måndag 2 september 2019

Värdelös utbildning

Utväxling per satsad universitetskrona
Vem vet vad morgondagen bär på? Helt säkert, ingen mer än att naturlagarna fortsatt gäller och att det innebär ständiga förändringar. Idag utbildas många människor för roller som inte längre kommer att behövas. Inom kort kommer artificiell intelligens och annan teknik avveckla många av dagens yrken. Om vi bortser från tempot i förändringarna för oss människor är inget "nytt under solen". Hur såg vårt samhälle ut för 100 år sedan? Väldigt annorlunda mot idag. Så kommer det att fortsätta att vara. Vi behöver dock inse att vi även inom universitetsområdena måste våga prioritera mer. Den prioriteringen bör vara kopplad till insikten om förändringstakten och att det är våra högre bildningscentrum som själva ska ansvara för prioriteringarna utifrån övergripande inriktningsmål från folkets företrädare. Och både folkets företrädare och universitetsanställda gör klokt i att lyssna ordentligt på landets arbetsgivare. Varför ska vi slänga bort miljarder kronor per år på utbildningar som inte är tillräckligt bra för att bidra till våra samhällens konkurrenskraft?

”Svenska och kanske särskilt socialdemokratiska regeringar har behandlat universiteten och högskolorna som ett relativt billigt sätt att gömma undan arbetslöshet, genom att utöka antalet utbildningsplatser. Konsekvensen blir en onödigt hög konkurrens inom vissa branscher, där många måste jobba flera år innan de får göra något kvalificerat och relevant för det de har studerat. Bland de mest påfallande exemplen på detta hör samhällsvetare och beteendevetare där konkurrensen är särskilt hård. Men problemet med utbildningsplatserna är också kvalitativt. På sikt är det inte bara klassiska arbetaryrken som ligger i riskzonen för att automatiseras och rationaliseras bort i takt med utvecklingen av ny teknik och artificiell intelligens. Många ekonomi-, juridik- och medicinjobb kan också komma att stryka med trots att arbetena i dag kräver en lång akademisk utbildning. I en flitigt citerad studie från 2013 menar forskarna Osborne och Frey från Oxforduniversitetet att 47 procent av alla av dagens jobb kan utföras av maskiner om 20 år.”
”Något man emellertid kan göra här och nu är att utvärdera vilka utbildningar som framtidens arbetsmarknad faktiskt kommer att efterfråga. För inte är det väl schysst att utbilda folk till arbetslöshet?”
https://mobil.unt.se/ledare/har-du-ratt-utbildning-5389563.aspx
Även våra praktiska utbildningar är mycket viktiga för en positiv samhällsutveckling. Många av våra mest värdefulla invånare är praktiskt begåvade och vill inte läsa en massa teori på universitet. Praktiska utbildningar är också den bästa vägen framåt mot en betydligt bättre integration än hittills. Det är skandal att Arbetsförmedlingens nödvändiga förändring inneburit en kraftigt minskad offentligt finansierad efterfrågan på efterfrågade utbildningar. Hur är det möjligt att Sveriges riksdag och svaga regeringar regelbundet misslyckas att förbättra det mycket viktiga integrationsarbetet? Vill minnas att Sveriges nya EU kommissionär Ylva Johansson (Socialdemokraterna) haft ansvaret för dessa frågor.... Suck!

Dagens besvikelser
Regeringen. Daniel Persson har rätt, riksdagen måste ta ansvar för alla kommunala kostnader de skapar. Riksdagens agerande är helt oacceptabelt. Vi som företräder Sveriges kommuner och dess invånare måste kraftfullt börja säga STOPP för denna centralstyrning som är socialt- och ekonomiskt ohållbar.

”Felet sitter inte hos kommunerna och regionerna. Det sitter hos staten som inte klarar av att låta andra sköta sina uppdrag. Eftersom det verkar vara ett fenomen som är tämligen oberoende av vilka partier som för tillfället innehar regeringsmakten kanske det är dags att se över möjligheten att trygga finansieringen för kommuner och regioner på ett annat sätt.”
”Bjud in brett och utred vilka uppgifter som ska skötas av vilken av det offentligas olika nivåer och hur finansieringen av detta ska säkras. Sen kan vi göra en stor skattereform. Men kasta för allt i världen inte bort den på omfördelningar av statens intäkter.”
De som starkt bidrar till att dödliga sjukdomar återigen sprids på grund av att de vägrar vaccinera sig själva och/eller sina barn. Jag har länge varnat för de negativa följderna av att inte tydligt stå upp för vaccinationer för att bygga ett starkt flockskydd. Att hela befolkningen vaccineras mot allvarliga och lätt överföringsbara sjukdomar. Inga undantag! Tydliga och kännbara konsekvenser för dem som vägrar är viktigt. Till exempel religiösa skäl är inte ok!

”Under flera månader har rapporter haglat om hur mässlingsfallen ökar i världen. Nu kommer illavarslande uppgifter om hur Europa hamnat i underläge i kampen mot sjukdomen.”
”Omkring 90 000 barn och vuxna i europeiska länder smittades av mässling under första halvåret 2019 – dubbelt så många som samma period förra året.”
https://www.svd.se/who-slar-larm-europa-kan-forlora-mot-masslingen?fbclid=IwAR35Uqr8gnJp6nZ_wNdGRqnzt3IXgsqAhqKaJ_kzTPjeFr7r7niNOeHFgXk
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/massling/
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-who-rapport-kraftig-okning-av-masslingsfall-i-varlden

Dagens stjärna
Ann-Sofie Hermansson. Ett före detta kommunalråd som fick sparken av Socialdemokraterna i Göteborg. Ajabaja den som talar i klartext om våra samhällsproblem. Debattklimatet i Sverige är värdelöst och bidrar inte till att de som ska vara folkets företrädare tidigt och ordentligt tar i uppenbara problem som växer. Uppenbara för dem som inte isolerar sig i "elfenbenstorn".

”Uppmärksammar man högerextrema terrordåd anklagas man för att inte uppmärksamma vänstervåld och omvänt. Debatten är fördummad.”

”Varför har vi så svårt att prata om grundläggande demokratifrågor? Debattklimatet är värdelöst. Det är antingen eller. Svart eller vitt. Sällan eller aldrig bildande.”
https://www.gp.se/ledare/vi-behöver-inte-rangordna-terror-och-förtryck-1.17371514



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar