måndag 23 september 2019

Historielöshet

Utan backspegel blir det inte bra
Tillhör du dem som tycker att det är viktigt att ha koll bakåt samtidigt som vi lever framåt? Den typen av människa är jag. Och jag minns hur viktigt det var att ha lika mycket koll i backspeglarna som framåt och åt sidorna när man körde för att få ett körkort. När du röstar på politiker som du vill ska företräda dig är det klokt att rösta på dem med bra koll på ”backspeglarna”.

All-time-high på aktiemarknaden. Kul för oss alla eftersom många miljarder av våra pensionspengar är placerade i aktier. Kan vi lära något av aktiemarknaden? Massor. Bland annat att den går upp och den går ner i förhållande till företags prestationsförmåga, skattesystemens utformning samt priset på pengar. Nu saknas i stort alternativa placeringar med möjlig avkastning. Men, men... vi är några som upplevt dåliga tider förr och allt det bjuder på. Den öppna arbetslösheten ökar nu stadigt i Sverige.
https://www.listor.se/livsstil/historiens-storsta-borskrascher/
Stadsbyggnadspolitiken är exempel där historiska perspektiv i bästa fall tycks sträcka sig till att vissa, som jag, kan tycka att det är viktigt att bevara äldre vackra byggnader. Men vår mänskliga historia bär på massor av lärande exempel på hur attraktiva bostadsområden skapas. Och våra skarpaste akademiska hjärnor inom stadsbyggnadsfrågor besitter väldigt mycket värdefulla kunskaper att lyssna mycket mer än många gör. Barnperspektivet är viktigt. Det pratat som vanligt mycket om det av vänsterkrafter och naivister. Samtidigt missas nästan alltid förmågan att just i bostadsmiljöperspektivet säkerställa just barnperspektivet för en attraktiv och segregationsbrytande miljö. Nedan reportage är värt att lyssna på.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=7301113

Dagens besvikelse
Att ”broilers” i allt större utsträckning kan ges ordförandeklubban i politiska partier. Historiskt är det förhoppningsvis en parantes. Under typ 98% av mänsklighetens historia har våra ledare i huvudsak valts bland de mest kunniga och erfarna för uppdraget att leda. Äntligen någon ledarskribent som insett hur illa det blivit när oerfarna men människor fulla med självgodhet tillåts hålla i ordförandeklubbor.  Sanna Rayman är ”spot on”. Inte minst är riskerna enormt mycket högre att inte tillräckligt erfarna enkelt går i lobbyisters och festfixares ledband. Om du bryr dig om att Sverige ska erbjuda sina invånare en positiv framtid måste vi börja välja partier som erbjuder erfarna företrädare. Politik är ingen ungdomsförbundslek. Det är på blodigt allvar.

”Förut var partiledare något man krönte sitt cv med. Nu är det inte långtifrån att kallas ett instegsjobb efter ungdomsförbundstiden. Vad gör det med politiken?”


”Så här i efterhand kan man väl säga att även om de mest iögonfallande liberala visionerna drogs tillbaka är det falangen bakom dem som numera är Centerpartiet. Liberalerna i all ära – centern är tveklöst det parti som med störst självförtroende driver ståndpunkter så liberala att de ibland verkar orörda av verkligheten. Få saker i politiken påminner om hiphopkulturen, men på ett område finns likheter och det är att politiker numera karriärpeakar tidigt, men gärna beskriver vägen dit som en livslång vedermöda i motvind – med en välförtjänt pallplats på slutet. Ni vet: 

”De sa att jag inte var av rätta virket, men jag kämpade och gav allt och nu står jag här, 34 bast med två självbiografier i bakfickan.”  Den är lite rar, den där föreställningen att man är färdig med loppet när man i själva verket står vid första vätskekontrollen, med backarna framför sig.”

”Fridolin, Lööf, Busch Thor. Alla med god näsa för politik, visst. Men… förut var partiledare, minister eller riksdagsman något man krönte sitt cv med. Nu är det inte långtifrån att kallas ett instegsjobb efter ungdomsförbundstiden. Vad gör detta med hur vi ser på toppolitikerna? Hur påverkas partiledarskapets och ministerpostens status av att de som har jobben knappt hunnit börja lägga sina egna livspussel innan de börjar peta i medborgarnas? Vad gör det med politiken och politikerna?”
https://www.expressen.se/ledare/sanna-rayman/vad-hander-nar-partiledare-blir-ett-instegsjobb/

Dagens stjärna
Expressens ledare. Jag gillar att de utmanar makten och ifrågasätter när de tycker att fel åsikter framförs. Samtidigt är jag säker på att kineserna kommer att ge bra ”svar på tal”. Även många ledarskribenter i Sverige lutar sig ibland enbart mot sin ideologiska tolkning när de tycker till. Precis som med de flesta partiledarna saknar de ordentlig skolning i kulturella skillnader och respekt för att olika samhällen befinner sig i helt olika utvecklingsfaser. Om Expressens ledarskribenter läser på lite mer om Kinas historia och dessutom reflekterar över volymperspektiven på Kinas utmaningar kanske även mycket ideologiskt drivna individer kan förstå pragmatiska förhållningssätt.
https://www.expressen.se/ledare/kina-vill-tysta-svenskar-men-sprider-propaganda/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar