tisdag 17 september 2019

Blodigt allvar

Konflikter som fungerar
Gång efter gång genom människans historia har maktkamper i toppen av furstendömen och riken avgjorts genom att starta krig med främmande makt. Syftet är att försöka få många egna invånare att sluta upp bakom den ledning som startat kriget. Trumps upptrappning mot Iran är sannolikt en del av detta spel. Och vi är några som minns konsekvenserna av USAs och Storbritanniens attack mot Irak. Och dess konsekvenser. En attack på Iran riskerar att bli ännu mer förödande. Jag ogillar i stor utsträckning mullornas styre i Iran. Mer än det ogillar jag ännu mer spridningseffekter av Mellanösterns konflikter till Europa.

Netanyahu drev fram sin valvinst genom att hetsa mot Rabin som till sist mördades av en israelisk högerfanatiker. George Busch jr drev på för att störta diktatorn Saddam Hussein trots väldigt många länders varningar om sannolika konsekvenser. Några massförstörelsevapen hittades aldrig. Inrikespolitik kan lätt leda till väpnade konflikter i andra länder. Trist för alla civila offer som offras. Självklart gillar jag inte diktaturer men det hade gått att neutralisera Hussein och Gadaffi utan att massor av människor skulle offras. Lätt för mig att säga men även amerikanska generaler har vittnat om hur dåligt USA hanterade Irak invasionen. Och runt om på vår jord pågår så kallade proxykrig, det vill säga krig mellan stormakters ombud på andras mark.
https://www.expressen.se/nyheter/donald-trump-alla-bevis-pekar-mot-iran/
https://www.na.se/artikel/usa-s-politik-i-varlden-kritiseras-alltfor-sallan
Dagens besvikelse
Regeringen har vare sig kunskaperna, erfarenheterna, metoderna eller modet att bryta en växande segregation och därtill kopplat utanförskap. Och det sanslösa slöseriet av skattepengar fortsätter.

”Här samlas flyktingar från Syrien med missbrukare, psyksjuka och långtidssjukskrivna i nedgångna hyreshus. Boende berättar om mögel, vägglöss, vattenskador, utslitna kök och avstängda tvättstugor. På vintern vaknar de med frost på insidan av fönsterrutorna.”

https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/rodgron-halvmesyr-biter-inte-pa-slumvardarna/

Dagens stjärna
Sakine Madon. Ja, år efter år efter år driver svenska politiska ledare en misslyckad integrationspolitik. Priset för det är redan mycket högt. Framförallt för alla de krafter som växer upp i utanförskapets skugga och som berövas sina möjligheter att blomma ut i sin fulla potential. Madons avslut är explosiv och tragisk. Tragisk då man faktiskt måste ifrågasätta om det bara är okunskap eller ren taktik att återinföra en låg samhällsklass.

”Jag saknar en handlingsplan mot barnaga och en handlingsplan mot hedersstrukturer. Det skulle hjälpa som pojkarna slåss och stökar, och flickorna som växer upp till att bli de nya kvinnorna längst ifrån arbetsmarknaden.
Vill man på allvar förändra?”
https://mobil.unt.se/ledare/uddlos-handlingsplan-hjalper-inte-gottsunda-5407845.aspx



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar