lördag 11 augusti 2018

Trovärdighet måste förtjänas

Trovärdighet
Är trovärdighet viktigt i en bransch som sägs enbart handla om trovärdighet? Ja, på många sätt avgörande för politiska framgångar. Och trovärdighet byggs inte genom glada tillrop, fika, god social förmåga och personliga ambitioner! Trovärdighet byggs under lång tid och kräver lyhördhet, kontinuitet, uthållighet, kompetens och bevis på praktisk förmåga att lösa sina uppdrag.

Hur länge har svenska så kallade utanförskapsområden växt sig allt större och blivit allt fler? Hur lång tid tog det innan det nationella politiska etablissemanget nationellt och i berörda kommuner vågade kalla utvecklingen för problematisk? På tok för länge! SDs framgångar är ett exempel på konsekvenserna av den oförmågan att se problemen och förstå att de enbart kommer att växa i styrka om inga kreativa och positiva integrationsförbättringar genomförs.

Personligen genomförde jag på egen bekostnad en utanförskapsturné 2015.
Störst intryck på mig gjorde mötet med Samir i Biskopsgården, Göteborg, och med polischefen Stefan Sintéus i Malmö. Alla möten med boende, socialförvaltning, fastighetsägare och Polisen i utanförskapsområden i Malmö, Göteborg, Södertälje och Stockholm var lärorika. Jag hade innan rundresan en uppfattning om att läget var allvarligt. Efter min rundresa hade jag en tydlig uppfattning om att utanförskapsproblemen var mycket större än jag tidigare trott. Där efter har också dessa redan trångt befolkade områden kraftigt fått ökad befolkning. ”Bara” det faktumet har garanterat försämrat läget ytterligare.

Samirs berättelse om trögheten att kunna få jobba, parallellsamhällets verklighet, drogernas omfattning och farorna med hopplösheten. Sintéus tydliga önskelista och besvikelse över rikspolitikernas ovilja att hörsamma alla Polisens förbättringsförslag. Sintéus och alla poliser jag träffade vittnade om att när de värsta kriminella är inlåsta är det också betydligt mindre problem i samhället. Problem som särskilt drabbar människor som bor i utanförskapsområden.
Nu, 2018, har den Socialdemokratiska kommunstyrelsens ordförande i Göteborg varit på besök i verkligheten. Och hon är chockad... Och efter att hon uttryckt sin chock offentligt har hon attackerats från V och MP för att sprida en negativ bild.... Jösses, hur tror MP, Fi och V att man kan lösa problem om man inte i klartext vågar tala om dem? Och särskilt många kvinnor far illa i våra utanförskapsområden när parallellsamhällen accepteras. Det är inte bara i Mexiko som kvinnor som står upp för det vi tycker är självklarheter riskerar sina liv.
https://www.expressen.se/ledare/ledarsnack/goteborgs-starka-kvinna-vi-har-allvarliga-problem/

Det är viktigt att ta utanförskapet och ökande droghandel på större allvar. Mexiko är ett skrämmande exempel på hur snett det kan gå om man tillåter den organiserade brottsligheten att växa sig stark. Maria Santos-Gorrostieta var omänskligt modig. Det är ett monumentalt misslyckande att ett samhälle tillåts spåra ur på det sätt som kostade henne livet.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2238577/Maria-Santos-Gorrostieta-executed-surviving-assassination-attempts.html

Trovärdighet handlar också om att ”what you see is what you get”. Att du är den du är och inte försöker låtsas vara något du inte är bara för att du tror att det ger dig maktmöjligheter. Hycklare kallas det. Vad ska vi kalla politiska partier som i valtider helt plötsligt tycker saker som de på intet sätt gett uttryck för i det löpande politiska arbetet? Är det valtaktik att ha idéer som anses viktiga men som man väntar till en månad innan valet för att släppa? Är det förtroendeingivande? Jag är besviken på Pelling och Socialdemokraterna i Uppsala. Huvuduppdraget till oss förtroendevalda är att löpande stöta och blöta idéer som kan göra framtiden bättre för våra invånare. Våra idéer skiljer sig tillräckligt mycket för att man inte ska se valrörelser som endast ett syniskt spel om röster. Men, men okritiskt fick Socialdemokraternas utspelet mediatäckning.

I medias rapportering nämndes inget om att Socialdemokraterna för drygt 1 1/2 år sedan i SR P1, riksradio, inte ansåg att de trygghetsinsatser jag föreslog behövdes. Marlene Burwick och jag deltog i det nationellt direktsända programmet. Sedan dess har S inte bara köpt de flesta av våra förslag, de har ansett otryggheten så stor att de gör allt de kan för att framstå som det parti som mest kämpar för tryggheten. Det är bra att S äntligen tycks ta trygghetsfrågorna på allvar men det känns bara som valtaktik när oförmågan att inse problembilden tidigare var total. Själv har jag haft ”Kryssa Stefan Hanna för en trygg framtid” sedan flera år. Den som inte är trygg kan inte prestera väl i skolan eller i ett yrke. Hur trovärdigt är det att i valrörelser helt plötsligt se stora problem som man tidigare förnekat?
http://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/s-nya-loften-fler-kameror-och-hardare-tag-mot-gangen-5047630.aspx
Trovärdighet måste förtjänas. Bland folket kan den bara vinnas genom att vi som folkets företrädare också regelbundet är bland folket och lyssnar samt lär. Och trovärdighet förtjänas när allt fler inser att du som folkvald har förstått att ditt uppdrag är att på bästa sätt företräda dem du företräder och inga andra.

Dagens kalkon
De som gång efter gång politiskt tror sig bära på bästa svaren om hur skolans uppdrag ska lyckas men  som inte levererar de nödvändiga förbättringarna. Särskilt illa är bildningsläget för våra barn och unga i alla våra utanförskapsområden.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/fridolin-och-bjorklund-i-het-debatt-om-svenska-skolan/

Dagens stjärnor
Sara Sjöström. Vilken fantastisk idrottare! Imponerande!
https://www.expressen.se/sport/simning/just-nu-rekord-guld-till-sjostrom/

Alice Teodorescu. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen om man ska vara trovärdig som anhängare av demokratiska principer. Vilket är syftet med demokratiska församlingar som till exempel riksdagen? Det är väl i högsta grad att de som fått ”folkets” uppdrag att företräda dem förväntas stöta och blöta argument kopplat till sakfrågor innan beslut ska fattas. Om man lyssnar noga på varandra kan självklart liggande beslutsförslag ofta förbättras.

Mobbing som maktmetod ska alltid straffas. Det finns sannolikt många som avser att rösta på SD på grund av hur mobbingaktigt vissa beter sig mot representanter för ett parti som faktiskt hundratusentals svenskar anser är minst dåliga på att demokratiskt företräda dem idag. Jag gillar till exempel inte mycket av de ideologiska inriktningar och många sakfrågor Fi, V och SD representerar. En del av mitt uppdrag som demokratisk företrädare  är att respektfullt argumentera för det Centerpartiet anser bäst och beskriva varför vi till exempel tycker att många av Fis förslag är dåliga. Argumenten mot ska handla om ideologiska inriktningar och sakargument, inte barnsligt ”ni är hemska och därför besvärar jag mig inte att ens argumentera med er”. Varför är inte det självklart för alla förtroendevalda?
Det kan i en demokrati aldrig vara ett problem om Fi, V och SD till exempel väljer att rösta för ett centerförslag. Det ökar chanserna för att klok Centerpolitik blir verklighet. Att inte samarbeta är inte synonymt med att avstå ifrån att argumentera för goda förslag och försöka få så många företrädare för folket som möjligt att stötta förslaget. Tänk dig att Fi, V och SD köpt Centerpartiet kloka argument för en större landsbygdssatsning och att C enbart kan få igenom förslaget med deras röster, ska då C avstå ifrån möjligheten att demokratiskt fatta beslutet om landsbygdssatsningen bara för att det demokratiska stödet kommer från dem?
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-sverige-behöver-modiga-politiker-1.7587550
https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/sluta-larva-er-om-sverigedemokraterna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar