lördag 31 augusti 2019

Heta Greta

Engagemang som engagerar
Alla tycker till om "Greta". Många gillar henne. Många ogillar henne. Oavsett har Sverige återigen fått en världskändis som heter Greta. På många sätt har hon onekligen stärkt ljuset på att ta miljö- och klimatfrågorna på största allvar. Precis så som en stor del av Uppsala kommunfullmäktige under många år har gjort. Därför har också Uppsala kommun fått Världsnaturfondens erkännande för vårt ambitiösa miljö- och klimatarbete 2013 under mitt ledarskap och under 2018. Greta Thunberg sätter inte bara mer ljus på klimatfrågorna, hon tittar tydligt in i maktens ögon och säger "shame on you if you don´t take climate challenges seriously".

Greta, precis som Malala, visar unga människor runt om i världen att de kan göra stor positiv skillnad. Om du är tillräckligt engagerad kan du göra stor skillnad. Det har ett mycket värdefullt symboliskt värde i ett Sverige där många unga känner hopplöshet. Och själv har hon en sund syn på sin roll som språkrör för att ta klimatutmaningarna på största allvar. Hon är ett "språkrör", "en varningslampa", "en kommunikatör som når igenom". Och hon är tydlig med budskapet: - Lyssna på forskarna! Det sista gör att jag tycker att hon gör mycket mer nytta än skada genom sitt engagemang. "Skada"? Hur tänker jag nu? Inte ens Greta är perfekt. Jag gillar inte att barn och unga ska låta bli att gå i skolan. Bildning är alltid den bästa vägen framåt både för att försvara och utveckla vår demokrati samtidigt som den gör så att människor lättare kan förstå viktigt konsekvenstänkande.

Greta Thunberg möttes av ett stort pressuppbåd när hon kom till New York under tisdagen. Och hon hade ett budskap till USA:s president Donald Trump.
– Mitt budskap till honom är att lyssna på vetenskapen, vilket han uppenbarligen inte gör, sa hon under en presskonferens, och fortsatte:
– Ingen har lyckats övertyga honom om klimatkrisen, så varför skulle jag lyckas? Jag ska fokusera på att öka medvetenheten i allmänhet och få folk i allmänhet att börja bry sig och förstå hur allvarlig krisen är.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/greta-thunbergs-budskap-till-donald-trump-lyssna-pa-vetenskapen
https://en.wikipedia.org/wiki/Malala_Yousafzai
Dagens besvikelse
Socialdemokraternas partiledning och ministär. Historiskt har S av och till haft förmågan att driva en positiv politik som möjliggjort reformer som ökat rättvisan och skapat jämställda möjligheter mellan oss invånare. Viktigt att minnas att det inte är länge sedan som endast ärvda titlar och förmögna hade en massa privilegier och möjligheter. Socialdemokraterna bidrog historiskt starkt till att Sverige fick betydligt mer av meritokrati än förr. Tyvärr tror jag inte S kommer att stå upp för en hållbar migrationspolitik. Den kortsiktiga, och individuella, makten är viktigare än att värna dem de ska företrädas bästa. Jag hoppas att kloka lokalpolitiker och tidigare mäktiga sossar sätter ner foten och kör över partiledningen. Vad ska C göra? Låta SD få inflytande?...,

”Men redan innan den nya migrationskommittén inlett sitt arbete har Socialdemokraterna, om än motvilligt, gått med på vissa liberaliseringar inom ramen för janurariöverenskommelsen, som slöts mellan S, C, L och MP.”

”Men internt i Socialdemokraterna tycks stödet för en liberalisering möta ett betydande motstånd.”

”Totalt uppger alltså 65 procent av S-politikerna som deltagit i enkäten att de antingen vill att dagens tillfälliga lag – som innebar en historisk åtstramning när den infördes 2016 – ska ligga fast, eller att politiken ska stramas åt ytterligare.”
https://www.expressen.se/nyheter/oro-i-s-infor-uppgorelse-om-migrationen-gar-at-fel-hall/

Dagens stjärna
Andreas Ericson. Ja, Sveriges riksdag är vare sig tillräckligt kompetent eller mogen att ansvarsfullt och respektfullt representera oss svenska invånare. Svensk demokrati, till och med västerländsk demokrati, behöver pånytt födelse. Styrkan i en demokrati måste bygga på stark folklig förankring. Den är extremt svag idag bland många politiska ledare som styr ifrån sina ”elfenbenstorn”.

”Stormmolnen hopas. I torsdags sänkte Konjunkturinstitutet sina utsikter för Sveriges ekonomi för fjärde kvartalet i rad och den så kallade Konjunkturbarometern har inte visat så låga siffror på sex år.”

Men ett sådant blame game kommer inte att lösa några ekonomiska problem. Tvärtom riskerar de att förvärras av ett politiskt samtal som de senaste åren tappat allt mer av markkontakten. Om det debattklimat som kännetecknat de senaste årens diskussioner som dominerats av invandring och brottslighet, kommer fortsätta styra framtida meningsutbyten om skatter och arbetsmarknad blir utfallet minst sagt svårförutsägbart.”


”Till det kommer det faktum att nästa lågkonjunktur kommer att vara den första att hanteras av den nya politiska verkligheten där höger/vänster-skalan försvagats och Sverigedemokraterna blivit den kraft allt annat kretsar kring, inklusive den ekonomiska politiken. Hur väl den nya ordningen kommer klara verkligheten i form bistrare tider är minst sagt oklart, likaså vilken gemensam skattepolitik som kommer utvecklas ur samsynen kring att Sverigedemokraterna ska motarbetas med politisk isolering.”
”För att komma vidare behöver vi varken svart- eller skönmålningar. Till en början måste politikerna i alla fall vara överens om siffrorna. Det senaste årtiondet har visat att det är en utmaning i sig.”
https://www.gp.se/ledare/första-krisen-för-den-nya-ordningen-1.17614034
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=7213379
https://www.synonymer.se/sv-syn/elfenbenstorn

”Elfenbenstorn” ska i detta inslag tolkas som nedan:
”På senare tid har det blivit ett ord som används för att kritisera intellektuella för att vara elitister som inte förstår sig på eller deltar i debatten.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar