Välfärdens kärna
STOPP! Går det att säga stopp till allt som inte klassas som välfärdens kärnverksamheter? Klart det går. Men ingen vågar vara supertydlig bland politikerna, om vad man är beredda att lägga ner, eftersom det riskerar tappade röster. I ett land fullt av kvalitetsbrister inom ”välfärdens kärna” krävs hårda prioriteringar. Inte minst i ett land där allt fler invånare är utmattade och lider av psykisk ohälsa. En rörig omvärld som är allt mer polariserad och där många bjuder på klimatångest. Individualismen får många att känna sig ensamma och utsatta. Allt för mycket skärmtid sabbar viktig sömntid för väldigt många. Sociala medier stressar också upp många människor när de för ofta och mycket jämför sina egna liv med vad de tror om andras. För unga är ett korkat betygsystem mycket psykiskt pressande. Ett system där man alltid måste prestera för att kunna få höga betyg. Allt mer krävande arbetsmiljöer suger också musten ur allt fler. Unga känner oro om de ska kvalificera sig in på arbetsmarknaden. Och särskilt inom offentliga yrken bryts personalen allt mer ner på grund av orimlig arbetsbelastning. En arbetsbelastning som både är ett resultat av dåligt ledarskap, oförmåga att arbeta på smartare sätt men också en oansvarig migrationspolitik som skapat större behov som inte kan matchas med tillräcklig kompetent personal. Onda spiraler. Se gärna det bifogade avsnittet av ”Uppdrag granskning” som handlade om stress. Särskilt stressen bland unga kvinnor.
https://www.svtplay.se/video/23621130/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-20-den-sjuka-stressen?start=auto
Alla ständiga arbetsmiljöproblem, bristande tillgänglighet, kraftigt dyrare fastighetsinvesteringar och usel ekonomisk hushållning är ledarskapsproblem. Vi invånare lyckas inte välja politiker som är kompetenta nog att leda styrelsers och nämnders arbete. Och våra politiska partier har inte modet att stå upp för tydliga prioriteringar. Akademiska sjukhuset är en juvel i Uppsala som med betydligt bättre politisk ledning kan bli en attraktiv arbetsplats, ännu bättre på att hjälpa sina patienter samt bidra till utvecklingen av ny sjukvårdspersonal samt nya metoder och produkter som botar människor.
En viktig del av välfärdens kärna är sjukvården. Och en del av sjukvården är psykiatrin. Psykiatrin har stora bekymmer med att hinna med att hjälpa människor i behov av hjälp. Inom psykiatrin är skyndsam hjälp ofta av stor positiv betydelse. Och bland Sveriges regioner/landsting är Region Uppsala tredje sämst i landet på att snabbt hjälpa sina invånare kopplat till psykiatri. Det är uselt. Det är oacceptabelt. Lidandet och dödstalen som följer av denna oförmåga att hjälpa psykiskt svaga människor är hjärtskärande. Jag förstår att problemet ökar genom att personal säger upp sig i sin frustration över att inte räcka till för dem som akut behöver hjälp.
https://skl.se/tjanster/merfranskl/oppnajamforelser/halsoochsjukvard.1563.html
Dagens besvikelser
Gång efter gång blir det uppenbart att inte meritokrati är avgörande inom politiken. Det är beklagligt för oss invånare. Hur länge tänker väljarna acceptera en ”politisk adel”? När det erbjuds bra politiska alternativ hoppas jag en stor andel av väljarna är kloka nog att rösta på det.
”Valet av Eva Nordmark handlar också om att man vill signalera till Centern och Liberalerna att de inte behöver oroa sig, att den nya arbetsmarknadsministern kommer vara trogen januariavtalet och se till att det genomförs. Därför väljer man inte någon som är mer vänsterprofilerad. Man har valt att inte skrämma mittenpartierna.”
https://www.expressen.se/nyheter/jenny-madestam-s-skickar-signal-till-c-och-l-jenny-madestam-s-/
https://www.svd.se/miljonlyftet--sa-mycket-tjanar-ministrarna?utm_source=ab-box&utm_medium=iframe&utm_campaign=2019-09-11
https://www.expressen.se/debatt/nar-ska-politikerna-tala-klarsprak-om-gangvaldet/
Dagens stjärna
Johan Forssell. Bra att Moderaterna ryter ifrån! Läääänge har det funnits många konkreta förslag på hur vi kan bryta den negativa kriminella utvecklingen.
”Polis, åklagare och tull har nu informerat partierna om vad de tycker krävs för att knäcka gängbrottsligheten. Justitieminister Morgan Johansson (S) tror att partierna kan enas om lösningar – men Moderaterna är mycket kritiska till hur regeringen agerar.
– Jag är väldigt frustrerad, det är som att regeringen inte förstår att det är kris i Sverige, att det skjuts och sprängs varje dag, säger Johan Forssell (M).”
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/kJXRmQ/hard-m-kritik-efter-mote-om-gangvald
torsdag 12 september 2019
Sjuka sjukhus
Etiketter:
brottsbekämpning,
individualism,
jobb,
kärnverksamhet,
psykiatri,
sjukhus,
sjukvård,
skärmar
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar