måndag 30 september 2019

De dumma svenskarna

Uppsala och Sverige kan mycket bättre än nu
Tycker du att det känns kul att kallas dum? Det finns ett tyskt uttryck som då och då lyfts fram i debatter: ”die dummen Schweden”. Helt klart är att en ansvarslös migrationspolitik kombinerad med en misslyckad integrationspolitik kraftigt försvagat svensk konkurrenskraft. Samtidigt är det fel att lasta alla oss svenskar för att vi är dumma, många inklusive nysvenskar har länge påtalat hur illa den misslyckade politiken leder oss. Helt klart är att det alltid är dumt att förneka problem och att inte konstruktivt ta i dem och lösa dem så snabbt som möjligt.
https://swedenphotopress.com/die-dummen-schweden/

Malcom Kyeyunes krönika i GP nedan är läsvärd. Det är främst medelklassens levnadsmiljö som kommer att drabbas hårt av högre skatter, högre boendekostnader, mer arbetslöshet och allt värre segregation. De få rika klarar sig alltid. De socioekonomiskt svagaste är vana att leva ekonomiskt magert.

”Vi i Sverige har redan provat förnekelsen i mötet med nya problem. Vi har testat på ilska, utfrysning och drev, vi har skjutit budbärare och bränt syndabockar så det räcker och blir över. Idag märker jag hur många i min närhet som till slut tröttnat på detta nu vill prova på något annat: de vill testa en ny ”realism”. ”

”Denna dröm – kriserna må vara på riktigt, men jag kan fortfarande undvika dem om jag jobbar hårt – är förståelig. Den är trots allt en del av en naturlig sorgeprocess. När Sverige till slut är redo kommer vi att röra oss in i depressionen, och därefter – till slut, efter många om och men – fram till acceptansen.”
https://www.gp.se/ledare/medelklassen-har-ingenstans-att-fly-1.18626110
Dagens besvikelse
Naiva och ansvarslösa lagstiftare. Anna Dahlberg, Expressen, beskriver nedan väl ett exempel på ansvarslös rikspolitik som kraftigt försvagar Sverige. Och Alliansens tidigare partier bär ett stort ansvar för denna ”naivitet”.

”Läsningen är hårresande. Bara detta enda bolag ger en träffbild på 200 ärenden i den centrala utlänningsdatabasen (CUD) och 147 ”kluster” runt brukare har identifierats. Det är sida upp och sida ner med rubriker som ”bedrägeri”, ”arbetskraftsexploatering”, ”illegalt arbete”, ”brukar-import”, ”misstanke om försök till brukar-import”, ”misstanke om skenanställning/oseriöst anställningserbjudande”.”

”Läsningen är hårresande. Bara detta enda bolag ger en träffbild på 200 ärenden i den centrala utlänningsdatabasen (CUD) och 147 ”kluster” runt brukare har identifierats. Det är sida upp och sida ner med rubriker som ”bedrägeri”, ”arbetskraftsexploatering”, ”illegalt arbete”, ”brukar-import”, ”misstanke om försök till brukar-import”, ”misstanke om skenanställning/oseriöst anställningserbjudande”.”

”Mindre känd är den så kallade brukarimporten. Upplägget ser som regel ut så här: Assistansbolaget hittar en familj i tredje land med ett funktionshindrat barn, som vill komma till Sverige. Därefter anställs en av föräldrarna, som kommer hit först. Väl på plats ansöker föräldern om att återförenas med sin familj, vilket är möjligt utan något försörjningskrav med dagens lagstiftning.”

Inom Migrationsverket kallas detta upplägg för ett ”cirkelstillstånd”. 
- Det är ett konstruerat behov av arbetskraft, där arbetstillståndet är beroende av en anhörigs vårdbehov. Det är inte så det var tänkt och det är inte acceptabelt, säger Erik Holmgren, och påpekar att verket numera avslår förlängningsansökningar i dessa fall, men att bevisläget kan vara svårt på grund av sekretess hos Försäkringskassan.”

”- Jag blir inte upprörd över att människor ser en möjlighet att komma hit. Jag blir frustrerad över att vi tillåter denna verksamhet. Det kan aldrig ha varit lagstiftarens syfte att använda svensk socialförsäkring för att skapa arbetstillfällen i Sverige för tredjelandsmedborgare och därtill en varaktig importerad LSS-kostnad, konstaterar juristen.”


Det är absurt att kräva ett tak för asylinvandringen samtidigt som den betydligt större invandringen från utomeuropeiska länder via privata mellanhänder förblir närmast oreglerad. Arbetskraftsinvandringen måste upp på bordet i de samtal som pågår inom den migrationspolitiska kommittén. Det är ju den del av invandringen som vi själva har störst möjlighet att påverka. De partier som försvarar dagens ordning bör öppet redovisa det. Och de partier som har kommit på bättre tankar bör snarast kräva förändring.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/sa-mojliggjorde-alliansen-brukarimport-till-sverige/

Dagens stjärna
Charlotta Tönsgård. Ja, det är uselt av landets politiker med ansvar för vårdfrågor att inte många möjliga befintliga teknikstöd används inom vården. Det skulle både sänka kostnaderna samtidigt som arbetsmiljön kraftigt skulle förbättras. Dessutom skulle kvaliteten höjas om ledningen kompetent driver förändringen.
https://digital.di.se/artikel/orimligt-att-vardpersonal-arbetar-med-verktyg-fran-80-talet-och-sedan-gar-hem-till-2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar