söndag 1 september 2019

Lagbyggen

Hormoner
Du vet väl att det är våra mänskliga hormoner som i huvudsak avgör vilken typ av människa vi är? Du vet väl också att de som är bäst i världen på att skapa väl fungerande lag kommit fram till att hormonkombinationer är avgörande även för lags framgångar eller misslyckanden? Och du vet väl att olika hormonkombinationer är av avgörande betydelse i lag som ska prestera bäst? Om du inte visste detta så vet du det nu. Beroende av hur mycket testosteron, östrogen, dopamin och serotonin du har i kroppen så har du olika förutsättningar att lyckas med olika saker och du matchar olika bra med andra människor som har annorlunda eller liknande hormonuppsättningar.

Det är bland annat läran om våra hormoners stora betydelse för relationer mellan människor som talar för att även Sverige bör införa direktval till rollerna kommunstyrelsens ordförande, regionstyrelsens ordförande och till statsminister. Dagens system, där flera partier måste samarbeta för att försöka få ihop majoriteter skapar inte goda grunder för kompletterande ledningslag. Det är med andra ord dysfunktionella politiska ledningar som tjänar sina invånare dåligt. Den direkt valde ledande politikern borde istället få lägga sitt personpussel för att skapa det lag som har bästa möjliga förutsättningar att tjäna folkets bästa väl. Idag är jag helt säker på att de som i politiska koalitioner får de ledande uppdragen har en allt för liknande hormonmix.
Dagens besvikelse
Politiker och partier som fortsätter att driva en socialt- och ekonomiskt ohållbar migrationspolitik. Hur kan de vara så korkade att de fortsätter att ”hälla bensin på en redan omfattande brand”? Det är som om dessa enskilda politiker och dessa ansvarslösa partier helt saknar enkelt konsekvenstänkande. Är det ungdomsförbundskulturen som skapat denna skadliga kompetensbrist? Helt klart är att våra demokratiska församlingar måste fyllas med nya erfarna och kompetenta företrädare. Företrädare som ordentligt fått lära sig konsekvenstänkande. Väl fungerande lag av människor består av människor som på olika sätt kan bidra till god förmåga att uppskatta konsekvenser av olika beslut. Uppenbarligen brister dagens partier i sin förmåga att klara av att skapa sådana lag. Hormonstrukturerna på partiernas ledande företrädare är sannolikt inte optimal för att de ska klara av att göra bra insatser för de människor de väl ska företräda. Kunskaperna om hormonernas stora betydelse för hur framgångsrika lag skapas talar också för att vi väljare borde få direktvälja de politiska ledarrollerna kommunstyrelseordförande, regionstyrelseordförande och statsminister. Visst förstår du varför?

”Bristen på krav och begränsningar i migrationspolitiken har skapat behov av hårda krav i integrationspolitiken. Det är en både bakvänd och samhällsskadlig ordning.”
https://www.gp.se/ledare/ett-migrationspolitiskt-haveri-1.17582833
http://www.universellbalans.se/hur-fungerar-ditt-konsekvenstankande-i-vardagen/
https://www.psykologiguiden.se/fragor-och-svar/svarsbanken/?ID=7060&Q=Hur%20tr%E4nar%20jag%20upp%20mitt%20konsekvenst%E4nkande?

Dagens stjärna
Anna Dahlberg, Expressen. År efter år, oavsett regeringspartier, har de försvagat välutbildade lärares status och försämrat både skolpliktiga bildningsverksamheter och högre utbildning. Priset för det blir ett samhälle som i konkurrens med andra samhällen generellt tappar konkurrenskraft. Bildningsverksamheten är en av den offentliga sektorns viktigaste. Nu är regering efter regering påväg att förstöra den offentliga sektorns i särklass viktigaste uppgift, ett väl fungerande rättssystem. Ett väl fungerande rättssystem är fundamentalt för ett samhälle som vill fungera väl och som eftersträvar rättvisa mellan sina invånare. Du vet väl att Sveriges domstolar inte ens längre tycks fatta att domarna är de centrala uppdragen för verksamhetens måluppfyllelse. Övriga roller ska vara till för att domarna effektivt ska fokusera på sina uppdrag och inget annat. En domare är inte enbart en kollega bland arbetskollegor. Det är den centrala rollen för verksamheten och ska ha den status och respekt som rollen förtjänar. Att inte förstå det är korkat och fortsätter att förstöra vårt viktiga rättssystem. Svenska riksdagsledamöter och riksdagens partier verkar generellt helt ha tappat förmåga till konsekvenstänkande.

”Han berättar om ett hysteriskt arbetstempo för landets domare, där även kvällar och helger måste tas i anspråk. Samtidigt snålas det på allt ned till minsta fikabröd; det finns inte ens pengar till en egen lagbok för notarierna. ”Det känns ovärdigt. Domaryrket har varit ett attraktivt yrke och ska vara det finaste inom rättsväsendet. Nu söker sig folk till advokatbyråerna i stället”, konstaterar den unge juristen.”

”Det finns inget enskilt förslag som kommer att stoppa skjutningarna och sprängningarna i Sverige. Det som krävs är att kampen mot den organiserade brottsligheten måste prioriteras i alla lägen - när resurserna fördelas, när regleringsbreven skrivs till myndigheterna och i målkonflikterna med alla andra intressen.  Trygghetskrisen är tillsammans med kommunkrisen den stora politiska uppgiften under denna mandatperiod.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/10-forslag-sa-bor-gangvaldet-bekampas/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar