onsdag 4 september 2019

Fisken ruttnar från huvudet

Vad händer när folk inte litar på det demokratiska systemet?
Inom ett samhälle har vi olika roller för att helheten ska bli bättre än sämre. Politikens roll är mycket viktig. I en demokrati utgör partipolitiken marknadskrafterna om makten över lagstiftning, myndighetsutövning och för utförandet av offentligt finansierade tjänster. Det är viktiga roller som kräver kunskaper, livserfarenheter, klokhet och mod för att utföras ansvarsfullt och kompetent. Föreställningen att kunskapsfattiga, oerfarna och fega kan leda oss framgångsrikt tack vare eventuellt kompetenta tjänstemän är korkad. Både ledande politiska företrädare och tjänstemän måste vara kompetenta för sina uppdrag för att folket ska tjänas väl. Under en längre tid har politiken också urholkat mycket viktiga offentliga yrkesrollers status. Till exempel lärare. Och både rättssystemet och Försvaret har länge skötts dåligt. Ansvariga politiker bär det största ansvaret för denna dåliga utveckling. Hur kan så fundamentala verksamheter i ett välfärdssamhälle under så lång tid misshandlas? Det är förvånande att inte folkets missnöje stärkt SD ännu mer. De allra flesta som röstat på SD har inte röstat på SD utan emot övriga alternativ. I alla mina samtal med invånare uppskattar jag att minst 60% av SDs väljarunderlag är en demonstration mot övriga alternativ.

Politiskt kaos är inget att eftersträva för den som vill leva i ett attraktivt och konkurrenskraftigt samhälle. Få företagare och dess verksamheter utvecklas positivt i en rörig politisk miljö. Det inser de flesta företagare och inte minst därför är också många företagare oroade över den negativa demokratiska utvecklingen i Sverige. Politikens uppgift är att säkerställa lagar som gäller oss alla jämlikt. Deras uppgift är också att skyndsamt få fram nya, anpassa gamla eller att avveckla otidsenliga lagar och regler. Deras uppgift är också att säkerställa effektiva offentliga verksamheter som säkerställer att lagarna följs och att samhällets infrastruktur tjänar enskilda människor, företag och föreningar på ett acceptabelt sätt. De riktigt framgångsrika politiska rörelserna är också duktiga på att fylla invånarna med energi och framtidshopp genom att beskriva visioner om framtiden som genom smart gemensamt arbete är möjligt att uppnå.
De flesta partierna i Sverige är idag toppstyrda och mycket stela. Det innebär i praktiken att de inte längre representerar så mycket mer än sig själva eller starka lobbykrafter, särintressen. Att tjäna allmänintresset innebär att tjäna en samhällsordning som är rättvis. respektfull och ambitiös. Att tjäna allmänintresset innebär i en demokrati också att man uppträder respektfullt och klokt även mot sina värsta politiska motståndare. Jag har sedan uteslutningen av mig från C sagt att jag önskar att de offentligt presenterar sina skäl för uteslutningen. De har mitt godkännande att göra det. Jag vet att de inte har något seriöst att rättfärdiga en så demokratiskt vidrig åtgärd med. Under flera år har jag på centerpartistiska stämmor argumenterat för en mer hållbar migrationspolitik och ett klokare förhållningssätt till SD och dess väljare. Min kamp för en ansvarsfull migrationspolitik och för betydligt större respekt för vår demokrati var skälen för uteslutningen. Som det mest framgångsrika kommunalrådet (valresultat och antal röster i absoluta tal) inom det partiet var jag uppenbarligen ett hot för partiledningen. Lööf har snart haft sitt uppdrag i tio år. Oavsett hennes beundrares beundran kommer en dag då en efterträdare ska väljas. Det måste självklart vara någon ungdomsförbundare...
Titta gärna på nedan tre länkar så påminns du om vilken ansvarsfull väg framåt jag kämpade för inom c.
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/diskutera-med-varandra-inte-i-media
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6188487
https://www.di.se/debatt/loof-maste-saga-nej-till-s/

Dagens besvikelse
De ledande politiker som år efter år fortsätter att inte respektera demokratiska utfall. Och som inte vuxet förhåller sig till de företrädare som folket indirekt, via partier, valt att företräda dem. Det mobbingbeteende som många ledande partister i åratal ägnat sig åt mot SD är inte bara demokratiskt förkastligt, det har också bidragit till att starkt stärka SDs folkliga stöd. Under flera år har jag tydligt stått upp för anständiga demokratiska spelregler. Jag var länge ensam i debatten om ett klokare förhållningssätt till partier man anser företräder många dåliga idéer och praktiska förslag. Att rösta på partier som agerat så oklokt under lång tid är också oklokt. Innan dessa partier bytt ut alla sina ledande företrädare kan de inte med trovärdighet antagas klara av att hela tiden driva en ansvarsfull politik som tjänar oss berörda invånare väl. Det behövs nya seriösa demokratiska alternativ i Sverige. Framtiden kan bli ljus för oss svenskar, men vi behöver representeras av människor med mer kunskaper, erfarenheter och klokhet.

Sakine Madon, UNT, skriver i huvudsak en mycket bra ledare om att sakfrågorna måste stå i Centrum, inte vad andra partier är eller tycker. Jag delar dock inte hennes beröm av C och L i förhållningsfrågan till SD. Att de nu i ett viktigt demokratiskt exempel valt att stötta att SD inkluderas i det demokratiska arbetet rättfärdigar inte år av idiotisk demokratisk hantering.

”Partier som vill bekämpa SD behöver vinna tillbaka väljare. Det görs bäst genom fokus på sakfrågor – som gängvåldet och skjutningarna – och den egna politiken. Den som tror på sina egna idéer vet att de inte hotas av att SD sitter i rummet och kör det förutsägbara tjatet om invandringen.”
https://mobil.unt.se/ledare/lat-gangvaldet-inte-sd-sta-i-centrum-5398174.aspx

Dagens stjärna
Alice Teodorescu. Hennes avslut i nedan ledarartikel är tydligt talande! ”I Sverige kan minsta lilla privata förseelse leda till att politiker tvingas avgå. Det hade varit sundare om politisk inkompetens hade fått några som helst konsekvenser.” Sverige och våra kommuner behöver klokare, erfarnare, kunnigare och modigare folkliga företrädare. Det är dags för oss invånare att använda vår makt och välja en klokare väg framåt som leder mot en ljus framtid. Fiskar ruttnar från huvudet och neråt. Inkompetent politiskt ledarskap sprider sig snabbt ner i våra svenska samhällen. Om du bryr dig om att vända denna negativa utveckling är det dags att ta ditt ansvar för att bidra till förbättringen. Om du inte hjälper till, varför ska någon annan göra det. Om du inte hjälper till blir det bara marginellt bättre än nu.

”Sverige är ett land i förändring. Allt var inte bättre förr, men allt är definitivt inte bättre nu. Brottsförebyggande rådet kunde i början av året konstatera att nästan en fjärdedel av befolkningen väljer en annan väg eller ett annat färdsätt till följd av oro för brott. Bland kvinnor i åldern 20-24 år är motsvarande siffra 42 procent. Risken är stor att just förlusten av trygghet kommer att definiera många människors liv, i generationer framöver. Otrygga vuxna uppfostrar otrygga barn.”
”När ett samhälle förändras i grunden kastas vi oundvikligen ner till de lägre trappstegen i den politiska behovstrappan. Vem bryr sig om en ny föräldravecka eller ett friår när man inte vågar röra sig fritt? När barnen blir rånade på sina kläder på väg till träningen? När en kvinna kan bli skjuten på öppen gata hållandes sin bebis i famnen? Vem bryr sig?”
”Trygghetskrisen är ett faktum, de politiska fördömandena likaså. Men den tillit som har gått förlorad kommer att ta en halv evighet att återfå. Ty, den som känner sig lurad efterfrågar handling, inte avståndstaganden och fagra ord. Vid sidan av de kraftfulla åtgärder som politiker av alla kulörer nu rimligen, omgående, kommer att tvingas vidta återstår en skavande fråga. Vilka var de mekanismer som omöjliggjorde en diskussion om förebyggande insatser innan situationen tilläts gå så här långt? Varför var det för så många så viktigt att oroa sig mer för andra människors oro än för den faktiska samhällsutvecklingen? Varför var det så svårt att erkänna att slapp lagstiftning med för många ventiler för småbrott och unga kriminella, en underdimensionerad polis i relation till en växande befolkning, oförmåga att upprätthålla gränskontroller, en stor invandring och därtill en nästintill helt kravlös integrationspolitik, enbart skulle kunna resultera i kris?”
https://www.gp.se/ledare/frihet-skall-med-lag-byggas-1.17722274

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar