söndag 22 september 2019

Konkurrenskraft ger attraktion

Alltid individer och alltid i konkurrens
Hur kunde Sverige och många kommuner köras så långt ner i ett dike som bara växer i djup? Uselt ledarskap så klart. Så enkelt är det. Och i val har du möjlighet att rösta fram dugligare alternativ än de som idag finns representerade i Sveriges riksdag och i Uppsala kommunfullmäktige.

Bara konkurrenskraft skapar förutsättningar för att bygga ett attraktivt samhälle för oss alla. I vårt unika samhälle. Du kan med fördel ta del av nedan bifogade ranking av länder. Det är en av de viktigaste globala rankingarna som görs och som vittnar om länders konkurrenskraft och trenden i länders utveckling. Sverige utvecklas uselt och ansvaret vilar tungt på de senaste regeringarna och Sveriges riksdag. Liknande mätningar går inte att bortförklara. Uselt är ordet.
https://www.fraserinstitute.org/studies/economic-freedom-of-the-world-2019-annual-report


Har jag några moderna förebilder bland demokratiskt valda ledare? Ja, det har jag. Nelson Mandela och Winston Churchill tycker jag på många sätt var politiska ledare som förstod sitt uppdrag. Uppdraget att att tjäna just sitt folk mot en attraktiv och konkurrenskraftig framtid. Främst Churchill, men även Mandela, bjöd också regelbundet på många bevingade visdomsord.
https://livet.se/ord/källa/Winston_Churchill
https://livet.se/ord/källa/Nelson_Mandela
Dagens besvikelser
I ett allt mindre konkurrenskraftigt Sverige måste rättssystemet kraftigt förstärkas. Men regering och riksdag misslyckas återkommande med att stärka tryggheten i landet.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/m-en-skandal-att-regeringen-inte-lyckats-fa-fler-poliser

Den usla svenska kronan vittnar tydligt om att Sverige utvecklas allt sämre. Vi behöver nya demokratiska krafter, med tydliga konkurrensambitioner, vid makten i landets kommuner och för riket i sin helhet.
https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/finansiell-utveckling/vaxelkursutveckling/

Dagens stjärna
Gustav Juntti. I en ledarartikel i UNT reflekterar han över hur svensk konkurrenskraft utvecklas. Hans referensram är ovan utgåva av rapporten Economic Freedom of the World. Det är ett av världens främsta mått på ekonomisk utveckling.

”Sverige hamnar med 7,56 poäng på plats 35. För två år sedan låg vi inom topp 20, och 2010 hade vi plats 16. Vi hamnar långt efter länder vi brukar jämföras med, exempelvis Danmark, Finland, Island och Norge. Men numer är vi även bakom länder som Georgien, Armenien, Rumänien och Guatemala.”


”Vi har längre upp till Island (7.74) och Armenien (7.70) än vad vi har neråt till exempelvis Jordanien och Kambodja (båda 7.44). Visst, vi ligger ännu i den översta fjärdedelen av de 162 länder som rapporten täcker. Och visst, på delmåttet rättsväsende och äganderätt är Sverige bland de femton främsta i världen. Men på andra sätt ser det bedrövligt ut. Ett delmått mäter statens storlek, och hur mycket personliga val och marknader får styra ekonomin snarare än politiker. Lägre marginalskatter och statlig inblandning i ekonomin ger högre poäng.”
”Vi ligger på plats 155. De båda diktaturerna Kina och Venezuela har en mindre statsapparat i relation till sina ekonomier än Sverige. Just bakom oss ligger Östtimor, Oman och Grekland.”

”Rapporten är ett eko av den inrikespolitiska debatten: Arbetsmarknaden är överreglerad, skattesystemet är förlegat och staten växer utan att ge mer tillbaka till näringsliv och medborgare. Inte konstigt att Löfven pratar lågt om vår ekonomiska konkurrenskraft.”
https://mobil.unt.se/ledare/kapplopning-mot-botten-5410501.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar