tisdag 10 september 2019

Nu räcker det

Systemfel som måste bort
Samarbeten som gavs löften om inför valdagen som inte hölls. Riksdagslöften som inte hänger ihop med finansieringen av alla kostnader de skapar. Övergrepp på det kommunala självstyret. Oförmåga att anpassa lagstiftningar som gör att kommunerna rimligt bra kan klara av alla åtaganden man redan har. Bostadspolitik som inte inser att behovet av bostäder i huvudsak finns bland dem som har sämst betalningsförmåga. En pensionspolitik som inte är uppbyggd runt jämlika principer som också är rimligt finansieringsbara. I en tid då vi får allt färre garantipensionärer har de senaste årens migrationspolitik vallat för en ny stor kommande våg av garantipensionärer. Sveriges riksdag driver ur landets perspektiv en ohållbar social- och ekonomisk politik.
https://skl.se/demokratiledningstyrning/politiskstyrningfortroendevalda/kommunaltsjalvstyresastyrskommunenochregionen.380.html

Håkan Boström, ledarskribent på GP, ger en bra beskrivning av den otidsenliga och förvirrade ordning som råder kopplad till Sveriges riksdag. Många av de partier som idag är representerade i riksdagen har sett sitt ”bäst före” datum och tycks tydligt sakna förmåga att bli nutidsanpassade till en ny verklighet.

”Den nionde september 2018 gick svenska folket till valurnorna för att välja ny regering. Valdeltagandet blev det högsta på 33 år. 60 procent röstade för partier som ville avsätta den sittande statsministern, Stefan Löfven (S). Ett tydligt utslag kan tyckas. Men ett år senare, den nionde september 2019, heter Sveriges statsminister fortfarande Stefan Löfven.”

”Det påstås att det politiska minnet är lika kort som hos en akvariefisk. Möjligen. Minnet av de fyra månader av ovärdigt politiskt spel som följde på valet har i alla fall redan börjat blekna.”

”För den som följt den politiska utvecklingen, både i Sverige och internationellt, har det i flera år stått klart att den politiska kartan håller på att ritas om i grunden. Vänstern får allt svårare att företräda breda samhällslager. Den har gradvis omformats till ett alternativ för en kulturell storstadselit och olika minoriteter. Som vanligt ligger USA främst i denna utveckling.”
”In i det sista vägrade den svenska borgerligheten att erkänna denna nya verklighet, trots att Sverige med sin internationellt sett extrema invandringspolitik, höga andel ”alternativa medier” och en långt gående ideologisering av statsapparaten, hör till de länder där de nya motsättningarna blivit som skarpast. Vid valet 2018 hade SD suttit i Sveriges riksdag i åtta år. Ändå fortsatte de borgerliga partierna i hög grad att låtsas som att partiet, och den opinion det representerar som är ännu större, inte existerade.”

”Centern blev kungamakaren som fällde avgörandet. Någon kanske förvånas över att ett så marknadsliberalt parti som Centerpartiet slutade som stödparti åt Socialdemokraterna. Men då bortser man från att C:s variant på liberalismen hela tiden haft ett starkt utopiskt drag. För C finns inga målkonflikter. Framsteg och optimism är partiets livsluft, ett budskap som inte minst tilltalar unga storstadsbor i karriären. Om bara ljuset segrar mot ondskan, om bara samhället monterar ned sina gränser och regleringar så ordnar sig det mesta av sig självt, inklusive västvärldens mest omfattande asylinvandring. För partiet Liberalerna, mer grundat i liberal idétradition, har det aldrig varit så enkelt. Partiet är fortfarande kluvet mellan utopister och realister.”

Anpassning till verkligheten är dock i själva verket nödvändig för den som vill förbli relevant i politiken. Skrämmande blir det bara om man blundar.”
https://www.gp.se/ledare/ett-år-av-verklighetsanpassning-1.17865469
Dagens besvikelse
Den ständiga oförmågan att säkerställa goda arbetsvillkor inom vår sjukvård. Obegripligt och ett tydligt förbättringsarbete lyser med sin frånvaro. Vi behöver kraftigt stärkt kompetens bland sjukvårdens ledande politiker. År efter år efter år är det ständiga personalproblem och stora problem att anpassa verksamheten till ekonomiska ramar.
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/det-behovs-krafttag-fa-lakare-att-stanna-i-varden-29098

”Personalansvariga politiker och personalchefer i landet behöver inse allvaret i situationen: mer än var fjärde AT-läkare arbetar ensamjour utan legitimerad kollega på plats. Dessutom uppger varannan AT-läkare att det är ganska eller mycket vanligt att de arbetar helt utan ersättning.”
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/det-behovs-krafttag-fa-lakare-att-stanna-i-varden-29098

Dagens stjärna
Anna Dahlberg. Det långsiktigt ekonomiska ansvarstagandet för den svenska ekonomin är usel. Ett socialt- och ekonomiskt hållbart pensionssystem har stor samhällsekonomisk betydelse i ett samhälle där andelen av befolkningen som är pensionärer ökar. Inom 15 år finns få invånare kvar som lever på dagens låga garantipensioner. Den ansvarslösa migrationspolitiken har samtidigt mycket sannolikt skapat en ny kommande grupp garantipensionärer. Dahlbergs slutkläm är talande ”Synd att rikspolitikerna inte verkar vara mogna sin viktiga uppgift.”

”Tanken med garantipensionen, som infördes 2003, är att den ska följa prisindex och alltså endast räknas upp med inflationen. Nu höjer man den för första gången med ett politiskt fattat beslut, utan att motivera det med någon ny princip.”


”Vi är alltså i rask takt på väg att frångå försäkringstanken i pensionssystemet och införa en slags medborgarlön för pensionärer. Prislappen för grundskyddet borde också stämma till eftertanke. I dag ligger de sammanlagda kostnaderna på runt 45 miljarder kronor, enligt Pensionsmyndigheten. Till år 2060 beräknas den summan ha fördubblats till 86 miljarder kronor. Skälet är att en mycket stor grupp utrikes födda med låga livsinkomster kommer att ha nått pensionsåldern vid den tidpunkten. I dag är nästan 80 procent av de äldre utlandsfödda beroende av grundskyddet. Det är något av en ironi att Sverigedemokraterna slåss så hårt för att förbättra villkoren för en grupp som över tid kommer att domineras av utrikes födda.”

”Kommuner runtom i landet blöder, och det är bara början på välfärdens kris när andelen äldre ökar snabbt och allt färre ska försörja allt fler. Det är där pengarna kommer att behövas. Synd att rikspolitikerna inte verkar vara mogna sin viktiga uppgift.”



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar