Glappet mellan folket och dem som ska tjäna dem är stort. I flera reportage de senaste veckorna har det lyfts att riksdagspartierna gjort sig oberoende av väljarna genom att ge sig själva en massa partibidrag. Glappet mellan dem som ska tjänas och dem som är tänkta att tjäna dem är ett stort demokratiskt problem. Ett problem som bland annat leder till ett kraftigt ökat missnöjesröstande på Sverigedemokraterna. Schweiz har länge varit demokratiskt uppbyggt med stora inslag av direktdemokrati. Idag lever vi i en tid där möjligheterna att tillämpa direktdemokrati är enklare än någonsin.
Ett sätt att sätta bättre press på dem som ska företräda ett särskilt samhälles invånare är att betydligt oftare än nu genomföra folkomröstningar. En sak är säker och det är att Schweiz med sina inslag av direktdemokrati väl tycks säkerställa ett attraktivt samhälle. Den som inte ser sig själv som för mer än andra borde bejaka en sådan demokratisk utveckling. Det skulle bland annat tvinga den ”politiska adeln” att löpande kommunicera med invånarna i sakfrågor. Inte bara en gång vart fjärde år.
https://www.svd.se/darfor-rostar-schweiz-om-allt-mojligt
https://www.svd.se/fragorna-som-schweiz-rostar-om-i-dag-varldens-mesta-demokrati-folkomrostar-igen
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Direktdemokrati
Sakine Madon, UNT, publicerade igår en klok ledare om direktdemokrati. Självklart ska vi kräva att direktdemokrati tillämpas mycket mer för att tvinga dem som betalas av oss för att vara våra företrädare också bättre ska fatta vad vi tycker. Madon har helt rätt, ibland är frågorna så komplexa att det är ansvarsfulla förtroendevalda som efter att grundligt satt sig in i alternativen fattar besluten.
”Med digitaliseringen har det blivit lättare att bilda opinion och sprida information om ett folkomröstningsinitiativ. Om en tiondel av de röstberättigade i en kommun eller en region vill ha folkomröstning är det offentliga skyldigt att ta upp frågan. Därefter kan en folkomröstning hindras om minst två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige säger nej.
När till exempel Östhammar röstade för att upphäva beslutet att genomföra folkomröstning stod samtliga kommunfullmäktigeledamöter bakom beslutet.
Historiskt sett har lokala folkomröstningar mestadels handlat om väg- och byggfrågor, kommundelningar och skolor. På senare år har det dykt upp önskemål om att folkomrösta om tiggeriförbud och nya moskéer.”
Med det sagt är folkomröstningar i grunden något positivt och ger medborgarna en chans att tycka till även mellan valen. Demokratin blir med andra ord mer levande. Nog finns det exempel på att politiker behöver sakta ner och lägga örat mot marken.
Men folkvalda har ett helhetsansvar, ett ansvar för såväl missbrukaren som barnen på lekplatsen. Politiker får information och beslutsunderlag, och kan – till skillnad mot kommuninvånarna – röstas bort.
Folkomröstningar ska användas med eftertanke. Inte för allt som medborgarna kan tänkas ogilla eller oroa sig för.”
https://mobil.unt.se/ledare/rosta-men-inte-om-allt-5404903.aspxDagens besvikelser
Partier som inte lär av sina tidigare misslyckanden. Slöseri i alla dess former måste bekämpas.
”Senaste nytt från höstbudgeten: Det blir sänkta arbetsgivaravgifter för utsatta grupper. Har ni hört den förut? Reformen är ett eko från alliansregeringens första mandatperiod. Nu styr förvisso Socialdemokraterna, men de gör det på nåder av Centerpartiet, som i den kommande budgeten fått igenom något som ligger Centern varmt om hjärtat: riktade avdrag.”
”Men sänkta arbetsgivaravgifter har redan prövats. Flera gånger, dessutom. Bland det första alliansregeringen gjorde när den vann valet 2006 var att i flera steg sänka kostnaden för att anställa unga under 25 år, utrikes födda och långtidsarbetslösa. Men det blev knappast en dundersuccé. IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering som är ett forskningsinstitut under Arbetsmarknadsdepartementet, undersökte saken 2013. Nationalekonomerna Johan Egebark och Niklas Kaunitz drog slutsatsen att reformen skapade mellan 6 000 och 10 000 arbetstillfällen – till en kostnad av 10 miljarder kronor, alltså mellan 1 och 1,6 miljoner per jobb. Enligt IFAU beror de blygsamma resultaten troligtvis på att den sänkta avgiften inte tillräckligt vägde upp den låga förväntade produktiviteten hos arbetstagare med låg utbildning och begränsad erfarenhet.”
https://www.gp.se/ledare/har-du-inget-lärt-annie-lööf-1.17957945Partier som inte inser konsekvenserna av volymer. Till exempel en ansvarslös migrationspolitik och därigenom en ännu mer misslyckad integrationspolitik. Det är ett stort svek mot alla nya svenskar som föds i Sverige men som ändå inte får en rimlig chans att lära sig svenska och bli fria svenska medborgare med massor av möjligheter. Men Vänstern, Centerpartiet och Miljöpartiet de blundar och säger käckt ”det ordnar sig”....
”Den blomstertid nu kommer med barn som svikits av svenska skolan.
Värst drabbade är elever i utsatta områden.
Situationen är så allvarlig att Skolinspektionen tagit det historiska beslutet att tvångsöverta en skola i Storvreten, Botkyrka.
Där finns elever i mellan- och högstadiet som är analfabeter, trots att de är födda i Sverige.”
https://www.expressen.se/nyheter/qs/det-forsta-sveket-skolan-dar-arga-elever-tog-makten/Dagens stjärna
Moa Wallin, programledare P3, SverigesRadio. I slutet av augusti 2019 korade hon Sveriges bästa politiker på Youtube. Politiker som vill bli Youtubestjärnor kan tydligen lära av Stefan Hanna! Riktigt roligt inslag i Sveriges Radio. Lyssna cirka 10 minuter in i bifogat program så presenteras den där Hannas invånarkommunikation genom Youtube. Moa Wallin känner uppenbarligen inte till mig då hon inte förstår att jag med fördel skulle kunna styra Uppsala, Sverige och EU betydligt bättre än de som just nu försöker.
https://sverigesradio.se/avsnitt/1345655
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar