många som kommer förstå den invändningen.”


https://www.gp.se/ledare/ett-bildat-samhälle-behöver-gemensamma-referensramar-1.18582840

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar